Razno

Prednosti rada u coworking space-u

Zamislite radne prostore sa uredskim biljkama, piće na točenje i raznolika mreža uključenih stručnjaka, naporan rad u salonima, hot desks i kuhinjskim klupama.

Novi izgled radnog dana najbolje je zabilježen u coworking prostorima, a uspon ovih zajedničkih kancelarija u gradovima i urbanim centrima ne pokazuje znakove usporavanja.

Više od trenda, ova pojava je podstaknuta – i također pomaže u pokretanju – promjena u radnoj kulturi. Rad na daljinu (remote rad) i fleksibilni rad postaju sve češći sa napretkom tehnologije i modernizacijom poslovnog svijeta.

U vezi s tim, coworking prostori nisu samo područje freelancer-a i poduzetnika; oni su napredni ekosistem, koji uključuje udaljene poslovne timove, kompanije u privatnim kancelarijama, start-up u oblasti brainstorming-a, razne kreativce i radnike u privredi.

Ovdje razmatramo razne (i u nekim slučajevima, iznenađujuće) prednosti coworking prostora.

Umrežavanje i događaji u zajednici

Jedna od najčešćih prednosti coworkinga jeste mogućnost povezivanja sa ljudima koje inače ne biste upoznali. Dio toga dolazi iz svakodnevnog rada sa novim ljudima, ali i elementi zajednice su također ugrađeni u rješenja radnog prostora.

Mjesečni događaji networking-a su jednostavni načini za pronalaženje novih saradnika i vježbanje umrežavanja know-how, dok programiranje edukativnih radionica, časova yoge, organizovanih ručkova i senzonskih tržišta pomaže da se okrenete tim upoznavanjima.

 Fleksibilnost i ušteda troškova

Bez obzira da li ste freelancer, koji traži prostor za svratiti ili ste uspostavljeni tim koji traži namjenski sto ili privatnu kancelariju, coworking office rješenja vam omogućavaju da platite samo prostor koji vam je potreban.

Osim toga, fleksibilni ugovori znače da možete mjeriti vlastitim tempom, bez pritiska ili krutosti dugoročnih, tradicionalnih zakupa, te je ova fleksibilnost apsolutno neophodna za kompanije u usponu.

Uz to, ugradnja dodatnih pogodnosti poput recepcije i osoblja za čišćenje, usluge printanja, povezivanje na internet, kuhinje i kupatila uklanja dodatne troškove, povezane sa otvaranjem vlastitog kancelarijskog prostora.

Remote pristup

S obzirom da prostori za coworking obuhvataju gradove širom svijeta, mogućnost povezivanja u bilo kojem trenutku, na bilo kojoj lokaciji je glavni potez za stručnjake, koji rade na coworkingu.

Rad u toku putovanja je odmah ostvariv, kad znate da je dostupan WiFi, ugodno mjesto za rad i osnovna kancelarijska oprema, kao printer i kafa, samo provlačenjem kartice. Dodatno, poslodavci mogu birati da zaposle najbolje talente, bez obzira na lokaciju, bez troškova preseljenja ili straha da će se udaljeni zaposlenici osjećati nepovezano.

4. Povećana produktivnost

Od jutarnjeg sastanka do 15h užurbanost opada, fokus i nivo energije flukturiraju tokom radnog dana – i vaš radni prostor treba da se tome prilagodi. Coworking prostori kombinuju niz radnih okruženja, kako bi zadovoljili različite stilove rada.

Nudeći veću raznolikost nego tradicionalne kancelarije, ali i veću strukturu u odnosu na rad od kuće, coworking prostori su optimizovani za produktivnost.

Napredak je lagan u namjerno dizajniranim prostorima, dok nematerijalne stvari poput pozadinske muzike, prirodnog svjetla i prilagođene temparature zraka, održavaju te energičnim i osvježenim.

coworking space sarajevo

Dodatno, coworking rješava problem koji je često vezan za rad od kuće, povezan sa teorijom kapitalom. U kancelarijskom okruženju, možete posmatrati rad svojih kolega – kako rade, kada dolaze svaki dan – što služi kao referentna tačka za praćenje vašeg vlastitog učinka.

Kada se ovo eliminiše u okruženju kućne kancelarije, može biti teško ostati produktivan i pitanje „Je li ovo dovoljno?“ je stalno na umu. Okružujući se ljudima tjera vas da se fokusirate- i također vam dopušta da se lako odmorite u pauzi za kafu ili šetnji napolju.

5. Izlazak iz svoje zone komfora 

Ako niste navikli otvoreno zujati kroz kancelarijske poslove ili socijalni aspekt coworking-a, radno okruženje koje se stalno mijenja može isprva biti izazovno.

Ali izlaskom iz vaše zone komfora, upoznavanje novih ljudi i radom u različitim okruženjima svaki dan, od vas se traži da ostanete inovativni i kreativni, suočeni sa nesigurnošću- osobine slične onima potrebnim za rast startup-a.

Prema kliničkom psihologu i autorici Dr. Elizabeth Lombardo, izlazak iz svoje zone komfora da isprobate nove stvari i razmatranje različitih prespektiva pomaže poticanju inovacija i preduzetništva. Izazov vas održava agilnim, a to vas zauzvrat, vodi do većeg uspjeha u poslovnom i privatnom životu.

6. Wellness i ravnoteža između posla i života

Vježbanje tokom radnog dana je povezano sa povećanom produktivnošću i pojačanim kognitivnim sposobnosima, a aktivnosti poput meditacije i joge mogu pomoći u poticanju fokusa i pokretanju kreativnosti.

7. Uvedi strukturu u svoj dan

Radni dan kod kuće može proći „u magli“, sa minimalnom strukturom i bez odvajanja života u kući od poslovnih obaveza. Kao rezultat toga, ovaj raspored može učiniti da radite duže, poslije vremena kada ste trebali završiti: provjeravanje email-ova iz kreveta ili čitanje projektnih planova prije jutarnje kafe.

Coworking prostori vam nude strukturu vašeg dana, osiguravajući mjesto za dolazak svako jutro i odlazak nakon što posao bude završen. Kad god odlučite da počnete sa radom svaki dan, uvidjeti ćete da ova struktura pomaže u sprječavanju spontanog puzanja radnog života u slobodno vrijeme.

Prednosti coworking prostora ovise o vašim poslovnim potrebama

Možda se sve prednosti coworking prostora ne odnose na vas lično – možda istražujete prednosti za udaljene timove ili prije nego što zaposlite talent negdje drugdje. Bez obzira na vaše profesinalne potrebe, fleksibilnost je u središtu saradnje, i možete učiniti da iskustvo odgovara vašem timu, kompaniji, klijentima ili kreativnim aktivnostima.

Bez obzira jeste li preduzetnik koji traži investitore, kreativac koji traži saradnike ili uspostavljen tim koji traži nove klijente, prostor za coworking može biti inkubator za nove prilike. Ove živopisne zajedničke kancelarije pomažu vam u povećanju produktivnosti i da potaknete nove veze. Dodatno, pružaju vam fleksibilnost rada kada želite, gdje želite i rangiranje poslova kako smatrate prikladnim.