back to top

Kako konvertovati AVI u DVD?

Kako da film koji vam se nalazi na hard disku u formatu AVI narežete na disk tako da ga možete gledati na standardnom DVD plejeru?

Ovo je važno pitanje za većinu nas s digitalnim video kamerama. Danas čak i digitalni fotoaparati osim slika snimaju i filmove. Te AVI filmove možete, naravno, snimiti na CD ili DVD kao datoteke koje možete dati (podijeliti) porodici i prijateljima koji imaju računar, ali ako film želite poslati baki koja nema računar, zaglavio si tamo. Uz prave programe, stvaranje DVD-a za baku nije previše teško.

Nabavite program za konverziju DVD-a koji vam odgovara

Nijedan program nije savršen. Neki programi za pretvaranje AVI u DVD format mogu vam biti jednostavni, dok ih drugi mogu mrziti i obrnuto. Najbolji način da pronađete odgovarajući softver (program) za pretvaranje DVD formata je preuzimanje nekoliko kopija programa, isprobavanje i kupnja one koja vam najviše odgovara.

avi

Ipak, ne možemo vam reći koji će vam program za konverziju DVD-a najbolje odgovarati. Možemo vam reći samo odakle možete početi. Pretražite Internet da biste pronašli neke opcije. Evo još nekih programa: Adobe Premier, Magix, Nero, Pinnacle i Roxio Easy Media Creator. Ja sam ih lično probao. Neke obožavam, a neke nikako ne volim. Pitajte prijatelje koji se razumiju u tehniku, rođake i poznanike koji rade sa računarima. Možete dobiti besplatnu probnu verziju i sami odlučiti. Ne plaćajte programe konverzije samo da biste ih isprobali. Jednom kad potrošite novac, nema ga. Vjerovatno kasnije nećete moći vratiti novac ako shvatite da vam se program ne sviđa.

Nemojte se oslanjati na probne verzije

Neke probne verzije programa za pretvaranje AVI formata u DVD format su nepotpune (invalidska oprema). Nepotpuno znači da je neka njihova funkcionalnost smanjena, tako da ne možete utvrditi radi li zapravo ispravno ili ne. Snimanje manje od 100% filma na DVD-u uobičajen je način da se utvrdi da je probna verzija nepotpuna. Ostale probne verzije programa za pretvorbu ističu nakon kratkog perioda ili korištenja ograničenog broja puta. Očekujte nedostatke probne verzije za razliku od pune (pune) kopije, ali ne toliko da ne možete dobiti solidnu probnu verziju. Ako želite, razmislite o ovome.

Isprobajte neke standardne opcije za uređivanje video zapisa prilikom pretvaranja AVI u DVD. Većina programa će vam postaviti vremensku liniju, a zatim vam omogućiti otvaranje i izdvajanje medijskih datoteka (filmova, zvučnih datoteka itd.) Dok ne povežete dijelove i napravite vlastiti film. Softver za video pretvorbu trebao bi vam omogućiti da izrežete elemente, preklopite ih, postupno ih pojačavate ili učinite da blede i unose druge promjene, prilagodite jačinu zvuka i dodajte oznake poglavlja / odjeljka kako biste se mogli prebaciti na točno određeno mjesto u konačnoj verziji DVD filma koji režete, baš kao što možete i sa kupljenim DVD-om.

kako konvertovati avi u dvd?

Planirate li umetnuti slike u .AVI film koji ćete snimiti na DVD? Ako to namjeravate, imajte na umu da to neće učiniti svi gore navedeni programi. Podržava li ovaj program AVI datoteke? Ako ga ne podržava, ne kupujte ga.

Obratite pažnju na tri osnovne stvari

Obratite pažnju na ove tri stvari: jednostavnost upotrebe, opcije i cijena. Ako je program za pretvorbu AVI u DVD format suviše složen i težak pa ga nikada nećete naučiti dovoljno dobro da biste ikada učinili bilo što korisno s njim, onda je ovo pogrešan program za vas. Što god odabrali, mora sadržavati barem ključne stvari koje su vam potrebne za film. Ali ako ne možete povezati sve stvari koje želite u svom filmu, morate pronaći drugi program za konverziju.

A ako si nikada ne možete priuštiti taj program, to je opet pogrešan program za vas. Ako prvi put pokušavate narezati DVD, ne trošite puno novca. Još uvijek ne znate hoće li vam se svidjeti snimati vlastite filmove. Uživam, ali to vam može predstavljati napor i možda više nikada nećete koristiti taj program.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti