Rečnik akcentovanih reči na internetu sajt „Akcenat“

Srpski rečnik akcentovanih reči na internetu, sajt „Akcenat“

Akcentovanje i akcenti u srpskom jeziku su veoma važni zarad pravilnog izgovaranja i razumevanja srpskih reči. Internet sajt pod nazivom Akcenat je novi portal posvećen srpskom jeziku i onlajn rečnik sa akcentima, zamišljen kao srpski rečnik akcentovanih reči na internetu.

Nastao je sa ciljem da korisnici interneta mogu brzo i jednostavno na jednom mestu pronaći željene reči i izraze, kako one aktuelne i savremene u modernom srpskom jeziku tako i one koje su se ranije koristile, arhaične i istorijski zaboravljene reči, uključujući njihovo značenje i tumačenje.


Onlajn varijante renomiranih srpskih rečnika nisu u potpunosti dostupne široj javnosti u našoj zemlji, odnosno u regionu, a potreba za informacijama na internetu u vidu pretrage pojmova i izraza, njihovog značenja i tumačenja postoji, odnosno sve više raste.

Iz tog razloga, srpski rečnik poznatih i manje poznatih reči i izraza Akcenat nastao je sa idejom da reši dugogodišnji problem pronalaženja željenih srpskih pojmova preuzetih iz stranih jezika,
odnosno njihovog tačnog definisanja.

rečnik akcentovanih reči
Rečnik akcentovanih reči na internetu sajt „Akcenat“

Reči srpskog jezika na jednom mestu na sajtu „Akcenat

Internet sajt akcenat.com kao sajt koji broji reči srpskog jezika na jednom mestu, pruža svojim posetiocima mogućnost da na jednom mestu lako i brzo pronađu sve željene izvorno srpske i strane reči u srpskom jeziku.

Pretragom preko polja za pretragu ili putem početnog izraza po abecednom redosledu, za koji se traži objašnjenje, zaista se jednostavno može pronaći bilo koje tumačenje.


Glavni meni sajta sastoji od četiri osnovne kategorije, a to su sledeće:
● najnovije reči,
● skraćenice,
● predloži reč,
● blog.
U bazi sajta dostupne su srpske reči, skraćenice koje se svakodnevno koriste, kao i sve strane reči, odnosno pozajmljenice u srpskom jeziku.

U kategoriji „Navedene reči“ mogu se pretražiti i pronaći željeni pojmovi, počevši od modernih i poznatijih koji su prihvaćeni, adaptirani i koje se koriste u standardnom srpskom jeziku, pa sve do starih izraza koji su zaboravljeni ili nisu dovoljno jasni.

Dodatno, internet sajt „Akcenat“, kao akcenatski rečnik srpskog jezika onlajn svakodnevno širi i uvećava svoju bazu novim rečima.

U kategoriji „Blog“ mogu se pronaći detaljnija tumačenja pojmova, odnosno duži tekstovi sa objašnjenjima i opisom poznatih ili manje poznatih reči, predstavljenih kroz kvalitetan i čitaocima zanimljiv sadržaj.

Konkretno to su: poreklo (latinsko, tursko, grčko, arapsko, englesko, francusko, italijansko, rusko poreklo…), kako su nastale reči i šta znače, kada su se izrazi upotrebljavali, da li se i dalje koriste i u kojim okolnostima, po čemu su prepoznatljivi i slično.

Rečnik stranih reči i izraza na internetu, kao svakodnevna potreba komunikacije! U svakodnevnoj komunikaciji susrećemo se sa brojnim novim rečima ili poznatim izrazima, rečima stranog porekla, ali isto tako i sa onim opskurnijim (manje poznatim), od kojih su
mnoge stare reči neretko zaboravljene.

U cilju gramatički, stilski i jezički ispravnog govora i pravopisa potrebno je koristiti pouzdan izvor informacija u pretrazi, koji između ostalog može olakšati razumevanje pojedinih pojmova.

Rečnik akcentovanih reči: Zaključak


U skladu sa aktuelnim svetskim trendovima kada su u pitanju kanali svakodnevne komunikacije, internet kao kanal komunikacije i sredstvo informisanja postao je neizostavni segment savremenog života.

Informisanje i komunikacija preko interneta danas su prisutni u svakoj oblasti života, bilo da je reč o privatnoj konverzaciji, opštem informisanju, edukaciji, poslovnoj komunikaciji ili pak kada je u pitanju brzorastući trend korišćenja društvenih mreža.


Sveobuhvatan i pouzdan rečnik srpskog jezika onlajn poput internet sajta akcenat.com može olakšati upotrebu izraza tako što će posetiocima pružati tačne informacije o starim i novim rečima, zatim izrazima stranog porekla, podatke o njihovom poreklu, kao i osnovnom
značenju.

Dodatna svrha sajta  ogleda se u očuvanju jezičke kulture, pravopisa i lingvistike, kao i „zaboravljenih reči“, odnosno srpskih izraza i reči koje su nekada davno bile u upotrebi.


U cilju očuvanja jezičke kulture, pismenosti, lingvistike i pravilnog korišćenja reči i izraza ogleda se upravo značaj postojanja sajta akcenat.com posvećenog srpskom jeziku kao što je internet sajt
akcenat.com“.

Dodatno, velika vrednost za posetioce koju pruža ovaj rečnik sa akcentima ogleda se u kvalitetu i kredibilitetu prezentovanog materijala na osnovu pretraženih izraza i ostalih pruženih informacija


Posetite internet sajt akcenat.com srpski rečnik manje poznatih reči i izraza daobogatite svoj vokabular, otkrijete nove nepoznate reči ili saznate objašnjenje reči za koje niste znali značenje.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Supported by TNT Grupacijaspot_img

ne propusti