Top 10 najpopularnijih programskih jezika

Danas se koriste stotine programskih jezika. Kako znati koji prvo naučiti? Kako znati koji su najbolji za vaše odabrano IT područje? Ne mogu da odgovorim na ta pitanja, ali zašto ne biste započeli sa učenjem jednog od 10 najpopularnijih? Tako ćete uvek moći da se zaposlite u IT industriji.

U nastavku donosimo 10 najpopularnijih programskih jezika

Učenje programskog jezika nije lako, ali trud može biti vrlo koristan. Na početku ćete imati puno pitanja. Sećate se da tražite pomoć? kad ti zatreba! Na bilo koje pitanje danas možete dobiti odgovor na Google-u … tako da nema opravdanja za neuspeh. Imajte na umu da su potrebne godine da biste postali iskusni programer. Ne očekujte da ćete dobiti dobro preko noći. Samo nastavite da učite nešto novo svaki dan i na kraju ćete moći uspešno da obavite posao.
Ovaj članak pokriva 10 najpopularnijih programskih jezika koje je rangirao Tiobe.com. Dodao sam pregled i komentare za svaki jezik na listi. Zapamtite da iznosim svoje lično mišljenje. Drugi IT stručnjaci mogu imati drugačije mišljenje.

1. JAVA

Java je objektno orijentisani jezik koji koristi kompajler koji je 1995. godine izdao Sun Microsistems. Java je programski jezik broj jedan iz mnogih razloga. Prvo, to je dobro organizovan jezik sa mnoštvom softverskih delova za višekratnu upotrebu. Drugo, programi napisani na Javi mogu se pokretati na mnoštvu različitih računarskih arhitektura i operativnih sistema koristeći JVM-ove (Java virtuelne mašine). Ponekad se ovo naziva prenosivost koda ili „napiši jednom, pokreni svuda“. Treće, Java je jezik koji se najčešće uči u univerzitetska nastava informatike. Mnoge teorijske knjige o računarstvu napisane u poslednjoj deceniji koriste Javu u primerima kodiranja. Stoga je učenje Java sintakse dobra ideja iako je nikada niste programirali.


Prednosti Java-a: VORA, popularnost
Mane Java-a: sporiji od izvorno kompajliranih jezika

2. C.

C je kompajlirani (rezime), proceduralni jezik koji je 1972. godine razvio Dennis Ritchie za upotrebu u UNIKS operativnim sistemima. Unato? Da bi bili dizajnirani da budu prenosive prirode, programi C moraju biti posebno sastavljeni za računare sa različitim arhitekturama i operativnim sistemima. Ovo pomaže da budu izuzetno brzi. Iako je C relativno stari jezik, i dalje se široko koristi u sistemskom programiranju, pisanju drugih programskih jezika i u ugrađenim sistemima.


Prednosti: brzina
Mane: Upravljanje memorijom može biti teško usavršiti

3. C ++

C ++ je kompajlirani, multiparadigmatični jezik koji je kao nadogradnju za C 1979 godine napisao Bjarne Stroustrup. Nastoji da bude kompatibilan sa C i pruža objektnu orijentaciju, što pomaže kod većih projekata. Unato? tokom godina, C ++ se koristi za stvaranje širokog spektra aplikacija, od igara do kancelarijskih alata.


Prednosti: brzina
Mane: Stariji je i nespretan od novijih objektno orijentisanih jezika kao što su Java ili C #

4.PHP

PHP koristi interpretator vremena izvođenja i višeparadigmatičan je jezik koji je prvobitno razvio 1996. godine Rasmus Lerdorf za stvaranje dinamičnih veb lokacija. U početku to nije bio pravi programski jezik, ali je vremenom prerastao u punokrvni objektno orijentisani jezik. Iako je PHP u prošlosti bio kritikovan zbog svoje nespretnosti i nesigurnosti, prilično je dobar od verzije 5 objavljene 2004. godine. Danas je PHP najpopularniji programski jezik za pisanje veb aplikacija. Čak je i engleski jezik 4 IT, program koji trenutno koristite, napisan na PHP-u.


Prednosti: Veb programiranje, dobra dokumentacija
Mane: Nedosledna sintaksa, previše načina da se uradi isto, istorija bizarnih bezbednosnih odluka

5. Visual Basic (UK)

Visal Basic je interpretirani, multiparadigmatični jezik koji je Microsoft razvio za Vindovs platformu. Napredovao je tokom godina i smatra se direktnim naslednikom Microsoftovog starog BASIC-a iz 1970. Visual Basic je dobar skriptni jezik za Vindovs aplikacije koje ne zahtevaju snagu i brzinu C #.


Prednosti: Nema
Mane: Može se pokretati samo u operativnom sistemu Vindovs

6.Pithon

Pithon je protumačeni, višeparadigmatični programski jezik koji je napisao Guido van Rossum krajem 1980-ih, namenjen opštem programiranju. Pithon nije dobio ime po zmiji, već zapravo po komičnoj grupi Monti Pithon. Pithon karakteriše upotreba namere da čita i podstiče elegantan kod primoravajući programere da rade slične stvari na slične načine. Pithon se koristi kao osnovni programski izbor u Google-u i Ubuntu-u.


Prednosti: Odlična čitljivost i opšta filozofija
Mane: Nema

7. C #

C # je kompajlirani objektno orijentisani jezik koji je napisao Microsoft. Specifikacija je otvorena, ali se retko može videti na platformama koje nisu Vindovs. C # je zamišljen kao glavni jezik Microsofta u njihovom .NET Framevork-u. Po sintaksi i prirodi je vrlo sličan Javi.


Prednosti: Moćan i prilično brz
Mane: Pogodno samo za Vindovs

8. JavaScript

JavaScript je protumačeni, višeparadigmatični jezik,i vrlo čudno. Unato? njegovo ime nema nikakve veze sa Javom. Retko ćete, ako ikada, videti ovaj jezik izvan veb pregledača. Namenjen je ponašanju skriptiranja u veb pregledačima i korišćen je u stvarima poput valjanosti veb obrazaca i veb aplikacija u stilu AJAKS. Izgleda da je trend budućnosti izgradnja sve složenijih aplikacija u JavaScript-u, čak i jednostavnih onlajn igara i kancelarijskih paketa. Uspeh ovog trenda zavisiće od brzine JavaScript tumača pregledača. Preciznije, pravo ime ovog programskog jezika je ECMAscript, mada ga niko tako ne naziva.


Prednosti: Jedini pouzdan način programiranja veb stranica na strani korisnika
Mane: Korisno je samo u veb pregledaču

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti