Društvene mreže

Kako da provjerite da li neko ima lažan profil na fejsbuku?

Ukoliko koristite fejsbuk vjerovatno ste imali situaciju gdje vas za prijatelja doda neka osoba koju prvi put vidite i nemate pojma ko je ta osoba. Često se desi da sumnjive osobe na fejsbuku traže vaše podatke ili neke usluge da im učinite. Fejsbuk za sada nije našao načina da 100% utvrdi ko stoji iza svakog profila, ali je objavio procjenu gde kaže da od 1,65 milijardi profila između 5 i 11% su lažni profili. Većina lažnih facebook profila su ženski često sa lažnim imenom i ukradenim provokativnim fotografijama.

Da bi provjerili nečiji profil to možemo uraditi na sljedeći način:

Korak 1: Provjerite fotografije

Prvo što možete da uradite je da provjerite nečije fotografije. Ovo je najbrži i najprecizniji način da provjerite nečiji profil. Preuzmite profilnu fotografiju sa profila za koji mislite da je lažan, otvorite početnu stranicu Googlea i kliknite na “images” odnosno “slike” u gornjem desnom uglu. Kada se otvori nova stranica, kliknite na ikonicu fotoaparata u desnom dijelu pretraživača. Dobićete mogućnost da ubacite “URL” fotografije ili unesete fotografiju s vašeg kompjutera. Ubacite preuzetu fotografiju i dobićete izvor te fotografije, odnosno mogućnost da provjerite da li je preuzeta s neke druge stranice.

Korak 2: Provjerite broj fotografija

Najveći broj lažnih profila ima samo jednu fotografiju. Istraživanja su pokazala da čak dvije trećine lažnih profila praktikuje ovo.

Korak 3 :Provjerite zid korisnika

Kada posjetite lažni profil, njihov timeline često nema nikakav sadržaj ili su tu samo informacije o profilnoj i naslovnoj fotografiji.

Korak 4: Provjerite prijatelje

U slučaju da profil koji vas je dodao za prijatelja nema nijednu zajedničku crtu sa vama, vjerovatno se radi o lažnom profilu. Proverite koje zajedničke prijatelje, lajkove, grupe imate kako bi došli do dodatnih informacija.