back to top

Facebook praćenje i kako ga smanjiti na minimum

Facebook praćenje je nešto sa čime se susrećemo svakodnevno. Ono što možda ne znate je da se u samom Facebooku krije alat kojim možete ograničiti podatke koje stranice dijele s platformom te pratiti kojim informacijama mogu pristupiti aplikacije treće strane.

Uz opciju za privatnost možete očistiti povijest aplikacija i web stranica koje su dijelile vaše podatke. Također možete ugasiti ‘buduće aktivnosti izvan Facebooka’, odnosno ‘Future Off-Facebook Activitiy’ te Facebooku narediti da prestane dijeliti informacije vezane uz vaš račun. Također možete tačno izabrati s kojim kompanijama želite prestati dijeliti vaše aktivnosti.

Facebook praćenje Prikupljanje podataka u svrhu personalizacije i oglašavanja

U današnjem digitalnom dobu, mnogi od nas koriste društvene mreže kao sredstvo povezivanja s prijateljima, obitelji i kolegama. Među najpopularnijim društvenim mrežama, Facebook zauzima vodeću poziciju i ima ogroman broj korisnika diljem svijeta. No, mnogi korisnici se pitaju čemu služi Facebook praćenje i kako prikuplja naše podatke.

facebook praćenje
Facebook praćenje i kako ga smanjiti na minimum

Facebook je kompanija koja svoje prihode ostvaruje putem oglašavanja, a prikupljanje podataka je ključni aspekt u tome procesu. Facebook prikuplja veliku količinu informacija o korisnicima kako bi personalizirao njihovo iskustvo na platformi i pružio relevantne oglase. Evo nekoliko načina na koje Facebook prikuplja naše podatke:

  1. Profil korisnika: Kada se registrirate na Facebook, stvarate svoj korisnički profil koji sadrži osnovne informacije poput imena, spola, datuma rođenja i lokacije. Ove informacije pomažu Facebooku da stvori vaš identitet na platformi.
  2. Aktivnosti na Facebooku: Sve što radite na Facebooku, poput objavljivanja statusa, komentiranja, lajkanja ili dijeljenja sadržaja, bilježi se i koristi za stvaranje vašeg profila interesa. Na temelju vaših aktivnosti, Facebook prilagođava sadržaj koji vam se prikazuje na vašem News Feedu.
  3. Kolačići i praćenje na webu: Kada posjetite web stranicu koja ima Facebookovu “Sviđa mi se” tipku ili drugi Facebookov integrirani sadržaj, Facebook putem kolačića (cookies) bilježi te informacije. Ovo omogućava Facebooku da prati vaše aktivnosti izvan njihove platforme, dobiva podatke o vašim interesima i cilja vas s prilagođenim oglasima.
  4. Druge aplikacije i web stranice: Facebook ima integraciju s brojnim aplikacijama i web stranicama koje vam omogućuju prijavu putem Facebook računa. Kada to učinite, Facebook dobiva pristup određenim informacijama o vašem profilu s tih platformi.
  5. Suradnja s drugim tvrtkama: Facebook također surađuje s drugim tvrtkama i dobavljačima podataka koji mu pružaju informacije o korisnicima. Ove tvrtke prikupljaju podatke putem različitih izvora, uključujući web stranice, aplikacije i prodajna mjesta.
facebook praćenje
Facebook praćenje i kako ga smanjiti na minimum

Svrha prikupljanja ovih podataka nije samo oglašavanje. Facebook koristi prikupljene informacije kako bi poboljšao svoje algoritme i pružio korisnicima relevantan sadržaj. Personalizacija iskustva na platformi omogućava korisnicima da vide objave i oglase koji su relevantni za njihove interese i preferencije. To je ključni dio Facebookova poslovnog modela jer ciljani oglasi privlače oglašivače koji žele dosegnuti određenu publiku.

Međutim, važno je napomenuti da prikupljanje podataka od strane Facebooka također izaziva zabrinutost u vezi s privatnošću. Velika količina informacija koju Facebook posjeduje o korisnicima može biti zloupotrijebljena ili dovesti do neovlaštenog pristupa podacima. Stoga je Facebook suočen s izazovima kako pružiti korisnicima adekvatnu zaštitu privatnosti i održati povjerenje.

Iskoristite alat Off-Facebook Activity

Ako uđete u poslovne alate Facebooka, moći ćete vidjeti koje su informacije aplikacije i stranice poslale kompaniji. Od tamo možete te informacije počistiti i isključiti ‘buduće aktivnosti izvan Facebooka’. Ovo ćete moći koristiti za sve aplikacije i stranice, što znači da nakon vaše intervencije one neće smjeti dijeliti vaše aktivnosti sa Facebookom.

Kako biste počeli, idite u Settings & Privacy > Settings > Off-Facebook Activity. Tamo možete vidjeti aktivnosti izvan Facebooka, počistiti svu povijest i odspojiti sve buduće aktivnosti na vašem računu.

Šta se desi nakon što isključite Off-Facebook Activity?

Nakon što alatom ‘počistite’ aktivnosti, Facebook će maknuti informacije o vama koje stranice izvan Facebooka koriste. Drugim riječima – Facebook neće znati koje ste stranice posjetili i što ste gledali, a vi na njima nećete više dobijati personalizirane reklame.

facebook praćenje
Facebook praćenje i kako ga smanjiti na minimum

Može li se napraviti više?

Ako želite ograničiti koje reklame vidite, a koje ne, idite u postavke na telefonu ili računaru birajte postavke za reklame, odnosno Ad Preferences.

Pod stavkom Advertisers and Businesses možete jasno vidjeti koji oglašivači koriste vaše informacije za personalizirane reklame na Facebooku. Ako birate kompaniju i odlučite sakriti reklame, nećete vidjeti reklame od te kompanije.

Također možete ući u postavke reklama, odnosno Ad Settings te isključiti reklame temeljene na podacima partnera, reklamama temeljenima na vašoj aktivnosti na Facebookovim uslugama koje vidite po svuda te reklame koje uključuju vaše aktivnosti na društvenim mrežama. Ovime, doduše, nećete izbrisati podatke te ćete dalje vidjeti isti broj reklama. Opcija Off-Facebook Activity najbolji je način obuzdavanja širenja vaših podataka.

Ako koristite iPhone, uključite opciju App Tracking Transparency koja od vas traži dozvolu prije nego što aplikacije poput Facebooka mogu vaše podatke koristiti za ciljane reklame, zaključuje Cnet.

Pročitaj još:

HBO Max od sada je samo „Max”

YouTube uvodi reklame (bez prekida) od 30 sekundi – korisnici ludi!

Mobilne igre za dva igrača koje možete igrati bilo gdje

Aplikacije za ljubitelje filmova – Koje su najbolje?

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti