back to top

Razlike između nekadašnjeg i današnjeg praćenja najnovije vesti

Aktuelnosti u svim sferama objavljuju se i postaju transparentne za javnost brojnim kanalima komunikacija, radi upoznavanja širokih narodnih masa sa novitetetima u svim sferama života, biznisa, slobodnog vremena i raznovrsnih interesovanja.

Najnovije vesti predstavljaju osnovni način širenja informacija u svim zemljama, i obuhvataju najrazličitiji spektar informacija – opšteg, društvenog, zabavnog ili drugog karaktera.

Vesti dana prate svi i objavljuju se kao značajni podaci od javnog značaja. Nekada su se plasirale prvobitnim oblicima štampe crno-belog formata, zatim su kao otkrića nastale radio stanice, kasnije i televizija, dok je danas tu i neverovatan stepen razvijenosti interneta. Značajne razlike postoje između nekadašnjeg i današnjeg praćenja najnovije vesti, koje se ogledaju pre svega u brzini obaveštavanja, uspostavljanja dvosmerne komunikacije i stepena savremenosti kreiranih sadržaja.

Praćenje vesti dana u ranijim vremenima

Tradicionalno, nekadašnje i klasično oglašavanje i kreiranje najnovije vesti podrazumevalo je plasiranje dnevne i nedeljne štampe, a zatim i prvih magazina, kao i kasnije specijalizovanih časopisa. Od prvobitnih crno-belih dizajnova, do današnjih izuzetno kvalitetnih vrsta papira u boji, koje prate živopisne ilustracije, prošlo je čitavo jedno doba tradicionalnog oglašavanja. Čitanje štampe i danas praktikuje određeni broj ljudi kao stil jutra, relaksacije i komfornog užitka u omiljenom ugostiteljskom lokalu.

Pored novina, nešto tradicionalnijim oblikom plasiranja vesti smatraju se radio stanice, koje su i danas zastupljene, ali ne u velikoj meri popularne kao što je to bilo ranijih godina. Istovremeno, televizijski program predstavlja zastupljen način objavljivanja najnovije vesti, ali s obzirom na pojavu interneta kao moderne inovacije, može se zaključiti da je i iščekivanje satnice omiljenih emisija i informativnog programa televijskih kanala i radio stanica, tradicionalniji način saznavanja vesti dana, nedelje ili meseca. U poređenju sa tim, internet je najnovija tehnologija, uz koje su postale popularne vesti online mreže.

Objavljivanje vesti online putem najsavremenijih kanala komunikacija

Internet pripada grupi elektronskih medija, putem kojih se plasiraju vesti online formata, kreirane za medijske portale, društvene mreže i druge stranice. Kao inovacija modernog doba, vesti dana na internetu za vrlo kratko vreme su stekle neverovatan stepen popularnosti. U poređenju sa televizijom, radio stanicama i štampanim izdanjima, najnovije vesti u online svetu imaju veliki broj prednosti, fleksibilnih elemenata i funkcija. Naime, izuzetno su interaktivne, što znači da nakon objavljivanja vesti online mreže, postoji mogućnost uspostavljanja dvosmerne komunikacije – posetioci i pratioci postavljaju komentare, pitanja i sugestije, dok predstavnici medija mogu pružiti adekvatan odgovor.

Pored toga, vrši se aktivna razmena mišljenja, stavova i interesovanja i to je način da se „čuje“ glas javnosti, direktno i ažurno. Pored toga, najnovije vesti na globalnoj mreži imaju multimedijalan karakter, jer kombinuju tekstualne formate, ilustracije i fotografije, video i audio zapise, kao i veze ka drugim sajtovima i adresama. Dok se primerci štampe i satnica emisija uglavnom mora čekati, vesti online formata dostupne su u bilo kojem trenutku, bez obzira na lokaciju, vreme i druge faktore.

Praćenje vesti u ranijem i današnjem vremenu znatno se razlikuje, pa ne čudi činjenica da su u modernom dobu popularnije inovativnije i funkcionalnije metode i kanali informisanja. Vesti online mreže predstavljaju otkriće koje je promenilo ugao, dimenziju i interaktivnost u svim sferama javnosti, svima su i uvek dostupne, a uz signal interneta čak i potpuno besplatne. Zbog svega toga, najnovije vesti na internetu danas su prioritetan način dolaska do potrebnih informacija i sadržaja.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti