PayPal – Da li je i koliko je siguran za korištenje?

Stotine miliona ljudi ga koriste PayPal za usluge slanja i primanja novca. Ovaj online novčanik kao usluga pojednostavljuje način na koji možete kupiti proizvode i usluge, omogućava i uvelike pojednostavljuje primanje i slanje sredstava.

Ali možemo li i koliko mu možemo vjerovati kao usluzi? Koliko je ovaj poznati servis i da li je uopće siguran? O tome ćemo nešto više reći u nastavku članka.

paypal prevare

Osnove PayPal usluga

Možda već znate šta je PayPal, jer je to veoma popularna platforma. Bez obzira na to, ovdje ćemo ukratko proći kroz ono što servis podrazumijeva, kako bismo u potpunosti razumjeli kako funkcionira.

Servis u suštini može djelovati kao alternativa direktnim karticama i bankovnim transakcijama. Ova platforma pojednostavljuje proces kupovine i prodaje artikala na mreži, eliminirajući potrebu za ponovnim unosom podataka o platnoj kartici svaki put.

U onim online prodavnicama koje ne podržavaju PP, možda ćete morati da unesete sve podatke o kartici, kao i adresu za naplatu i dostavu, prilikom svake kupovine. To može biti problem, posebno ako se niste sjetili svojih podataka ili nemate svoju karticu sa sobom. Sa ovim servisom se jednostavno možete prijaviti na svoj PayPal račun nakon uplate, a svi ovi detalji će vam biti automatski dostavljeni.

Google Pixel Watch 2 prelazi na Snapdragon W5

Da biste ga koristili, prvo ćete morati postaviti svoj račun, gdje morate unijeti svoje ime, kontakt podatke, podatke o platnoj kartici, podatke o bankovnom računu i druge relevantne informacije. Podaci o platnoj kartici su potrebni za obradu transakcija, tako da također možete primati novac putem ovog servisa od prijatelja, porodice, saradnika ili kupaca. Zbog onoga što servis dozvoljava, to je svakako korisna usluga, ali koliko mu se može vjerovati? Da li je i koliko je bezbedno ostaviti takve poverljive lične podatke, kao što su adresa, broj kartice i slično? Koliko je tačno PayPal siguran?

paypal plaćanje

Da li je PayPal siguran?

Budući da servisu morate dati različite vrste ličnih podataka prije nego što ih koristite, ključno je da su ti podaci u dobrim rukama. Kako servis štiti vaše osjetljive podatke? Počnimo sa njihovom enkripcijom. Podaci koje povjeravate servisu šifrirani su pomoću SSL-a („Secure Sockets Layer“). Kada izvršite transakciju putem servisa, dobavljač će očigledno morati da primi sredstva za transakciju sa vaše platne kartice.

Ali servis čuva vaše podatke o plaćanju šifriranim, tako da ne morate brinuti da će sumnjivi prodavač ukrasti ili izgubiti ove osjetljive informacije. Ali PayPal ne štiti samo transakcije. Pristup vašem računu se također uzima u obzir. Ako neko uspije pristupiti računu koji omogućava transakcije sa vaše platne kartice, mogao bi vam ukrasti sav novac koji imate na računu. Stoga je važno da vaš račun bude zaštićen od bilo kakvih zlonamjernih aktera.

Servis počinje svoju zaštitu računa dvofaktorskom autentifikacijom (2FA). Ova vrsta zaštite omogućava provjeru svake prijave putem koda koji ste dobili putem SMS-a ili aplikacije za autentifikaciju. Ako omogućite ovu funkciju, niko se neće moći prijaviti na vaš račun bez vašeg odobrenja.

Ovaj servis vam također šalje upite za potvrdu putem e-pošte svaki put kada koristite uslugu za plaćanje. Na taj način ćete biti obaviješteni ako ikada dođe do transakcije s vašeg računa za koju niste svjesni, što znači da ćete moći djelovati što je prije moguće po tom pitanju i poduzeti adekvatne mjere zaštite. Kad god izvršite uplatu, servis osigurava sigurnu vezu, koristeći TLS protokol (“Transport Layer Security”) i omogućava vam samo povezivanje putem HTTPS-a (“Hypertext Transfer Protocol Secure”), sigurnijeg oblika veze sa internet stranicama.

paypal opcija prijatelja i porodice

Koju zaštitu ima kupac kada koristi PayPal?

Pored sigurnosnih funkcija koje sam gore naveo, servis također implementira zaštitne mjere za kupce i prodavce koji koriste uslugu. Budući da i kompanije i potrošači koriste ovaj servis, obje kategorije se razmatraju. Počnimo sa zaštitom kupaca. PayPal-ova zaštita kupaca je dizajnirana da zaštiti klijente od prevare i bilo kakvih loših iskustava.

Prilikom plaćanja robe korišćenjem usluge, kupci su i dalje izloženi raznim potencijalnim problemima, kao što su problemi u isporuci, nekompetentnost prodavca, mogućnost krađe itd. Zahvaljujući politici zaštite korisnika koju koristi PayPal, kupci imaju pravo da pokrenu spor kod prodavača u slučaju neprimanja vaše robe ili usluge.

Ukoliko prodavac i dalje ne želi da sarađuje ili ako ne ispuni narudžbu, kupac tada može pokrenuti dodatni spor, odnosno pokrenuti zahtev za povraćaj novca ili isporuku robe ili usluge. U ovom trenutku, PayPal će istražiti problem u ime kupca i doći do zaključka.

paypal prima novac

Koju zaštitu pruža PayPal prodavcima?

Osim PayPal-ove zaštite prodavača, oni koji prodaju robu i primaju sredstva putem PayPal-a nisu prepušteni sami sebi. Prodavci također mogu biti prevareni, ili kupci mogu pokušati da ih prevare. Osim toga, može se dogoditi da vi kao potencijalni prodavac naiđete na tehničke ili logističke probleme prilikom ispunjavanja narudžbe. Na primjer, kupac može tvrditi da nikada nije primio svoj proizvod ili da je izvršio neovlašteno plaćanje. Ovo može dovesti prodavca u nezgodnu poziciju, zbog čega postoji podrška za PayPal prodavce.

Kada koriste PayPal, prodavci mogu zatražiti puni iznos prihvatljivog plaćanja, povratiti troškove, kao što su troškovi povraćaja sredstava, i mogu odgovoriti na sporove kupaca prije nego što ti sporovi preraste u zahtjev.

paypal šalje novac

Postoje li rizici u korištenju PayPal-a?

Budući da se PayPal u velikoj mjeri oslanja na tehnologiju, posebno softver, da bi funkcionirao, to znači da je izložen određenom stepenu rizika od sajber napada. To ne znači da je PayPal nesiguran za korištenje i da je maksimalno otvoren za sajber napade. Kao što smo imali prilike vidjeti u gornjem dijelu članka, PayPal koristi mnogo načina da maksimalno poveća sigurnost svojih korisnika.

iPhone ili Samsung? Koji su pametni telefoni bolji?

Treba imati na umu jednu stvar: nijedna aplikacija, nijedna web stranica i nijedna druga platforma nije i nikada neće biti potpuno sigurna i zaštićena od cyber napada. Kompanije čine sve što mogu da zaštite korisničke podatke, ali nažalost uvijek postoji određeni rizik.

U stvari, PayPal je također bio napadnut i to vrlo nedavno. U januaru ove godine, na primjer, hiljade PayPal računa je provaljeno u napadu lažiranja vjerodajnica, što je rezultiralo mogućim neovlaštenim pristupom imenima, adresama, brojevima socijalnog osiguranja i poreskim identifikacijskim brojevima. Iako se činilo da nije bilo zlonamjernih transakcija, sajber kriminalci su ipak dobili pristup nekim osjetljivim korisničkim podacima.

Sve u svemu, PayPal kao usluga je vrlo siguran za korištenje

PayPal kao servis svojim korisnicima nudi veliki broj korisnih sigurnosnih funkcija koje doprinose sigurnosti podataka. Jednostavan i vrlo siguran za korištenje, PayPal je usluga kojoj se okreće sve veći broj korisnika koji žele kupovati/prodati online.

Pročitaj još:

Google račun i kako ga kreirati za novi android uređaj?

Obsidian vs. Pojam: Koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Universal Air & Universal Air Plus Remote – Praktičan tutorijal za postavljanje i korištenje

Auto zvučnici – Sve što trebate znati o njima

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Supported by TNT Grupacijaspot_img

ne propusti