back to top

5 razloga zašto je laptop spor

Ukoliko vaš stari laptop počinje pokazivati znakove starenja, postoji veliki broj problema koji utiču na njegov performans. Otkrivamo vam 5 razloga zašto je laptop spor i 5 rješenja koji će ga vratiti u bivšu slavu.

Zašto je laptop spor?

Standardni hard disk

Standardni hard disk je definitivno prvi na listi 5 razloga zbog kojih je vaš laptop spor, a o ovome govorimo iz iskustva. Prelazak sa hard diska na solid state disk (SSD) je najbolja stvar koju možete uraditi kako bi oživjeli stari laptop. Bez potrebe da učitava podatke sa pladnja koji se okreće, SSD je sam po sebi mnogo brži nego mehanički hard disk.

zašto je laptop spor

Ukoliko važ laptop ima hard disk, prva stvar koju bi trebali uraditi jeste nadogradnja na SSD. Prije nekoliko godina sam zamijenio hard disk na svom laptopu sa Samsung 850 EVO SSD-om i on sada ponaša kao potpuno nova mašina. Ovaj SSD možete dobiti za manje od $100, a Samsung nudi EVO SSD-ove do 2TB pohrane. Vaš laptop bi mogao dobiti mnogo bolji performans i veći kapacitet sa dodatkom SSD-a.

Ovdje možete pročitati naš članak koji govori o najboljim SSD-ovima u ovom dijelu godine.

Prenatrpan hard disk

Sve što više datoteka i aplikacija skupljate, vaš hard disk postaje natrpaniji. Što više vaš hard disk postaje natrpan, to teže postaje laptopu da locira tražene datoteke. Što laptopu postaje teže da locira tražene datoteke, to odmah počinje sporije da radi.  Kada laptop počne sporo da radi, vi postajete frustrirani. A što ste više frustrirani, onda pretražujete više Google za odgovorima. A ako ste pretraživali Google za odgovorima, onda stve vjerovatno došli do ovog članka koji će vam pomoći da ubrzate svoj spori laptop. Pa zdravo!

Ako vaš laptop nema SSD i koristi obični hard disk, onda ga još uvijek možete ubrzati ako ga očistite. Jedan od 5 razloga zbog kojih je vaš laptop spor je upravo ovo. Sve što trebate uraditi jeste izbrisati nepotrebne podatke i programe.

Na Windows laptopu otvorite Control Panel i kliknite Uninstall a program. Jednostavno možete odabrati aplikacije sa liste i kliknuti Uninstall kako bi uklonili njih i sve njihove povezane podatke.

Mac uređaji nemaju ovakvu opciju, tako da ćete morati instalirati neku dodatnu aplikaciju, kao što su AppCleaner ili AppZapper. Povlaćenje aplikacije iz Applications foldera u kantu za smeće će iza sebe ostaviti povezane datoteke.

Nakon brisanja nepotrebnih programa, dobra je ideja da na Windowsu i Mac laptopima pregledate Download foldere i izbrišete pakete za instalaciju.

Nedostatak RAM memorije

Još jedna jeftina i jednostavna nadogradnja koja spada u 5 razloga zbog kojih je vaš laptop spor, jeste dodatak više RAM memorije. CPU vašeg laptopa može pristupiti datotekama brže preko RAM memorije nego hard diska ili SSD-a. To znači da što više RAM-a vaš laptop ima, to više podataka može tu pohraniti za brzi pristup.

zašto je laptop spor

Dodavanje RAM memorije je prilično jednostavno za Mac i Windows korisnike. Najviše vremena će vam oduzeti pronalazak pravog tipa i količine RAM memorije koju vaš laptop treba. Fizičko otvaranje laptopa kako bi dodali RAM uzima jako malo vremena.

Na Mac operativnom sistemu idite na Apple meni, pa zatim About This Mac i onda kliknite na Memory stavku kako bi vidjeli informacije o tipu memorije. Također možete vidjeti da li ima slobodnih memorijskih slotova.

Windows 10 korisnici mogu otvoriti Task Manager, pa zatim kliknuti na Performance stavku i onda na Memory. Ovdje ćete vidjeti brzinu memorije vašeg laptopa, kao i koliko je slotova u upotrebi.

Previše otvorenih programa

Možete ubrzati brzinu vašeg laptopa bez da ga otvorite i dodate novi hardver veoma jednostavno. Ukoliko imate više otvorenih aplikacija i desetke kartica na pretraživanju, to je vjerovatno uzrok što je vaš laptop spor. Zatvaranjem navedenih performans vašeg laptopa će se poboljšati (a i ventilatori za hlađenje će se možda prestati okretati). Zatvorite aplikacije koje ne koristite i kartice koje ne trebaju biti otvorene.

zašto je laptop spor

Kako bi preskočili nagađanje o tome koje aplikacije koriste najviše sistemskih resursa, Mac i Windows nude informacije o tome. Kod Windowsa, jednostavno otvorite Task Manager da vidite informacije o procesoru, memoriji, disku i mreži. Kod Mac operativnog sistema otvorite Activity Monitor. Obe opcije pokazuju postotak sistemskih resursa koje trenutno konzumiraju aplikacije i nude opciju da ih zatvorite.

Nedostatak ažuriranja

MacOS i Windows ažuriranja dolaze sa opcijama koje poboljšavaju sigurnost i učinkovitost. Jedan od 5 razloga zbog kojih je vaš laptop spor je nedostatak tog ažuriranja. Dobra ideja je da vaš laptop bude aktivan sa preuzimanjem i instaliranjem Apple i Microsoft ažuriranja čim ih objave.

Windows 10 će automatski preuzimati i instalirati ažuriranja, iako vi to možete promijeniti kada želite. Ručno možete postaviti ažuriranja tako što odete na Settings i na Windows Update.

Automatsko ažuriranje na Mac operativnom sistemu možete omogućiti tako što odete na System Preferences, pa App Store i označite opciju Automatically check for updates.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti