Oglašavanjespot_img
HomeSavetiGrafički dizajn danas je od iznimne važnosti za svako poslovanje

Grafički dizajn danas je od iznimne važnosti za svako poslovanje

Oglašavanjespot_img

Šta je to grafički dizajn koje su to usluge grafičkog dizajna, cijene grafičkog dizajna i sve drugo što se veže za grafički dizajn nalazi se u ovom tekstu.

Grafički dizajn sam po sebi predstavlja kreativni proces koji uključuje klijenta i dizajnera, a sve u cilju da se zajedničkim radom stvori proizvod koji će određenu poruku prenijeti određenoj grupi ljudi. Dakle, dizajner uz konstantnu komunikaciju sa klijentom dizajnira proizvod koji će napraviti nešto specijalno i koji će tačno pogoditi u srž ciljne grupe.

Grafički dizajn je svuda oko nas

Možda to ne primijetimo ali grafički dizajn je svuda oko nas od jutarnjih novina, omota omiljene čokolade koju jedemo uz jutarnju kafu, preko šarenih autobusa u gradskim gužvama sve je to grafički dizajn. Naravno tu su još dizajnovi korica knjiga, slogani TV emisija i serija i još mnogo toga koje ne možemo nabrojati jer bi nam samo za to trebao jedan poseban tekst.

Ljudi su uvidjeli moć grafičkog dizajna i danas se usluge grafičkog dizajna nude svuda oko nas. U današnje vrijeme grafički dizajn se malo promijenio. Danas se naime kombinuju vizuelni i verbalni elementi u jednu cjelinu što naravno daje bolje rezultate. Dobra saradnja između ova dva elementa je naravno veoma bitna, te je ona i preduslov za dobar proizvod odnosno dobru reklamu. Recimo pisci koji pišu slogane moraju biti u skladu sa sadržajem koji reklamiraju, fotografi moraju priložiti adekvatne vizuelne elemente koji se slažu sa pričom, tako i grafički dizajneri moraju odabirom tipografije i izradom grafike oblikovati proizvod i učiniti ga efikasnim i uspješnim.

Grafički dizajn ide u korak s vremenom

Prije je to bilo samo štampanje plakata i letaka, a danas se to razvilo u jednu sasvim novu industriju. Kao što smo spomenuli usluge grafičkog dizajna su svuda oko nas i ne možemo jedan dan, a da ih ne primijetimo. Dakle, brošure, katalozi, plakati, bilbordi, zastave, kalendari, majice, akreditacija, olovke sve su to dijelovi i proizvodi koji na sebi mogu imati određeni grafički dizajn. Na vama je samo da to zamislite, a na grafičkom dizajneru da to pretvori u stvarnost.

Razvoj grafičkog dizajna kretao se zajedno i s razvojem tehnologije. Jedno vrijeme dizajneri su naprosto bili tehnološki ograničeni, dok je danas situacija skroz suprotna. Danas grafički dizajneri imaju na svom raspolaganju sva moguća pomagala da jedan grafički dizajn ožive i daju mu posebnu svrhu.

Upotreba društvenih mreža, CGI, velika brzina interneta sve su to neke od prednosti današnjeg grafičkog dizajna u odnosu na prošlost, a da ne spomenemo da je danas printanje jeftinije, kopiranje je jeftinije, tehnologija se poboljšala, a sve je postalo nekako jeftinije.

Širok raspon cijena

Cijene grafičkog dizajna nisu iste i nikada ne mogu biti iste. Naravno može se napraviti fiksna cijena za letak ili možda cjenovnik ili poster, ali sve zavisi od više različitih faktora.

Količina je veoma bitan faktor, naime ako vi želite 500 cjenovnika logično je da će i sama cijena biti viša i da ćete potrošiti više novca. Dok s druge strane ako se radi o jednoj majci onda ćete proći veoma jeftino.

Također i sama veličina je bitna. Nije isto raditi veliki bilbord ili printati mali poster. Količina utrošenih materijala je naprosto veća i samim tim je i cijena veća.

Dakle cijena grafičkog dizajna se ne može fiksirati ona zavisi od firme do firme i od njihovih ponuda. Jedni nude jeftino dok pak drugi nude skupo na vama je da odlučite i da napravite najbolji kompromis između kvalitete i cijene. Jedno je sigurno da bez obzira za koju se varijantu odlučite grafički dizajn je pun pogodak i on je krucijalan u današnjem poslovnom i marketinškom svijetu.

Bez dobrog logotipa vi ne možete uspjeti, a uz pomoć grafičkog dizajna možete baš to dobiti i stvoriti zaštitni znak svoje kompanije ili brenda.

Oglašavanjespot_img
Oglašavanjespot_img