Isključite nepotrebne opcije za Windows 10

Osim hrpe korisnih aplikacija i opcija, Windows 10 sa sobom donosi niz stvari koje vam možda neće trebati. Na sreću, mogu se deaktivirati. Tijekom godina nadogradnje, Windows 10 se razvio u vrlo robustan operativni sustav koji, za razliku od svog prethodnika, korisnicima pruža visoku razinu fleksibilnosti. No, istodobno je dobio velik broj opcija koje vam možda neće trebati i koje je najbolje isključiti. Ovo su neke od njih.

Isključite nepotrebne opcije za Windows 10

Obavijesti

Akcijski centar Windows 10 koristan je za sve obavijesti – aplikacije, podsjetnike, nedavno instalirane programe. Previše obavijesti je definitivno stvar koja može biti neugodna, pogotovo ako su ti podsjetnici nepotrebni.

Da biste ih obuzdali, unesite postavke sustava Windows 10 klikom na izbornike Postavke (zupčanik)> Sustav> Obavijesti i radnje.

Oglasi u izborniku Start

Microsoft želi da koristite njihove aplikacije do te mjere da vam ih počne oglašavati u izborniku Start. Ove oglase možete isključiti jednostavnim posjetom postavkama ili klikom na opcije personalizacije: Postavke> Personalizacija> Start> Povremeno prikaži prijedloge u Start. To će isključiti oglase koji se pojavljuju kada otvorite Start.

Ciljano oglašavanje treće strane

Microsoft prati vaše ponašanje u sustavu Windows 10 i stvara jedinstveni ID oglašavanja koji je povezan s vašim Microsoft računom. Koristi se za posluživanje personaliziranih oglasa trećih strana kroz Windows Store. Ovo praćenje možete isključiti kratkim posjetom izborniku privatnosti. Kliknite na Postavke> Privatnost> Općenito> Neka aplikacije koriste ID za oglašavanje kako bi oglase učinili zanimljivijima vama na temelju aktivnosti vaše aplikacije. To će, kako stoji u postavci, isključiti ID oglasa koji prilagođava oglase prema vašim aktivnostima u aplikaciji.

Cortana ‘želi te upoznati’

Cortana, prilagodljivi digitalni asistent za Windows 10, prikuplja niz vaših osobnih podataka kao što su način na koji govorite, uzorci rukopisa i povijest pritisaka na tipke na vašoj tipkovnici. Možete ga zaustaviti posjetom ili odlaskom na postavke privatnosti Postavke> Privatnost> Inking & tipkanje i deaktiviranjem te opcije.

Aplikacije rade u pozadini

Aplikacije u sustavu Windows 10 vrlo često rade nešto u pozadini, čak i kada su isključene. Mogu prikupljati informacije, slati obavijesti, preuzimati i instalirati ažuriranja te tako troše vaš internet i bateriju. Ako koristite mobilni uređaj i imate ograničen promet, predlažemo da isključite ovu značajku.

Idite na postavke pozadinske aplikacije klikom Postavke> Privatnost> Pozadinske aplikacije i tamo isključite opciju Pusti aplikacije da rade u pozadini ili isključite pojedinačne aplikacije.

Windows 10: Kako snimiti zaslon

Izvor: tportal.hr

Objava Isključi nepotrebne opcije za Windows 10 prvi se pojavila na 100% IT Portal.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adin
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

POPULATNO OVIH DANA