back to top

Kako podesiti pametni sat za svakodnevicu?

Kako podesiti pametni sat kojeg ste kupili, korisni savjeti

Planirate nabaviti pametni sat, a uopšte nemate ideju šta tačno da tražite. U nastavku teksta donosimo savjete šta napraviti nakon kupovine, kako izabrati ono što je najbolje za vas te kako podesiti pametni sat.

Pametni sat je danas sve popularniji uređaj kod korisnika tehnologije diljem planete. Porast potražnje za pametnim satovima rezultat je njihove dostupnosti i niske cijene koja omogućava svim korisnicima da nabave isti. Na tržištu se može pronaći raznih verzija pametnog sata različitih proizvođača i operativnih sistema. Ipak samo pojedini satovi su se pokazali pravim odabirom. Ne čudi činjenica da je najpopularniji pametni sat na tržištu WatchOS čiji je proizvođač Apple. Dobro kotira i Wear OS koji je proizveden od strane Googlea.

Svaki ovakav sat za sobom donosi nešto drugačiji operativni sistem i način rada, dok su u suštini svi pametni satovi slične svrhe. Tako da nema prevelikih razlika, ali nakon kupovine pametnog sata treba obratiti pažnju na nekoliko stavki prije nego što bude u upotrebi.

Kako podesiti pametni sat?

Baš i kao kod pametnih telefona, treba da znate i kako da podesite pametni sat. U nastavku vam donosimo na šta to treba da obratite pažnju.

Spajanje na Wi-Fi mrežu

U cilju prilagođavanja i podešavanja pametnog sata jedna od prvih stavki jeste povezivanje na lokalnu Wi-Fi mrežu. Kako bi započeli neke osnovne radnje i povezivanje pametnog sata s mobilnim uređajem, povezivanje na Wi-Fi je neophodno za dalji rad.

Na početnom ekarnu pametnog sata potrebno je povući zaslon prema dole kako bi se otvorio izbornik u kojem se nalazi i postavka Wi-Fi mreže. Ukoliko je mreža zaštićena šifrom potrebno je istu ukucati preko pametnog telefona kako biste se povezali na internet.

Nakon povezivanja na internet dalje podešavanja i uređivanja pametnog sata može započeti.

Početna stranica

Kao i na pametnim telefonima, početna stranica je nešto na što će korisnik pogledati nekoliko puta na dan. Iz tog razloga vrlo je važno da je početna stranica adekvatno uređena prema korisničkim željama.

U zavisnosti od proizvođača ali i samog uređaja, korisniku je omogućeno biranje nekoliko različitih tema početne stranice. Osim samog izgleda početne stranice, korisniku se ostavlja sloboda da na početni ekran postavi i neke od widgeta koje pametni sat nudi poput broja otkucaja srca, brojača koraka, stanja baterije i slično.

Podešavanje početne stranice može se izvršiti tako što držanjem prsta na zaslonu, korisnik otvara mogućnost listanja odabranih widgeta.

pametni sat
Kako podesiti pametni sat za svakodnevicu?

Željene aplikacije

Većina pametni satova dolazi s nekoliko unaprijed instaliranih aplikacija. Za mnoge korisnike osnovni set aplikacija je dovoljan za svakodnevno korištenje, ali ukoliko korisnici žele instalirati određene aplikacije to mogu učiniti preko trgovine aplikacijama.

Na različitim verzijama postoje i različite trgovine gdje se mogu pronaći sve željene aplikacije. Ne treba zaboraviti da je ponuda aplikacija na pametnim satovima nešto siromašnija u odnosu na ponudu za pametne telefone, ali isto tako pametni satovi ne obavljaju mnoštvo funkcija kao i telefoni.

Na pametnim satovima Android operativnog sistema može se pronaći Google Play trgovina aplikacijama. Ne preporučuje se pretjerano instaliranje aplikacija zbog opterećenosti pametnog sata jer mnoge aplikacija neće ni trebati na pametnom satu.

Iz tog razloga se savjetuje instalacija nekih od potrebnih aplikacija na povezani pametni telefon ili računar.

Prikaz obavijesti

Pojavom pametnih satova mnogi korisnici su se ponadali da će pametni satovi moći individualno funkcionisati bez pametnog telefona. Ipak do sada tehnologija još uvijek nije napravila takav korak pa primjerice putem pametnog sata nije moguće kucati poruke i obavljati pozive bez da je pametni sat spojen na pametni telefon.

Iz tih razloga pametni sat isključivo služi za prikaz novih obavijesti korisniku s pametnog telefona.

Živimo u vremenu kada svakodnevno dolazi veliki broj obavještenja, a upravo putem pametnog sata korisnik može podesiti koje obavijesti želi dobivati, a koje ne. Tako da pomoću aplikacije za pametni sat na pametnom telefonu moguće je podesiti obavijesti koje korisnik želi dobiti.

Podešavanje buttona

Bez obzira na dizajn svaki pametni sat ima barem jedno dugme na kućištu, a ponekad se radi i o nekoliko njih. Pritiskom na dugme korisnik pokreće određenu funkciju bez da otključava pametni sat.

Podešavanje tog dugmeta obavlja se u postavkama, a sve što je potrebno napraviti jeste povući ekran prema dole kako bi otvorili izbornik gdje možemo pronaći opciju za podešavanje dugmeta.

Time će korisnik podesiti da uz pritisak dugmeta otvara željenu aplikaciju ili funkciju što je jedna od praktičkih prednosti pametnih satova.

pametni sat
Kako podesiti pametni sat za svakodnevicu?

Štednja baterije

Pametni satovi su veoma malih dimenzija što je izuzetno funkcionalno i elegantno, ali iz tih razloga pozicija baterije najviše trpi. Tako da u pametni sat nije moguće postaviti bateriju velikog kapaciteta što dovodi do toga da se pametni satovi dosta češće pune.

Kako bi korisnik smanjio potrošnju baterije, operativni sistem pametnog sata nudi podešavanje načina rada kako bi uštedio na bateriji. Podešavanjem načina rada korisnici isključuju manje važne aplikacije i funkcije zbog čega sat koristi bateriju isključivo kada se koristi u datom trenutku.

Stanje baterije se jednostavno provjerava putem opcija na satu ili aplikacije, a ako treba napuniti pametni sat korisnik će dobiti upozorenje. Preporučuje se testiranje baterije u prvim danima nakon kupovine pametnog sata.

kako podesiti pametni sat za svakodnevicu?
Sat za svakodnevnicu

Google asistent

Pametni uređaji posjeduju virtualnog asistenta koji su svakodnevno sve više popularniji. Korištenje asistenta olakšava rad s uređajima posebno u nepogodnim trenutcima kada korisnik nema priliku gledati u ekran uređaja.

Ako je riječ o Wear OS pametnom satu na raspolaganju je Google Assistant koji olakšava korištenje sata u sličnim situacijama.

Sve što je potrebno uraditi jeste izgovoriti “OK Google” nakon čega će se javiti asistent i ponuditi pomoć korisniku.

Ne smije se zaboraviti da upotrebnom asistenta, potrošnja baterija se povećava.

Osim gore navedenih savjeta na pametnom satu moguće je podesiti dodatne mogućnosti i funkcije poput unosa podataka, tastatura, način plaćanja i slično.

Pametni sat donosi mnogo mogućnosti, a korisnicima je ostavljeno da istraže što njihov novi pametni sati omogućava.

Pročitaj i ovo:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti