Linux operativni sistem: 7 razloga zašto ga isprobati ?

Linux operativni sistem postao je sve popularniji u IT sektoru…

Većina korisnika po defaultu izabere Windows operativni sistem bez obzira na činjenicu čime se žele baviti. Da li je to riječ o igricama, poslu ili pak svakodnevnom surfanju, korisnici se služe Windowsom koji je s razlogom najpopularniji operativni sistem.

Windows je veoma jednostavan za korištenje i svojim različitim verzijama pokriva sva polja od početnika do profesionalnog korisnika.

No, iako se čini nedodirljivim, Windows ima svoju konkurenciju, a onda se naziva Linux.

Linux operativni sistem je za razliku od Windowsa besplatan za sve korisnike. To znači da je dostupan svima i nije potrebna njegova aktivacija kao što Windows zahtjeva. No, pored toga postoji još nekoliko stavki zašto je Linux bolji od Windowsa.

Prepoznavanje uređaja bez drivera

Imate novi printer, a nemate instalaciju? Ili ne možete pronaći adekvatni driver na internetu? Linux se pobrinuo da riješi ovaj problem.

Kada spojite novi vanjski uređaj, Linux će ga automatski prepoznati i staviti na raspolaganje, bez instalacije drivera. Razlog tome jeste činjenica da unutra Linux operativnog sistema postoji veliki broj ispisanih kodova od 1400 različitih proizvođača pa je prepoznavanje novih uređaja prilično jednostavno.

Ipak postoje određeni uređaji kojima je potreban driver ali u praksi je to rijetkost.

Linux operativni sistem podržava sve konfiguracije

Za instalaciju Windows operativnog sistema potrebna je minimalna konfiguracija kako bi OS funkiconisao bez problema.

Kada je riječ Linuxu, on svojim korisnicima nudi mnoštvo verzija od kojih je moguće pronaći jednu koja odgovara vašoj konfiguraciji.

linux operativni sistem
Linux operativni sistem: 7 razloga zašto ga isprobati ?

Sigurna instalacija programa bez virusa

Linux operativni sistem nije upotpunosti zaštićen od napada virusa, ali su šanse za to minimalne.

Zbog toga što većina programa previđenih za Linux operativni sistem dolaze iz pouzdanih izvora. Isto tako broj korisnika je mnogo manji pa se ne isplati preuzimati podatke od manjih grupa.

Također za sve radnje na Linuxu potrebna je dozvola Superusera.

Ažuriranje sistema i softwarea

Za ažuriranje operativnog sistema potrebno je napisati dvije naredbe što predstavlja veoma efikasan način ažuriranja.

Radi se o spojenim naredbama “sudo apt-get update && apt-get upgrade”.

Kada je riječ o ažuriranju programa, Linux pruža skoro pa svakodnevne nadogradnje. Ne treba zaboraviti da je Linux open-source zbog čega je dostupan čitavom svijetu pa su i ažuriranja jednostavna. Česte nadogradnje doprinose poboljšanju sigurnosti samog sistema.

Linux je idealan za programere

Nije tajna da Linux operativni sistem podržava sve programske jezike. Pa tako su za Linux dostupni C, C++, Ruby, Java, Perl, itd. Pored ovih jezika na Linuxu je dostupan i veliki broj aplikacija za programiranje.

Linuxov terminal je za razliku od Windows CMD-a dosta superiorniji za korištenje i programiranje.

Također, iskustva samih programera govore kako im tzv. package manageri olakšavaju posao programiranja.

linux operativni sistem
Linux operativni sistem: 7 razloga zašto ga isprobati ?

Privatnost i pouzdanost

Podaci uneseni u Windows operativni sistem su transparentni, pa ih kompanija Microsoft naknadno obrađuje. Iz tih razloga Windows je često bio na meti kritika, ali još uvijek nema dokaza da su podatci korišteni u druge svrhe.

Shodno tome, ako korisnik smatra da su njegovi podaci izloženi zloupotrebi, trebao bi razmotriti instalaciju Linuxa koji uopše ne prikuplja podatke.

Što se tiče pouzdanog rada Windows se pokazao da je ponekad potrebna reinstalacija da bi sistem radio bez problema. S Linuxom nema tih problema jer će korisnici instalirati novu verziju OS-a prije nego što sistem uspori.

U prilog tome ide i činjenica da svi IT velikani poput Googlea, Facebooka na svojim serverima koriste Linux operativni sistem.

Podrška sa svih strana

Ukoliko naiđete na problem u korištenju Linuxa čitav svijet stoji na raspolaganju. Na internetu možete pronaći razne forume gdje se vode diskusije oko problema vezanih za Linux. Tako da ne treba brinuti ako naiđete na problem jer ćete ga sigurno riješiti.

Za kraj treba napomenuti da prelazak s Windowsa na Linux operativni sistem nije nimalo lagan. Potrebno je dosta vremena i volje da se naviknete na novo okruženje, ali jednom kada se naviknete Windows vam neće trebati.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti