LG je uspješno testirao 6G prijenos podataka na udaljenosti od 320 metara

Južnokorejska kompanija LG napravila je korak dalje u razvoju 6G mreže. Naime, LG je uspješno testirao 6G THz bežični prijenos i prijem podataka na udaljenosti od 320 metara na otvorenom prostoru na Fraunhofer Heinrich Hertz Institutu (HHI) u Berlinu.

Test je obavljen 07.09.2022. u frekvencijskom opsegu od 155 GHz do 175 GHz predstavlja veliki korak u komercijalizaciji 6G THz u otvorenim i zatvorenim urbanim područjima.

Kako 6G koji koristi ultra-širokopojasne frekvencije ima relativno kratak domet i moguć je gubitak snage od prijenosa do prijema, LG i njegovi partneri (Fraunhofer HHI i Fraunhofer Institut za primijenjenu fiziku čvrstog stanja (IAF)) zajednički su razvili višekanalno pojačalo od 20 dBm za prijenos podataka i prijemnik niske razine šuma, koji poboljšava kvalitetu dolaznog signala.

lg hq

„Uspjehom našeg najnovijeg testa, korak smo bliže postizanju 6G brzine od 1 terabit u sekundi u otvorenim i zatvorenim urbanim područjima, LG će nastaviti raditi s istraživačkim institutima i inovatorima kako bi dodatno učvrstio svoje vodstvo u 6G tehnologiji. Očekujemo da će 6G biti glavni pokretač budućeg poslovanja i novih korisničkih iskustava, tako da ne postoji mjesto na kojem bismo radije bili nego na čelu njegovog razvoja,” rekao je dr. Kim Byoung-hoon, CTO i izvršni potpredsjednik LG Electronics-a .

U poređenju sa 5G mrežom, 6G mreža ima za cilj da obezbedi 50 puta veće brzine prenosa podataka sa 10 puta manjim kašnjenjem i većom pouzdanošću.

LG planira objaviti potpune rezultate svog najnovijeg 6G komunikacijskog testa i pregled dosadašnjeg razvoja tehnologije na predstojećem 6G Grand Summitu koji će se održati u LG Science Parku u Seulu 23. septembra.

Južnokorejska vlada je navela da očekuju da će 6G prototipovi biti spremni do 2026. godine, a komercijalizacija tehnologije spremna je za 2029/30.

Napisao: Marijan Živković

6g mreža

Zvanično saopštenje:

Zagreb, 16. rujna 2022. – LG Electronics (LG) je potvrdio svoje globalno vodstvo u tehnologiji mobilnih mreža, uspješno testirajući 6G THz bežični prijenos i prijem podataka – u frekvencijskom rasponu od 155 do 175 GHz – na udaljenosti od 320 metara na otvorenom .

Ovo dostignuće postignuto 7. septembra na Institutu Fraunhofer Heinrich Hertz (HHI) u Berlinu predstavlja značajan korak ka komercijalizaciji 6G THz u otvorenim i zatvorenim urbanim područjima, budući da je referentna pokrivenost baznih stanica za urbane makroćelije oko 250 metara na otvorenom. To je veliki skok čak i u poređenju sa avgustom 2021. godine, kada je LG dokazao da može prenositi 6G THz podatke na udaljenosti od 100 metara na otvorenom.

6G, koji koristi ultra-širokopojasne frekvencije, ima relativno kratak domet i moguć je gubitak snage od prijenosa do prijema. Kako bi riješili ove probleme, LG, Fraunhofer Heinrich Hertz Institute i Fraunhofer Institute for Applied Solid State Physics (IAF) zajednički su razvili pojačalo koje može povećati snagu prijenosa i pojačalo prijemnika sa niskim nivoom šuma koje poboljšava kvalitetu dolaznog signala.

Višekanalno pojačalo korišteno u demonstraciji ima izlaz veći od 20dBm, što predstavlja povećanje od preko 5dBm u odnosu na rješenja koja su LG, HHI i IAF instalirali u prethodnom testu. Korišteno je i prijemno pojačalo koje minimizira stvaranje šuma u prijemnom signalu. Ove nove tehnologije integrisane su u najnoviji modularni dizajn kompanije LG spreman za buduću proizvodnju integrisanih kola kako bi se olakšao put ka komercijalizaciji.

“Sa ovim najnovijim uspjehom, korak smo bliže ostvarenju 6G brzine od 1 terabit u sekundi u otvorenim i zatvorenim urbanim područjima,” rekao je dr. Kim Byoung-hoon, tehnički direktor i izvršni potpredsjednik LG Electronics-a. „LG će nastaviti da radi sa istraživačkim institutima i inovatorima kako bi dodatno učvrstio svoje liderstvo u 6G tehnologiji. Očekujemo da 6G bude glavni pokretač budućeg poslovanja i novih korisničkih iskustava, tako da nema mjesta gdje bismo radije bili nego ovdje, na čelu njegovog razvoja.”

LG planira objaviti potpune rezultate svog najnovijeg 6G komunikacijskog testa i pregled dosadašnjeg razvoja tehnologije na predstojećem 6G Grand Summitu koji će se održati 23. septembra u LG Science Parku u Seulu. Kompanija je domaćin događaja u saradnji sa Korejskim naprednim institutom za nauku i tehnologiju (KAIST) i Korejskim istraživačkim institutom za standarde i nauku (KRISS).

Očekuje se da će diskusije o standardizaciji 6G mreže početi oko 2025. godine, a komercijalizacija tehnologije se očekuje 2029. godine. U poređenju sa 5G bežičnim mrežama, 6G će pružiti daleko bolje brzine prijenosa podataka uz manje kašnjenje i veću pouzdanost.

Globalne kompanije se utrkuju da uđu u 6G prostor s obzirom na ključnu ulogu koju će imati u omogućavanju svih vrsta inovacija, od ultra-realističnih mobilnih holograma do sljedeće faze Interneta stvari i ambijentalnog računarstva, koji će omogućiti fleksibilniji i osobniji iskustvo kroz organsko povezivanje ljudi, predmeta i prostora.

Kako bi osigurao svoje kontinuirano vodstvo u 6G, LG aktivno sarađuje sa renomiranim istraživačkim institutima, univerzitetima i kompanijama iz cijelog svijeta. Kompanija takođe ima za cilj da uspostavi osnovnu 6G saradnju u istraživanju i razvoju sa organizacijama uključujući HHI, IAF, KAIST, KRISS i Keysight Technologies, Inc. kako bi ubrzala dolazak sledeće generacije bežičnih mrežnih komunikacija.

Također, Next Generation Alliance (Next G Alliance), inicijativa Alijanse za rješenja telekomunikacijske industrije (ATIS – Alliance for Telecommunications Industry Solutions), izabrala je LG u junu 2021. godine za vođu radne grupe za aplikacije koje će raspravljati o 6G tehnologijama i predvodi budući pravac 6G telekomunikacijskih usluga.

Post je LG uspješno testirao 6G prijenos podataka na udaljenosti od 320 metara prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Supported by TNT Grupacijaspot_img

ne propusti