Razno

Koliko je važna SEO optimizacija web sajta za vaš biznis? | ITRevolucija

Optimizacija tražilice (SEO engl. Search Engine Optimization) odnosi se na metodu koja se koristi za povećanje boljeg rangiranja vaše web stranice na rezultatima pretrage (SERPs) na web aplikacijama kao što su Google, Yahoo ili Bing. Razvijanje SEO strategije za vaše poslovanje može vam pomoći da privučete potencijalne korisnike vaših usluga i povećate promet na vašoj web stranici, a samim time ćete povećati prodaju i prihod. Da bi ste shvatili bitnost razvoja SEO strategije, predstavićemo vam način na koji tražilice, kao što je Google, koriste mjerne podatke za rangiranje položaja web stranice na rezultatima pretraživanja.

Cilj tražilice je pružiti objektivne rezultate koji daju informacije koje tražite što je brže i preciznije moguće. Da bi to postigle, tražilice su sposobne identificirati sve relevantne informacije online i rangirati ih prema kvaliteti i relevantnosti. Postoje stotine faktora koji su uključeni kada tražilice rangiraju web stranice u organskom pretraživanju. Iznenađujuće, oni mogu analizirati milijarde podataka u samo 0,5 sekundi! Radnje koje poduzmete za optimizaciju vaše web stranice imat će izravan utjecaj na vaš SEO rang. Komponente kao što su oznake H1, riječi koje se upotrebljavaju na vašoj web stranici, meta opis, sadržaj i gustoća ključnih riječi, permalinkovi i povratni linkovi su samo neke od stvari koje možete iskoristiti za povećanje ranga na pretraživačima.

SEO optimizacija web sajta

Evo kratkog pregleda tih komponenti i njihovoj vezi sa najčešće korištenom tražilicom Google-om:

H1 Oznake: Ovo su zaglavlja koja upotrebljavate za naslov vašeg sadržaja. Na primjer, H1 za ovaj članak bi bio naslov, “Koliko je važna SEO optimizacija web sajta za vaš biznis?“. Ova se stranica članka može se pojaviti na Google rezultatima pretraživanja kada netko pretražuje ključne riječi koje su uključene u H1 oznaku poput “SEO” i “biznis”.  Osigurajte da vaše H1 oznake budu relevantne za ključne riječi koje želite da uključite.

Gustoća ključnih riječi: Ovo je broj koji označava koliko puta je prisutna ključna riječ koju pretražuje  publika na vašoj web stranici. Budite sigurni da ste spomenuli ključne riječi, ne samo u svojim H1 oznakama, već i u tijelu vašeg sadržaja. Iako često želite uključiti ključne riječi, nemojte zagušiti svoj sadržaj. Zapamtite, Google će također razmotriti upotrebu sinonimnih ključnih riječi.

Meta Opis: Ovo je opis koji dajete tražilicama u <meta> html tagovima. Meta podaci koje upotrebljavate za svoju web stranicu također trebaju uključivati i ključne riječi koje želite da vaša ciljana publika pretražuje.

Permalinkovi: Ovo se odnosi na trajne URL veze koje su specifične za vašu web stranicu. Dobro bi bilo da ključne riječi uključite u ove permalinkove kako bi bile uzete u obzir za viši rang na Google-u. Na primjer, ako imate web stranicu za vrtlarstvo i želite da vaši potrošači pronađu ključne riječi “proizvodi za travnjak”, bilo bi optimalno da imate stranicu sa permalinkom kao što je: http://www.vrtlarstvo.com/proizvodi-za-travnjak.

Povratni linkovi: ovo je kada se druge web stranice povezuju natrag sa vašim, pružajući svojim posjetiocima URL vaše web stranice. Na primjer, ako neka jaka kompanija spominje vašu kompaniju na svojoj web stranici i pruži link za svoje čitatelje koji vodi na vašu web stranicu, to bi se moglo smatrati povratnim linkom. Što više toga imate, to su bolje mogućnosti da se vaše ključne riječi rangiraju bolje. Međutim, izvor povratnih linkova također igra važnu ulogu u rangiranju. Google vrednuje kvalitetu i izvor vaših povratnih linkova (npr. Forbes, NY Times, državne internet adrese i sl.) pa ćete tako imati veće šanse za dobivanje boljeg rangiranja u rezultatima pretrage.

Rezultati pretrage na PC i mobilnim uređajima: Je li vaša web stranica mobilna?

Tražilice se stalno razvijaju i mijenjaju svoj algoritam kako bi ostali u koraku sa neprestanom razvoju novih web tehnologija. Uz širenje mobilnih uređaja, sve više i više pojedinaca pretražuju internet u pokretu. Google je primijetio povećani mobilni promet svojih korisnika, te je pokrenuo novi dodatak mjerilima za rangiranje pretraživanja. Ako vaša web stranica nije prilagođena za mobilne uređaje (responzivna, optimizirana za pregledavanje na različitim veličinama mobilnih uređaja), Google će rang vaše web stranice staviti niže na rezultatima pretraživanja. Međutim, to će samo utjecati na rangiranje ako je pretraga obavljena putem mobilnog uređaja. Nećete utjecati na rangiranje pretraživanja sa ne-mobilnog uređaja kao što su PC ili laptop. To je nešto što treba imati na umu ako znate da vaše ciljno tržište ima veću vjerovatnost za traženje ključnih riječi na mobilnom uređaju (npr. Ako je vaš proizvod mobilna aplikacija).

Da li je vaša stranica prilagođena mobilnim uređajim, možete provjeriti na Google web sajtu https://search.google.com/test/mobile-friendly. Ukoliko budete imali problema sa optimizacijom za mobilne uređaje, možete se javiti ekipi http://www.webmajstor.ba/web-dizajn/ koji su radili na dizajnu sajta itrevolucija.org.

Vaša SEO strategija trebala bi biti dugoročni proces

Postići da budete prvi na stranici rezultata Google pretraživanja ne događa se preko noći. Kako biti prvi na Google pročitajte u tekstu http://www.webmajstor.ba/kako-biti-prvi-na-googleu/. Vaša SEO strategija mora biti kontinuirani proces. Kako se tehnologija razvija, tražilice se također prilagođavaju tim promjenama mijenjanjem njihovih algoritama koji definiraju kako se rangiraju web stranice. Pobrinite se da nadograđujete kontinuirano svoje SEO strategije i nedopustite da zastare.

Vaša SEO strategija će vas i vaše poslovanje služiti dugi niz godina uz pravilno održavanje. Ne samo da ćete imati svoju stalnu bazu klijenata, već možete pasivno prikupljati promet na web stranici tako što ćete biti prisutni u prvih pet rezultata pretraživanja ključnih riječi. Kupci će lako pronaći vas i vaše poslovanje prilikom traženja relevantnih informacija koje se odnose na vašu kompaniju. Dobra praksa da vaša SEO strategija bude optimalna je istraživanje taktike koje koriste vaši konkurenti. Istražite na Google-u svoje ključne riječi i pogledajte tko se nalazi u prvih 5 rezultata pretraživanja, a zatim analizirajte njihove web stranice kako bi vidjeli kako i zašto se nalaze na vrhu ljestvice.

SEO optimizacija cijene

Vjerovatno ćete imati priliku da dobijete ponudu od 50 do 100 eura za SEO optimizaciju. Za tu cijenu možete dobiti gomilu spam linkova koje možete kupiti na Fivver-u za 5$ i time ćete biti penalizirani od strane Google i završiti na zadnjoj poziciji. Trebat će vam jako dugo, dugo vremena da se izvućete iz penala koji su vam dodijeljeni ( na nekim sajtovima ban nikada nije otklonjen ) i da se ponovo poćnete rangirati. Osnovna SEO kampanja od ozbiljne kompanije počinje sa 200-250 eura na mjesečnom nivou.

Radom na komponentama navedenim u ovom članku ili putem naših usluga koje nudimo na http://www.webmajstor.ba/seo-optimizacija/ trebali bi ste imati veliku prednost nad konkurencijom pri povećanju vašeg ranga.

Tagovi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.