Oglašavanjespot_img
HomeRaznoKako skinuti i pokrenuti igrice za slabije računare

Kako skinuti i pokrenuti igrice za slabije računare

Oglašavanjespot_img

Vjerovatno je izašla neka nova igrica, koja vam se mnogo dopada. Ali, vaš kompjuter nije dovoljno jak da je pokrene. Ipak nemojte gubiti nadu. Danas ćemo vam pokazati kako da pokrenete novije i zahtjevnije igrice na konfiguracijama za koje nisu namjenjene.

Također, proces je veoma lagan i kratak. Tako da možžete slobodno probati.

Kako skinuti i pokrenuti igrice za slabije računare

RIP/ RIPPED

Vjerovatno sa izlaskom novih igrica primjeti/li ste da su njihove veli?ine ogromne, čak po 60 GB! Naravno ako ne žželite da kupujete fizičku kopiju igrice DVD-ove, onda vam preostaje da je skinete sa interneta. Ako imate stariji i slabiji računar vjerovatno ste vidjeli da postoje RIP/ RIPPED verzije koje možžete preuzeti. Ono što bi vam mi preporučili ako skidate ripovanu verziju igrice koja je teška 50 GB kao što je GTA V, a imate slab računar nemojte to raditi. Vjerovatno se pitate zašto? – RIP-ovana verzija je teška 30 GB, dok je normalna oko 50 GB te će se brže preuzeti.

-I ja sam to mislio, dok nisam probao. Tačnije problem nastaje kod de-kompresovanja RIP-ovane verzije, tačnije raspakivanja. Ono traje zauvijek, čak i preko 10h, da 10 sati. Često ove ripovane verzije imaju neke nedostatke, i često znaju sadržavati virus u sebi. Tako smo se mi pronašli da preuzimamo verziju od 50 GB. Koju smo uspješno instalirali, u kratkom vremenu bez ikakvih problema.

Ako posjedujete neku moćnu kofiguraciju, sa jakim procesorom onda vi se slobodno možžete odlučiti za RIP-ovanu verziju. Jer će vaš procesor kao i GPU brzo de-kompresovati ripovanu verziju igrice.

Naravno ako se radi o igricama koje nisu puno GB u samom startu tipa GTA:SA i slično, vi sa slabim računarima možžete preuzeti i u relativno kratkom roku instalirati igricu.

Kako skinuti i pokrenuti igrice za slabije računare
Kako skinuti i pokrenuti igrice za slabije računare

Sigurno vam se desilo, da ste skinuli igricu koju umirete da zaigrate, instalirate je…. Ali kada je pokrenete nju je naprosto nemoguće igrati od laga, i štopanja. Prije nego što se razočarate da je vaš računar previše spor i slab, pokušajte par trikova.

  • Ažžurirajte vaše drajvere od grafičle kartice
  • Isključite background programe
  • Izvršite optimizaciju Config-a igrice

Ažžuriranje drajvera grafičke kartice

Kada izađe neka od popularnijih igrica, ako pratite vijesti iz gaminga često ćete pročitati da je izašao update, i fix. Radi se o tome da proizvođači grafičkih kartica optimizuju svoje drajvere kako bi njihove grafičke kartice imale bolje performanse u novijim naslovima (igricama). Tako da posjetite stranicu vašeg proizvođača grafičke kartice AMD ili Nvidia i preuzmite update.

Isključite background programe

Ako imate kompjuter sa malo RAM memorije, ili slabim procesorom, onda isključite sve background/ pozadinske programe. Oni samo zauzimaju trenutno dostupnu RAM memoriju, kao i iskorištenost procesora, a nama je svaki MB bitan. Tako da putem Task Managera, ili pod Show hidden icons, isključite programe kao što je Skype, Adobe Updates i slične.  

Također pročitajte naš tutorijal kako osloboditi memoriju na računaru i kako ubrzati Windows.

Optimizacija Configa Igrice

Optimizacija Configa igrice je najbitniji dio ovoga tutorijala, koji će vam omogućiti da igrate vašu igricu bez laga i štopanja.

Sve novije igrice, u Video postavkama ne nude opciju biranja raznih rezolucija, kao i nekih detaljnijih podešavanja. Mi ćemo hakovati te postavke, i iskoristiti ih u naše svrhe. Iako igrica ne nudi u Video opcijama određenu rezoluciju, mi ćemo je ipak prisiliit da nam je pružži. Samim spuštanjem rezolucije, naš procesor i grafička kartica će morati manje da se muče što će omogućiti nam veći FPS u igrici. Naravno, kvaliteta grafike tj. slike u igrici će opasti, ali mi ćemo je moći da igramo bez problema.

  • Locirajte Config od igrice

Lociranje Cofiga od igrice je veoma lagano. On se možže nalaziti na par lokacija, neke od njih su: Documents, Folder gdje je igrica instalirana, i u %appdata%

Kada ste našli Folder Config/Settings/Profile  mi ćemo njega otvoriti putem Notepada kako bi editovali postavke.

Desni klik na fajl koji se zove, profile/Config/Settings i  Open With/Open i odaberite Notepad.

Kako skinuti i pokrenuti igrice za slabije računare
Game Config

Nakon toga ćete vidjeti puno slova, vjerovatno ćete njihova značenja i prepoznati. Pored njih ćete i vidjeti vrijednosti tipa 1/2/3/0 – One određuju da li je ona podešena na Max, Low, Ultra ili da li je ugašena.

Među raznim podešavanjima našli smo onaj dio koji nam je bitan : Resolution Height i Resolution Witdth. Tačnije Rezolucija Visina i Rezolucija širina.

Naravno ja sam unio 400×640 i to će biti moja rezolucija. Naravno, možžete pronaći da ugasite Sjene, refleksije i ostale opcije. Ovo će vam omogućiti veći FPS.

Nakon što ste unjeli žželjenu rezoluciju, potrebno je samo da spasite te postavke  File-> Save.

Tipa za moju igru u postavkama je najniža dostupna rezolucija 1024×768, pri kojoj mi je igrica štopala. Stavljanjem na 400×640 sam postigao Gameplay bez štopanja.

Ovu medotu “Kako skinuti i pokrenuti igrice za slabije računare” možete koristi za bilo koju igricu.

Oglašavanjespot_img
Oglašavanjespot_img