Lažan profil na fejsbuku: Kako da u 3 koraka provjerite da li ga neko ima?

Ukoliko koristite fejsbuk verovatno ste imali situaciju gdje vas za prijatelja doda neka osoba koju prvi put vidite i nemate pojma ko je ta osoba. Često se desi da sumnjive osobe na fejsbuku traže vaše podatke ili neke usluge da im učinite.

Iz tog razloga otkrivamo kako da provjerite da li neko ima lažan profil na fejsbuku.

Fejsbuk za sada nije našao načina da 100% utvrdi ko stoji iza svakog profila, ali je objavio procenu gde kaže da od 1,65 milijardi profila između 5 i 11% su lažni profili. Većina lažnih facebook profila su ženski često sa lažnim imenom i ukradenim provokativnim fotografijama.

Da bi proverili nečiji profil to možemo uraditi na sledeći način:

Korak 1: Proverite fotografije

Prvo što možete da uradite je da provjerite nečije fotografije. Ovo je najbrži i najprecizniji način da proverite nečiji profil. Preuzmite profilnu fotografiju sa profila za koji mislite da je lažan, otvorite početnu stranicu Googlea i kliknite na “images” odnosno “slike” u gornjem desnom uglu. Kada se otvori nova stranica, kliknite na ikonicu fotoaparata u desnom delu pretraživača. Dobićete mogućnost da ubacite “URL” fotografije ili unesete fotografiju s vašeg kompjutera. Ubacite preuzetu fotografiju i dobićete izvor te fotografije, odnosno mogućnost da proverite da li je preuzeta s neke druge stranice.

kako da proverite da li neko ima lažan profil na fejsbuku?
Kako da proverite da li neko ima lažan profil na fejsbuku?

Korak 2: Proverite broj fotografija

Najveći broj lažnih profila ima samo jednu fotografiju. Istraživanja su pokazala da čak dve trećine lažnih profila praktikuje ovo.

Korak 3 :Proverite zid korisnika

Kada posetite lažni profil, njihov timeline često nema nikakav sadržaj ili su tu samo informacije o profilnoj i naslovnoj fotografiji.

Korak 4: Proverite prijatelje

U slučaju da profil koji vas je dodao za prijatelja nema nijednu zajedničku crtu sa vama, verovatno se radi o lažnom profilu. Proverite koje zajedničke prijatelje, lajkove, grupe imate kako bi došli do dodatnih informacija.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Supported by TNT Grupacijaspot_img

ne propusti