back to top

Kako popraviti oštećen CD (kompakt disk)? (4 lake metode)

I dok su CD-ovi nevjerovatno izdržljivi, gotovo je nemoguće spriječiti povremene ogrebotine i habanje.

To može rezultirati preskakanjem diska tokom vaše omiljene pjesme ili u slučaju podataka gubitkom tablice na kojoj ste radili dvije sedmice. Ne očajavajte – popravite to! I dok su kompleti za popravak diskova dostupni na tržištu, štetu koju ste napravili možete popraviti proizvodima koje već imate kod kuće. Zubnu pastu koristite samo u rijetkim situacijama, jer je možete još više oštetiti.

Kako popraviti oštećeni CD?

U nastavku vam donosimo nekoliko metoda kako popraviti oštećeni CD:

Obični način čišćenja CD – a

Očistite disk. Čak i ako disk zapravo nije ogreban ili pohaban, prašina, ulje itd. Mogu utjecati na ispravan rad diska. Stoga bi brisanje uvijek trebalo biti vaš prvi potez.

  • Prođite vrućom vodom preko oštećenog diska da biste uklonili prašinu.
  • Ako na disku ostane zaostale prljavštine ili masnoće, lagano ga stružite prstom dok ga perete i upotrijebite blagi deterdžent ili tečni sapun (s vodom) ili utrljajte alkohol (umjesto vode). Svaki put kad trljate ili brišete disk, to biste trebali učiniti od središta diska do periferije kako biste izbjegli daljnje ogrebotine.
  • Otresite vodu i pustite da se osuši na zraku (ne osušite je peškirom ili krpom i ne sušite je na suncu).

Pokušajte otpustiti CD disk. Često je dovoljno jednostavno čišćenje. Međutim, ako problemi nastave nakon čišćenja, pokušajte reproducirati disk na drugom CD uređaju. Neki igrači podnose ogrebotine bolje od drugih, najbolji su u stereo uređajima. Snimite novi disk. Ako disk može raditi u jednom uređaju, posebno onom na računaru, ali ne i u drugima, pokušajte narezati novi disk. Uređaj za snimanje diska na računaru može čitati disk dovoljno dobro da napravi novu kopiju.

cd

Pronađite ogrebotinu. Vizuelno pregledajte površinu diska kako biste utvrdili ima li ogrebotina ili istrošenosti. Ogrebotine koje su okomite na spiralu diska, tj. One od središta do periferije diska – možda neće utjecati na disk kad ga pustite i u svakom slučaju će nanijeti manju štetu od onih u smjeru spirale. Ako postoji nekoliko ogrebotina, ali disk preskače samo jedno ili dva mjesta, možda ćete moći približno odrediti mjesto ogrebotina, ovisno o tome koje se pjesme preskaču. Prva pjesma na disku započinje blizu sredine, a zatim se nastavlja prema vanjskoj ivici diska.

Oporavak podataka. Mnogi programi za snimanje mogu se postaviti da nastave čitati nakon greške (tako da se dio ne može pročitati zbog ogrebotina). Ako program taj dio uopće ne može pročitati, napunit će ga slučajnim podacima. Takođe je moguće oštećeni dio pročitati na vrlo malim brzinama nekoliko puta. U slučaju Windowsa, Nero ima ovu opciju, a za Linux Ddrescue.

To često može popraviti oštećene diskove, a posebno je učinkovito kod audio diskova (gdje je preciznost podataka manje važna. Također, ne riskirate oštećenje diska (poput sljedećih metoda), pa je dobro pokušati ovo prije nego što primijenite drastičnije Ako oštetite disk, podaci vraćeni ovom metodom i dalje se mogu koristiti. Zbog sporog učitavanja i velikog broja pokušaja učitavanja oštećenog dijela, ovi programi mogu dugo spali disk.

Poliranje CD – a

To može dodatno oštetiti disk! Koristite u krajnjem slučaju i pažljivo pročitajte upute !! Iako kontradiktorno, poliranje diska može popraviti ogrebotine uklanjanjem vanjske plastične obloge čineći postojeće ogrebotine plićima. Mnogi proizvodi za domaćinstvo mogu se koristiti za poliranje diska, ali pasta za zube – posebno ona na bazi sode bikarbone – vjerojatno se najviše koristi. Možete koristiti i smjesu za poliranje koja se koristi za automobile i završne obloge:

  • Nanesite malu količinu paste za zube (mora biti u obliku paste, a ne gela) ili laka na meku, čistu krpu (stara potkošulja): može se koristiti i krpa za poliranje naočala.
  • Kružnim pokretima nježno utrljajte pastu po ogrebotini (pokrenite od sredine i trljajte do krajeva, poput kotača na šiljku). Učinite to 10 do 12 puta oko diska. Trljanje kružnim pokretima može stvoriti male ogrebotine koje utječu na sustav igrača. Pokušajte se usredotočiti samo na ogrebotinu koju ste vidjeli (ako je moguće).
  • Na taj način polirajte nekoliko minuta, prema potrebi ponovo nanesite sredstvo za poliranje ili pastu za zube na krpu. Pazite da ne pritiskate prejako, iako ćete za vrijeme poliranja osjetiti kako tkanina lagano trlja disk.

Uklonite proizvod za poliranje sa CD diska. Ako ste koristili pastu za zube,  temeljno isperite disk toplom vodom i pustite da se osuši. Pobrinite se da uklonite svu pastu za zube i ostavite disk da se u potpunosti osuši pre nego što ga pustite. Kod sredstva za poliranje, obrišite preostalu tečnost i ostavite disk da se osuši. Onda, čistom krpom pažljivo ponovo obrišite disk.

Testirajte disk. Ako problem ostane, ponovo ispolirajte disk jedno 15 minuta ili dok ogrebotina u potpunosti ne nestane. Površina oko ogrebotine bi trebalo da se sjaji sa mnogo sitnih ogrebotina. Ako još uvek ne primećujete razliku nakon što ste ga polirali nekoliko minuta, ogrebotina može da bude jako duboka ili polirate pogrešnu ogrebotinu.

Metoda popravka CD-a uz pomoć voska

Nanesite vosak na disk. Ako poliranje ne uspije, nanesite vrlo malo vazelina, tečnog laka za automobil, neutralnog laka za cipele ili voska za namještaj na površinu diska sa strane koja se oslobađa. Obrišite višak čistom, mekom krpom kružnim pokretima (od unutrašnjosti do periferije diska). Ako koristite vosak, slijedite upute proizvođača (neke treba prvo osušiti prije brisanja, dok druge treba obrisati dok su još mokri).

kako popraviti oštećen cd (kompakt disk)? (4 lake metode)

Ponovo testirajte disk. Ako vosak ili vazelin uspiju očistiti ogrebotine, odmah narežite novu kopiju diska. Metoda voska samo je trenutno rješenje. Ako koristite vosak, slijedite upute proizvođača (neke treba prvo osušiti prije brisanja, dok druge treba obrisati dok su još mokri).

Alternativna metoda popravka uz pomoć sijalice

Zapalite sijalicu na stolu ili bilo koju drugu lampu sa žaruljom od 60 W (DJ obično koristi male lampe za pronalaženje diskova). Držite CD disk kažiprstom u središnjem krugu i snimljenom stranom prema žarulji. Udaljenost od žarulje treba biti oko 10 cm. Držite disk ovako oko 20 sekundi, polako ga okrećući oko kažiprsta. Zatim, dok je još vruće, pustite ga na uređaju za reprodukciju.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti