RaznoSavjeti

Kako odabrati pravu stvar kod kupnje novog računala ili mobitela?

U današnje vrijeme malo tko ide u kupnju bilo koje vrste tehnike, a da ne pozove svog prijatelja koji se razumije u to. Uvijek mislimo kako je naš prijatelj neki veliki stručnjak za računala, mobitele i sl. te da mi sami sigurno ne možemo donijeti toliko dobru odluku kao naš prijatelj. Na primjer, treba vam novo računalo za vaše dijete kako bi moglo igrati najnovije igrice. Ono samo baš i ne zna koje su specifikacije bitne, ali ga želite nagraditi za dobar uspjeh u školi no većina ljudi koji će sami ići, gledati će cijenu i misliti da je to najbolje mjerilo za kupnju ali ne!

Prije nego krenete čitati naše male savjete za odabir dobrog računala ili mobitela, moramo vam reći da vjerojatno i sami znate kako se uvijek možete javiti na našu FB stranicu i tražiti pomoć.

PC

gejmerski računar

Prvo što preporučujemo je da malo pročitate o dijelovima koji čine računalo idealnim za ono što očekujete od njega i koristite logiku. Zahtjevnije igrice traže da imate jači procesor i grafičku karticu ali isto tako je potrebno i jače napajanje, jer bolje računalo traži više struje od običnog. To znači da će se puno više grijati te da vam onda treba i bolje hlađenje. Ono što vam u trgovinama možda prodavač neće reći je da vam apsolutno ne treba skupo kućište od cca. 70 dolara i da vam ono uopće nije bitno osim da je dovoljno veliko kako bi sve komponente stale u njega. SSD disk možete isto tražiti da vam ugrade pošto je dosta brži od HDDa, iako će gejmerski PC bez SSD-a i potpuno normalno raditi.

Ako ćete kupovati u trgovini, naša vam je preporuka da ne kupujete već složeni PC nego da odabere dijelove i tako složite PC po vašim prohtjevima, puno je uštedljivije i naravno prodavač je tu da vam predloži ako za nešto niste sigurni. Kada vi birate dijelove oni vam ne mogu ugraditi neki skup dio koji je nepotreban za npr. igranje igrica, a i vjerojatno će misliti da se koliko toliko kužite u ono što kupujete i neće vam prodati nešto sasvim nepotrebno.

Naš topli savjet je da prije kupnje malo “proguglate” koje su, vama potrebne, komponente danas kvalitetne i jeftinije što možete naći i na raznim IT forumima ali ono najlakše jest javiti se agentima na Servis Centar.  Naravno da ćete i provjeriti dobivate li garanciju na sve dijelove za koje se odlučiti kupiti.

MOBITELI

SAMSUNG GALAXY S9

Po našem mišljenju, mobiteli su dosta jednostavniji za kupnju od računala. Opet tu zavisi što vi volite i kakav ukus imate. Ako ste tip za brži telefon koji manje košta, a nije vam bitan brend, kineski Xiaomi telefoni će činiti čuda za vas.

Kineski mobiteli postali su popularni kod nas i ukoliko vam se pokvare, svaki malo bolji servis će ga popraviti. Nisu skupi, a potrebe običnog korisnika će zadovoljiti. Ako imate specifične želje što ih sigurno većina i ima, na primjer, da vam je kamera jako kvalitetna ili da je ekran određene veličine, morati ćete se angažirati oko toga i pregledati na internetu specifikacije telefona, a logično obratiti ćete pažnju kamere koje mogu biti malo zeznute jer veći broj megapiksela ne znači bolja kamera. Tu vam je najbolje pogledati slike koje su uslikane kamerom tog telefona i mogućnosti kamere te tako lakše odlučiti.

Neke od stranica gdje možete pogledati specifikacije svakog mobitela ili usporediti 2 i više različita:

  • GSMArena
  • Phone Arena
  • Usporedilica
  • GadgetsNow
  • Geegaphone
  • Gadgets 360

Recenzije telefona vam mogu možda najbolje približiti neki telefon te kako ga koristiti, koje su mu prednosti, mane i ostalo. U najgorem slučaju ako baš imate želju za jako dobrom kamerom, 2K ekranom, izuzetnom brzinom telefon, onda vjerovatno i sami znate da čak i ako nađete neki kineski telefon koji ima sve to, morati ćete dobro isprazniti džepove, ali svakako pogledajte na topprodaja.eu i upišete ITRevolucija za dodatne popuste. Ako su to sve vaše želje i zahtjevi, to znači da ste daleko od običnog, jednostavnog korisnika i tada vam preporučujemo Samsungove telefone iz S serije sa kojom nećete pogriješiti, jer S6 model koji je davno izašao i ako bi samo specifikacije gledali, ima bolje nego telefoni sadašnje J serije iz 2017 godine, ali su ti telefoni opet novijeg datuma proizvedeni i imati ćete najnovije operativne sisteme, dok S6 ili čak S7 neće, tako da je jednostavnije držati se Samsungove J ili A 2017 serije i dobivati sva ažuriranja ako želite biti ažurni. Ako vam je bitna brzina i manje “štekanje” mobitela, 2GB RAM-a mogu za bilo koga biti dosta, ali ako volite raditi više stvari na telefonu istovremeno i stalno ste za telefonom, 3 GB bi moglo biti potrebnije nego što očekujete no sve u svemu danas se proizvode mobiteli ponajviše od 4GB RAM-a na dalje. Na kraju, obratite pažnju, pogotovo kod kineskih telefona, koliko mAh-a ima baterija, jer vam to govori koliko dugo će izdržati telefon. Na primjer LG G5 je odličan telefon, brz kao S7 i ima 2K ekran, ali budući da je baterija kao na Samsungu S5, 2800 mAh, brzo se prazni ako ćete igrati igrice i radnje koje trođše više baterije, ali zato nije skup tako da sami najbolje “izvažite” opcije što vam je najbitnije i najpotrebnije, što vam sve smeta i pogotovo sada na ovako širokom tržištu, naći će se telefon koji ispunjava vaše zahtjeve, kakvi god oni bili.