Mobiteli

Što će donijeti 2020. godina u svijet pametnih telefona?

Nakon ispraćanja poprilično turbulentne godine u svijetu industrije pametnih telefona, vrijeme je da se okrenemo budućnosti. 2020. godina je već otpočela, no još se čekaju najzanimljiviji novi uređaji, a s tim čekanjem se postavlja jedno logično pitanje. Što će sve 2020. godina donijeti u svijet pametnih telefona i kakvi trendovi će oblikovati industriju koju smo već dobro upoznali?

Ove godine bi pametni telefoni mogli postati znatno zanimljiviji od svega što smo viđali u posljednjih 4-5 godina, a razlog tomu se može opisati s dvije riječi. „Savitljivi Zasloni“! Iako su telefoni sa savitljivim zaslonima već stigli i u 2019. godini u vidu Samsung Galaxy Fold telefona te Huawei Mate X-a (a onog propalog eksperimenta pod nazivom Royole Flex Pai se jednostavno ne želimo prisjećati), njihov procvat bi se tek trebao dogoditi u narednoj godini. Samsung već sprema Galaxy Z Flip koji stiže kao neslužbeni nasljednik Galaxy Folda te će biti jako zanimljiv, a Huawei se unatoč zastojima s vladom SAD-a već fokusirao na Huawei Mate X2. Motorola će također izbaciti svojeg igrača na teren i to uskoro, a taj se igrač naziva Motorola RAZR te je nasljednik jako popularnog i starog telefona s istim nazivom.

motorola razr

Prethodni modeli telefona sa savitljivim zaslonima su bili skupi, nepouzdani, koristili plastični pokrivač nad zaslonom (koji se lako grebao ili kidao), no 2020. godina će donijeti eru ultra-tankog stakla koja će zasigurno promijeniti način na koji gledamo takve telefone. Hoće li se raditi o tabletima koji se mogu presaviti u telefon, ili o telefonima pozamašnih dimenzija koje se mogu prepoloviti i staviti u džep, ostaje nam vidjeti.

Uz trend telefona sa savitljivim zaslonima se definitivno sprema i trend telefona s ogromnim brojem kamera. Uz to što smo navikli viđati telefone s minimalno dvije stražnje i jednom prednjom kamerom, već se po najavama spremaju telefoni poput Galaxy S20 Ultra i Huawei P40 Pro Premium koji bi te brojke trebali još znatno podići. Sam Huawei P40 Pro Premium navodno stiže s pet stražnjih i dvije prednje kamere, a poznajući Huawei, smatramo da će svaka kamera biti itekako korisna te imati dobru namjenu.

Već su telefoni i u 2018. godini, a pogotovo u 2019. godini imali poprilično zakrivljene i razvučene zaslone preko cijele prednjice, no u 2020. godini nas ne bi začudilo da svijetlo dana ugledaju telefoni koji imaju zaslone i s prednje i stražnje strane na čemu se već prethodne godine radilo (ZTE Nubia daje odličan primjer). Uz to, već neki proizvođači rade na telefonima koji ne bi imali nijednu tipku niti utor pa bi uskoro mogli u rukama držati komade stakla kojima se u potpunosti upravlja softverski ili dodirom.

U svakom slučaju, promjene stižu te se pad prodaje pametnih telefona koji se događa već nekoliko godina mora umanjiti, a da bi proizvođači to postigli, moraju se dobro potruditi oko novotarija kojima će privući svoje korisnike. Da stvar bude zanimljivija, mnoge novotarije stižu i u telefone u nižim cjenovnim rangovima gdje je utrka još žešća!