Digitalni novčanici – da li su sigurni za korištenje?

Digitalni novčanici – da li su sigurni za korištenje? – uvod

Digitalno novčanici danas ih mnogi preferiraju od fizičkih platnih kartica i gotovine jer omogućavaju plaćanje roba i usluga korištenjem smartfon ili pametni sat. Ali da li su digitalni novčanici zaista sigurni za upotrebu? Možete li vjerovati ovim aplikacijama svoj novac?

Šta je digitalni novčanik?

Digitalni novčanik (engl. “digitalni novčanik”) je potpuno virtuelni novčanik u koje možete pohraniti digitalne platne kartice, karte, prijevozne karte i slično. Ovi novčanici dolaze u obliku aplikacija, npr Google novčanik i Samsung novčanik, i obično su besplatni za instalaciju.

Glavna prednost digitalnih novčanika je mogućnost beskontaktno plaćanje putem mobilnog telefona ili pametnog sata u pokretu. Iako se fizičke platne kartice mogu koristiti i beskontaktno i vrlo su jednostavne za korištenje, često zahtijevaju da novčanik nosite u džepu ili torbi. Neki to smatraju teretom, pogotovo ako vole da imaju što manje stvari.

digitalni novčanici

Štaviše, ako vi kradu fizičko (beskontaktna) kartica, lopov može izvršiti višestruka beskontaktna plaćanja na vašoj kartici prije nego što je možete zaključati u svojoj banci. TO JE sigurnosni rizik što je u prošlosti izazvalo veliku finansijsku štetu.

Ovdje na scenu stupaju digitalni novčanici. Oni mogu zaštitite sigurnosnim funkcijama pametnog telefona ili pametni sat (o čemu ćemo više govoriti u nastavku teksta), mogu se koristiti i na internetu i “uživo”, a mogu pohraniti i drugu imovinu osim platnih kartica.

Digitalni novčanici koriste NFC (“Near-Field Communication“) da omogućite beskontaktno plaćanje. NFC postoji već neko vrijeme i dolazi iz njega RFID (“Radiofrekvencijska identifikacija“). Danas je NFC uglavnom poznat po svojoj upotrebi u beskontaktna plaćanja. Ako koristite bilo koju vrstu digitalnog novčanika za beskontaktno plaćanje na terminalu, tada koristite NFC.

digitalni novčanici

Iz ovoga je jasno da su digitalni novčanici za korisnike ponuditi udobnost, ali možete li im zaista vjerovati?

Sigurnost digitalnih novčanika

Kada je u pitanju vaš novac, želite biti sigurni da možete vjerovati bilo kojoj aplikaciji koju koristite u tu svrhu. Dakle, pitanje je koje su prednosti i nedostaci u vezi sa odgovarajućim aplikacijama?

Prednosti digitalnih novčanika

Pouzdani dobavljači digitalnih novčanika znaju kako da rukuju svojim aplikacijama osjetljive podatke o klijentima i preduzeli neophodne korake da osiguraju zaštitu tih informacija. Ali kako se to postiže?

Počnimo sa enkripcija.

Mnoge aplikacije za digitalni novčanik koriste protokoli za šifrovanje radi zaštite informacija o plaćanju. Šifriranje je metoda koja se koristi za pretvaranje običnog teksta u nasumični kod, čime se skrivaju stvarni podaci koji se pohranjuju.

Provajderi digitalnih novčanika poput Samsung novčanik oni šifriraju podatke koji se prenose s jednog mjesta na drugo. Na primjer, kada dodate karticu u svoj Samsung novčanik, informacije o plaćanju se šifriraju prije slanja na Samsungove servere.

digitalni novčanici

Često aplikacije za digitalni novčanik oni tokeniziraju plaćanja da zaštitite svoj novac. Na primjer, prilikom obavljanja transakcije putem Google novčanik, aplikacija će kreirati jedinstveni token za vrijednost tog plaćanja. U osnovi, proces tokenizacije će prepisati osjetljive podatke (vaši podaci o plaćanju) neosjetljivi podaci (informacije o tokenu, poznate i kao proxy podaci), tako da ništa izuzetno vrijedno ne padne u pogrešne ruke.

Ali uz sve svoje sigurnosne prednosti, digitalni novčanici predstavljaju i određene rizike.

Rizici digitalnih novčanika

Jedna od najznačajnijih ranjivosti digitalnih novčanika je njihova upotreba NFC-a. Pošto NFC vrši plaćanja bežično, uvijek postoji šansa da napadač može ukrasti vaša sredstva putem NFC-a. To se može učiniti na nekoliko načina, od kojih jedan uključuje približavanje na vrlo maloj udaljenosti od uređaja žrtve i “prisluškivanje” podataka koji se koriste i prenose.

Iako napadači moraju biti vrlo blizu uređaja žrtve da bi to učinili, to je još uvijek moguće i stoga nešto treba uzeti u obzir.

Štaviše, vaša aplikacija za digitalni novčanik može biti mnogo više izložena neovlašćeni pristup nego što mislite. Ako nemojte koristiti odgovarajuće sigurnosne mjere kako biste zaštitili aplikaciju za novčanik, krađa vašeg uređaja može vas izložiti krađi.

digitalni novčanici

Budući da se digitalni novčanici oslanjaju isključivo na tehnologije za rad, mogući problem su i kvarovi. Iako tehnički problemi mogu jednostavno spriječiti korištenje vašeg novčanika ili samo usporiti stvari, oni također mogu rezultirati sigurnosni propusti, što može ugroziti vaše pohranjene informacije o plaćanju.

Među svim digitalnim novčanicima, oni koji drže kriptovalute najčešće su na meti sajber kriminalaca. To je obično zbog velika sredstva koji se često drže u novčanicima kriptovaluta. Ali to ne znači da se digitalni novčanici u kojima se pohranjuju tradicionalni fondovi ne iskorištavaju.

Trebate li koristiti digitalne novčanike?

Ne postoji pravi razlog zašto ne biste trebali koristiti digitalni novčanik. Iako postoje neki sigurnosni rizici povezani s ovim aplikacijama, postoje sigurnosni rizici koji su prisutni u gotovo svim od njih aplikacija ili web stranica. Sajber kriminal je danas toliko čest da, nažalost, niko nikada nije 100 posto zaštićen od prevara i raznih “napada” na Internetu, bez obzira koja vrsta sigurnosne karakteristike korišteno.

Ako ste izuzetno svjesni sigurnosti i zabrinuti ste zbog cyber napada, možda bi bilo bolje da odložite fizičke kartice, ali imajte na umu da i oni mogu biti ukradeni i eksploatisani na razne načine.

Ako koristite digitalni novčanik, provjerite je li vaš pametni telefon ili pametni sat zaštićen biometrija ili lozinka/PIN, pa čak i razmislite o zaključavanju aplikacije za novčanik na isti način kako biste pružili dodatni sloj sigurnosti.

Redovnost je važna kada koristite aplikaciju za digitalni novčanik ažurirati da ispravi sve moguće sigurnosne propuste. I ti bi trebao izbjegavati koristiti nezaštićene Wi-Fi mreže prilikom plaćanja digitalnim novčanikom, jer ga sajber kriminalci često koriste za „prodiranje na uređaje“ i hakovanje naloga. O tome smo već pisali mnogo puta.

digitalni novčanici

Ako želite koristiti digitalni novčanik, ali ste veoma zabrinuti zbog sigurnosnih rizika, razmislite o korištenju kartice na kojoj nije deponovano mnogo novca i koji ima limit od nula eura. Ovo će vam olakšati stvari i omogućiti vam da isprobate digitalni novčanik da vidite da li vam je ugodno koristiti ga.

Digitalni novčanici su korisni, ali nisu otporni na metke

Ako cijenite praktičnost, korištenje digitalnog novčanika će vam vjerovatno odgovarati. Može pojednostavite svoja plaćanja i raditi stvari jednostavnije, ali važno je znati da ove aplikacije nisu u potpunosti otporne na greške i hakerske napade.

Napisao: Boris Plavljanić

Post Da li su digitalni novčanici sigurni za upotrebu? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Preporuka:

Kako urediti LinkedIn profil

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

Meta pravi AI nalepnice za Messenger

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

6 najboljih softvera za kloniranje diska na Windows 10

Izreke i citati o sreći

Xiaomi Redmi Note 12 Pro: Recenzija – Vrlo dobar telefon iz srednjeg cjenovnog ranga

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Supported by TNT Grupacijaspot_img

ne propusti