Društvene mreže

Kako obrisati Facebook nalog: detaljno uputstvo!

Ukoliko ti je dosadio Facebook i želiš da ga izbrišeš, ili ako više ne želiš da posećuješ ovu društvenu mrežu, postoji opcija da je izbrišeš. U nastavku teksta pročitaj detaljno uputstvo kako obrisati Facebook nalog.

Mnoštvo razloga može uticati na tvoju odluku da obrišeš Fb profil. Možda ne želiš više da koristiš ovu društvenu mrežu jer ti je dosadila, objave koje svakodnevno iskaču više ti nisu zanimljive, ili si možda shvatio da previše vremena provodiš na telefonu i da gubiš silno vreme čitajući statuse koji ti ničemu ne služe. Naravno, postoji još beskonačno razloga zbog kojih bi želeo da obrišeš ovu društvenu mrežu.

Pre nego što detaljno objasnim kako obrisati Facebook, želim ti reći da sve radnje vezane za društvene mreže možeš izvršiti sa svog telefona (recimo brisanje Instagram-a, ili istaliranje Vibera i drugo). Nije obavezno da se loguješ sa računara na profil, kada veoma jednostavno možes izbrisati Facebook profil preko telefona. Takođe, brisanje profila na Fb je moguće i ako si zaboravio svoju lozinku (detaljno uputstvo u narednom tekstu).

Ali, znaj da kada jednom obrišeš svoj Fejsbuk profil više nema povratka. Zato, ukoliko ti je samo dosadila ova društvena mreža uvek imaš mogućnost i da malo napraviš pauzu, tj. da privremeno obrišeš Facebook.

Deaktiviranje naloga i brisanje profila na Facebook-u razlike

Bez obzira na razlog tvoje konačne odluke da prestaneš sa korišćenjem ove globalno popularne društvene mreže za povezivanje, Facebook ti nudi dve opcije:

●     da se obriše trajno Facebook profil,

●     druga mogućnost koju imaš je trajno deaktiviranje naloga.

Sada ću ti u kratkim crtama navesti osnovne razlike između njih. Tako ćeš sigurno lakše odlučiti da li ćeš potpuno obrisati Fejsbuk ili ćeš napraviti malu pauzu i deaktivirati ga.

Trajno brisanje profila sa Facebook-a

Ukoliko odlučiš da trajno obrišeš Facebook, ta opcija podrazumeva da će tvoj profil na ovoj društvenoj mreži biti zauvek izbrisan. Više neće postojati i neće moći ponovo da se aktivira.

Sve što si bio objavljivao ili pravio – fotografije i albumi, live prenosi, video zapisi, Fejsbuk stranice u poslovne svrhe koje si napravio a na kojima si administrator, kao i sve ostalo trajno će biti obrisano. Neće moći da se vrati, niti da se ponovo preuzme.

Ako trajno izbrišeš Fejsbuk nalog, više nećeš moći da koristiš ni Messenger. Eventualno, posle brisanja naloga moguće je videti samo poruke koje su prethodno bile razmenjivane sa prijateljima. Takođe, bićeš ograničen i po pitanju prijavljivanja na druge aplikacije na kojima si se registrovao ili prijavljivao preko Fejsbuka. Posle brisanja naloga prijavljivanje na druge aplikacije pomoću Facebook-a više neće biti moguće.

Trajno deaktiviranje Facebook naloga

Ukoliko se dvoumiš da li je brisanje pametna odluka, druga opcija je trajno deaktiviranje Facebook naloga. U tom slučaju, tvoj profil će biti nevidliv, tj. biće neaktivan. Neće ti biti izbrisan profil, već će biti trajno deaktiviran sve do trenutka kada se ponovo aktivira. Dakle, možeš se vratiti na ovu društvenu mrežu i aktivirati Facebok kad god poželiš.

Dok si deaktiviran prijatelji i drugi korisnici Fejsbuka više neće moći da vide ili posećuju tvoj profil, niti će moći da vide slike, snimke i objave koje si postavljao. Ali, sve fotografije, video zapisi i objave ostaće sačuvane, tj. neće biti zauvek obrisane.

Takođe, ako si na drugim platformama ili aplikacijama umesto šifre i username koristio Facebook profil moći ćeš i dalje na isti način da se prijavljuješ. Dodatno, kada je u pitanju korišćenje aplikacije Facebook Messenger svakako ćeš moći da je koristiš (da šalješ i primaš poruke) čak i ako ti je Facebook nalog deaktiviran.

Kao što sam malopre rekao, nije ti poreban računar jer sve možeš uraditi sa mobilnog. U nastavku sledi tačno uputstvo kako izbrisati Facebook profil na telefonu.

Uputstvo kako izbrisati Facebook preko telefona

Da bi trajno obrisao Fejsbuk nalog sa svog telefona samo prati sledeće korake:

  1. otvori svoj nalog, pa u gornjem desnom uglu klikni na padajući meni;
  2. klikni na polje “podešavanja i privatnost”, pa zatim na “podešavanja”;
  3. od ponuđenih opcija odaberi “vlasništvo i kontrola nad nalogom”;
  4. kada se otvori prozor klikni na “deaktiviranje ili brisanje Fejsbuk naloga”;
  5. izaberi “izbriši nalog”, pa odmah zatim klikni na polje ispod “nastavi brisanje naloga”;
  6. u otvorenom prozoru možeš izabrati jedan od ponuđenih razloga za brisanje, ali nije obavezan korak;
  7. klinki na dugme “pređi na brisanje naloga
  8. u otvorenom prozoru imaš nekoliko funkcija koje možeš izvršiti pre nego što trajno obrišeš Fejsbuk (deaktiviranje; čuvanje objava u arhivi; preuzimanje kopije informacija koje si postavljao – fotografije, objave i sve ostalo; menjanje admina na stranicama koje si kreirao), a zatim klikni na polje ”izbriši nalog”;
  9. pretposlednji korak je da uneseš, tj. da potvrdiš lozinku klikom na polje “nastavi”;
  10. kada sve to završiš poslednji korak je klik na polje “izbriši nalog”.

Kako obrisati Facebook nalog sa računara

Postupak za brisanje Fejsbuk profila sa računara je veoma sličan, ali se razlikuje samo redosled početnih opcija koje treba izabrati. Prati sledeće korake:

  1. otvori svoj Fb nalog, pa u gornjem desnom uglu klikni na padajuću strelicu (okrenutu na dole);
  2. izaberi “podešavanja i privatnost”, pa “podešavanja”;
  3. na levoj strani otvorenog prozora ponuđene su opcije, od kojih treba izabrati “vaše informacije sa Fejsbuka”;
  4. zatim izaberi “deaktiviranje i brisanje”;
  5. onda odaberi “trajno brisanje naloga” pa zatim potvrdi klikom na polje “nastavi sa brisanjem naloga”;
  6. ostali koraci su identični kao za brisanje Facebook naloga sa telefona.

Ostale važne informacije u vezi brisanja Fejsbuk naloga

Kada podneseš zahtev za brisanje Facebook profila, znaj da on neće biti istog trenutka obrisan. Zato, nije loše da znaš još nekoliko veoma važnih stvari u vezi toga:

●     brisanje Facebook-a se nakon podnošenja zahteva (ili pokretanja postupka) odlaže za neko vreme, tačnije za 30 dana, a nakon toga svi podaci se zauvek brišu i više se ne mogu preuzeti;

●     ukoliko se predomisliš i želiš da odustaneš od brisanja Fejsbuka možeš da otkažeš brisanje naloga, ali samo ako je prošlo manje od 30 dana i to od dana kada je pokrenuto brisanje (posle toga nije moguće);

●     proces brisanja svih podataka sa Fejsbuka može trajati i do 90 dana (u tom periodu informacijama sa tvog naloga niko više ne može pristupiti);

●     kopije tvojih podataka mogu ostati u skladištu rezervnih kopija ove društvene mreže duže od 90 dana;

●     pre brisanja profila lako možes da preuzmeš rezervnu kopiju svega što si postavljao na Fejsbuk (slike, klipove, objave…) i tako sačuvaš sve što smatraš da je važno ili lično.

Kao što možeš videti, kako obrisati Facebook profil je veoma jednostavan postupak, ali svakako ti savetujem da dobro razmisliš pre nego što bude kasno. Takođe, iskreno se nadam i da ti je ovaj tekst bio koristan i da će ti pomoći da bez problema obrišeš nalog.

Nasumični postovi

Back to top button