back to top

Koliko je važna SEO optimizacija web sajta za vaš biznis? | ITRevolucija

Znate li koliko je važna SEO optimizacija web sajta za vaš biznis?

Optimizacija pretraživača (SEO engl. Search Engine Optimization) odnosi se na metodu koja se koristi za povećanje boljeg rangiranja vaše web stranice na rezultatima pretrage (SERPs) na web aplikacijama kao što su Google, Yahoo ili Bing. Razvijanje SEO strategije za vaše poslovanje može vam pomoći da privučete potencijalne korisnike vaših usluga i povećate promet na vašoj web stranici, a samim time ćete povećati prodaju i prihod. Da bi ste shvatili bitnost razvoja SEO strategije, predstavićemo vam način na koji pretraživači, kao što je Google, koriste merne podatke za rangiranje položaja web stranice na rezultatima pretraživanja.

Cilj pretraživača je pružiti objektivne rezultate koji daju informacije koje tražite što je brže i preciznije moguće. Da bi to postigle, pretraživači su sposobne identifikovati sve relevantne informacije online i rangirati ih prema kvalitetu i relevantnosti. Postoje stotine faktora koji su uključeni kada pretraživači rangiraju web stranice u organskom pretraživanju.

Iznenađujuće, oni mogu analizirati milijarde podataka u samo 0,5 sekundi! Radnje koje preduzmete za optimizaciju vaše web stranice imat će izravan uticaj na vaš SEO rang. Komponente kao što su oznake H1, reči koje se upotrebljavaju na vašoj web stranici, meta opis, sadržaj i gustoća ključnih riječi, permalinkovi i povratni linkovi su samo neke od stvari koje možete iskoristiti za povećanje ranga na pretraživačima.

SEO optimizacija web sajta

Evo kratkog pregleda tih komponenti i njihovoj vezi sa najčešće korištenom pretraživaču Google-om:

H1 Oznake

H1 Oznake: Ovo su zaglavlja koja upotrebljavate za naslov vašeg sadržaja. Na primer, H1 za ovaj članak bi bio naslov, “Koliko je važna SEO optimizacija web sajta za vaš biznis?“. Ova se stranica članka može se pojaviti na Google rezultatima pretraživanja kada neko pretražuje ključne riječi koje su uključene u H1 oznaku poput “SEO” i “biznis”.  Osigurajte da vaše H1 oznake budu relevantne za ključne riječi koje želite da uključite.

Gustina ključnih reči

Gustina ključnih reči: Ovo je broj koji označava koliko puta je prisutna ključna riječ koju pretražuje  publika na vašoj web stranici. Budite sigurni da ste spomenuli ključne riječi, ne samo u svojim H1 oznakama, već i u telu vašeg sadržaja. Iako često želite uključiti ključne reči, nemojte zagušiti svoj sadržaj. Zapamtite, Google će takođe razmotriti upotrebu sinonimnih ključnih reči.

Meta Opis

Meta Opis: Ovo je opis koji dajete pretraživačima u <meta> html tagovima. Meta podaci koje upotrebljavate za svoju web stranicu takođe trebaju uključivati i ključne riječi koje želite da vaša ciljana publika pretražuje.

Permalinkovi

Permalinkovi: Ovo se odnosi na trajne URL veze koje su specifične za vašu web stranicu. Dobro bi bilo da ključne riječi uključite u ove permalinkove kako bi bile uzete u obzir za viši rang na Google-u. Na primer, ako imate web stranicu za vrtlarstvo i želite da vaši potrošači pronađu ključne reči “proizvodi za travnjak”, bilo bi optimalno da imate stranicu sa permalinkom kao što je: http://www.vrtlarstvo.com/proizvodi-za-travnjak.

Povratni linkovi

Povratni linkovi: ovo je kada se druge web stranice povezuju natrag sa vašim, pružajući svojim posetiocima URL vaše web stranice. Na primer, ako neka jaka kompanija spominje vašu kompaniju na svojoj web stranici i pruži link za svoje čitaoce koji vodi na vašu web stranicu, to bi se moglo smatrati povratnim linkom. Što više toga imate, to su bolje mogućnosti da se vaše ključne reči rangiraju bolje. Međutim, izvor povratnih linkova takođe igra važnu ulogu u rangiranju. Google vrednuje kvalitetu i izvor vaših povratnih linkova (npr. Forbes, NY Times, državne internet adrese i sl.) pa ćete tako imati veće šanse za dobijanje boljeg rangiranja u rezultatima pretrage.

Rezultati pretrage na PC i mobilnim uređajima: Jeli vaša web stranica mobilna?

koliko je važna seo optimizacija web sajta za vaš biznis?
Koliko je važna SEO optimizacija web sajta za vaš biznis?

Pretraživači se stalno razvijaju i menjaju svoj algoritam kako bi ostali u koraku sa neprestanom razvoju novih web tehnologija. Uz širenje mobilnih uređaja, sve više i više pojedinaca pretražuju internet u pokretu. Google je primetio povećani mobilni promet svojih korisnika, te je pokrenuo novi dodatak merilima za rangiranje pretraživanja. Ako vaša web stranica nije prilagođena za mobilne uređaje (responzivna, optimizovana za pregledavanje na različitim veličinama mobilnih uređaja), Google će rang vaše web stranice staviti niže na rezultatima pretraživanja.

Međutim, to će samo uticati na rangiranje ako je pretraga obavljena putem mobilnog uređaja Nećete uticati na rangiranje pretraživanja sa ne-mobilnog uređaja kao što su PC ili laptop. To je nešto što treba imati na umu ako znate da vaše ciljno tržište ima veću verovatnost za traženje ključnih reči na mobilnom uređaju (npr. Ako je vaš proizvod mobilna aplikacija).

Da li je vaša stranica prilagođena mobilnim uređajim, možete proveriti na Google web sajtu https://search.google.com/test/mobile-friendly. Ukoliko budete imali problema sa optimizacijom za mobilne uređaje, možete se javiti ekipi http://www.webmajstor.ba/web-dizajn/ koji su radili na dizajnu sajta itrevolucija.com.

Vaša SEO strategija trebala bi biti dugoročni proces

Postići da budete prvi na stranici rezultata Google pretraživanja ne događa se preko noći. Kako biti prvi na Google pročitajte u tekstu http://www.webmajstor.ba/kako-biti-prvi-na-googleu/. Vaša SEO strategija mora biti kontinuirani proces. Kako se tehnologija razvija, pretraživači se takođe prilagođavaju tim promenama menjanjem njihovih algoritama koji definišu kako se rangiraju web stranice. Pobrinite se da nadograđujete kontinuirano svoje SEO strategije i nedopustite da zastare.

Vaša SEO strategija će vas i vaše poslovanje služiti dugi niz godina uz pravilno održavanje. Ne samo da ćete imati svoju stalnu bazu klijenata, već možete pasivno prikupljati promet na web stranici tako što ćete biti prisutni u prvih pet rezultata pretraživanja ključnih reči. Kupci će lako pronaći vas i vaše poslovanje prilikom traženja relevantnih informacija koje se odnose na vašu kompaniju. Dobra praksa da vaša SEO strategija bude optimalna je istraživanje taktike koje koriste vaši konkurenti. Istražite na Google-u svoje ključne reči i pogledajte ko se nalazi u prvih 5 rezultata pretraživanja, a zatim analizirajte njihove web stranice kako bi videli kako i zašto se nalaze na vrhu.

SEO optimizacija cene

Verovatno ćete imati priliku da dobijete ponudu od 50 do 100 eura za SEO optimizaciju. Za tu cenu možete dobiti gomilu spam linkova koje možete kupiti na Fivver-u za 5$ i time ćete biti penalizovani od strane Google i završiti na zadnjoj poziciji. Trebaće vam jako dugo, dugo vremena da se izvučete iz penala koji su vam dodeljeni ( na nekim sajtovima ban nikada nije otklonjen ) i da se ponovo počnete rangirati. Osnovna SEO kampanja od ozbiljne kompanije počinje sa 200-250 eura na mesečnom nivou.

.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti