Kako postati haker: TOP 5 savjeta!

Saznajte kako postati haker u nastavku teksta.

Zajednica ekspertnih programera i mrežnih gurua postoji decenijama. Radi se o malobrojnim grupacijama ljudi koji se nazivaju hakerima. Također, postoji i druga grupa čiji pripadnici ponosno nazivaju sebe hakerima, ali oni to jednostavno nisu. Tu grupu čine kriminalci koji zarađuju novac upadanjem na tuđe računare i prisluškivanjem telefonskih i komunikacijski linija. Pravi hakeri nazivaju ove ljude “crackers” i ne žele da imaju ništa s kriminalom.

Ako želite biti dobar haker prvo imajte na umu da morate imate i život izvan virtualnog svijeta. Biti neprihvaćen od strane društva, odmaknuti se od svega da bi mogli raditi i razmišljati kao haker ne pomaže u mjeri kako kruže mitovi. Iako za riječ haker se obično vežu negativnosti i misli se da su svi zlonamjerni, ipak nije tako.

Haker može biti netko s naprednim razumijevanjem računarstva i programiranja koji radi na pronalaženju propusta i zaštiti. Posao hakera kao programera ili informacijskog sigurnosnog analitičara vrlo je tražen.

Mentalni sklop hakera

Hakeri rješavaju probleme i grade stvari, oni vjeruju u slobodu i dobrovoljno, obostrano pomaganje. Da biste bili prihvaćeni kao haker morate se ponašati u skladu s ovim.

Poštovanje

Kao i u mnogim kulturama bez monetarne ekonomije, reputacija je jedna od najbitnijih stvari u svijetu hakera.

Posao hakera jeste pokuša da riješi interesantan problem, ali koliko je taj problem interesantan i koliko je kvalitetno njegovo rješenje odlučit će nadređeni ili ekspert iz oblasti. To je jedan od razloga zbog kojeg vi niste haker sve dok ostali hakeri ne počnu da vas smatraju jednim od njih. Vi stječete vaš status i reputaciju ne zato što ste najljepši ili imate nešto što drugi žele već poklanjanjem vašeg vremena, pažnje i kreativnosti.

kako postati haker

Programiranje

Najbolji način na koji možete naučiti da programirate je da čitate stvari koje su pisali eksperti, pišete i sami radove na temu programiranja, vratite se na čitanje, napišete još radova i tako sve dok vaši radovi ne dobiju težinu i ne steknu kvalitet radova koje ste čitali.

Međutim, kako biste postali pravi haker potrebno je da stignete do tog nivoa da možete naučiti nepoznat programski jezik za svega nekoliko dana, oslanjajući se na znanje programskih jezika koje već poznajete. To znači da treba da naučite nekoliko veoma različitih programskih jezika.

Osim što su veoma korišteni i popularni, sljedeći programski jezici predstavljaju različite pristupe programiranju: Pyton, C, Lisp, Perl, Java.

Unix platforma

Nabavite jednu od open-source verzija Unix-a i naučite kako da je koristite. Može se reći da je Unix operativni sistem Interneta. Možete naučiti da koristite Internet bez znanja Unix-a ali ne možete biti Internet haker bez znanja Unix-a.

kako postati haker

HTML

Većina stvari koje su proizvod hakerske kulture funkcionišu izvan pogleda javnosti, pomažući rad fabrika, kancelarija i univerziteta bez ikakvog očiglednog uticaja na život običnih ljudi. Internet je izuzetak, ogromna i blistava hakerska igračka koja je promijenila svijet. Zbog ovoga (ali i zbog mnoštva drugih razloga) morate naučiti kako Internet funkcioniše.

Ovo, naravno, ne podrazumijeva samo znanje korištenja browsera, već i znanje pisanja HTML skripti. Ako nemate iskustva s programiranjem, rad s HTML-om će vam pomoću u mentalnoj pripremi za duge sate koje ćete provesti kodirajući.

Napravite vaš prvi sajt. Najbolje bi bilo da koristite posljednju verziju HTML-a, HTML 5, zato što ona pruža najviše mogućnosti.

Zaključak

Ne budite zadovoljni s malim skupom oblasti koje poznajete. Kada pitate hakere koja je njihova oblast rada, većina će odgovoriti programiranje. Usprkos tome, najveći broj njih posjeduje i više nego solidno znanje iz sistemske administracije, web dizajna i poznavanja računarskog hardvera.

Ono što je također bitno jeste i čitanje naučne fantastike kao i odlično poznavanje Engleskog jezika. Za kraj vrijedi napomenuti da je potrebno obratiti ogromnu pažnju na to šta je legalno a šta nije jer za nepoštovanje zakona slijedi novčana ili zatvorska kazna.

Pročitajte i ovo:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti