Najbolji SSD u ovom dijelu godine

U ovom tekstu saznajte koji su najbolji SSD u ovom dijelu godine na tržištu.

SSD tržište je u sezoni promjena, a najviše zbog toga što je Intel/Micron 3D NAND konačno dostigao široku dostupnost. U junu ove godine jedini potrošački SSD sa 3D NAND tehnologijom osim Samsunga je bio Crucial MX300 750GB Limited Edition.

Sada je MX300 dostupan u punom rasponu kapaciteta, Intel je izdao nekoliko modela sa 3D NAND, a drugi SSD proizvođači kao što su ADATA se adaptiraju na 3D NAND tehnologiji što brže mogu.

Kraj TLC NAND flash tehnologije se velikom brzinom približava, jer Crucial MX300 sa Micron 3D TLC-om je dostigao vrlo konkurentne cijene dok nudi bolju sveukupnu učinkovitost od bilo kojih drugih TLC SSD-ova, a uz to troši manje energije.

Vrlo je moguće da ćemo uskoro vidjeti više budžet orijentiranih modela kako se sve više približavaju najjeftinijim TLC SSD-ovima po cijeni, a da pritom zadrže očitu prednost u učinkovitosti, ali sad za sad se takvi još uvijek ne nalaze u maloprodaji.

Utjecaj nove 3D NAND tehnologije na tržište ne osjeća samo low-end SATA segment: Intelov novi SSD 600p je prvi maloprodajni PCIe SSD koji koristi TLC flash, a cijenom je postavljen uz high-end MLC SATA  diskove, daleko jeftinije u odnosu na bilo koje druge PCIe SSD-ove. Možda ćemo uskoro morati podijeliti PCIe SSD kategoriju u dva segmenta.

Kao i uvijek, cijene prikazane u vijestima su samo mali pokazatelj za vrijeme pisanja. Ne možemo pokušati predvidjeti gdje i kada će biti najbolji popusti. Umjesto toga, ovaj vodi? treba tretirati kao osnovicu prema kojoj se mogu napraviti komparacije sa drugim ponudama.

Svi uređaji navedeni ovdje su testirani u najmanje jednom kapacitetu ili obliku faktora, ali u većini slučajeva vrlo je teško testirati svaki kapacitet i oblik faktora, zbog same činjenice da ih ima dosta.

Najbolji SSD u ovom dijelu godine

Performans i entuzijazam: Samsung 850 Pro i SanDisk Extreme Pro

samsung-ssd
Najbolji SSD

Sad za sad u maloprodaji ne postoje SATA SSD-ovi sa Intel ili Micron 3D MLC tehnologijom, tako da ne postoji novi izazivač koji može skloniti Samsung 850 Pro sa trona SATA SSD-ova. Samsung 850 Pro 2TB više ne nosi premium cijenu preko manjih kapaciteta, ali inače cijene za 850 Pro se nisu mnogo promijenile.

SanDiskExtreme Pro i nema baš toliko dobar performans, a ima i nedostatak podrške enkripcije, ali je obično malo jeftiniji naspram 850 Pro SSD-a i jedan je od rijetkih modela koji dolazi sa garancijom od 10 godina.

Oba uređaja su vrhunski proizvodi za korisnike za zahtijevnim radnim opetrećenjima. Postoje mnogo jeftiniji SSD-ovi koji nude vrhunske performanse što je veoma blizu onome što ovi daju, a sada je tu i Intel 600p koji znatno daje bolji performans po sličnoj cijeni, ali nijedna od ovih alternativa ne može izdržati pod teškim i zadržanim opterećenjima.

Samsung 850 Pro (512GB) možete kupiti na Amazon.com

najbolji-ssd-ovi-slika-2

Vrijednost i tendencija: Crucial MX300, Mushkin Reactor, PNY CS2211

najbolji-ssd-ovi-slika3
Najbolji SSD

Segment vrijednosti na SSD tržištu je mjesto gdje diskovi žrtvuju performans i pouzdanost kako bi pokušali dostići što niže cijene. Budući da su SSD cijene imale tendenciju da padaju u cijelom tržištu, gotovo je uvijek moguće potrošiti samo malo više dodatnog novca kako bi dobili značajan boost performansa.

Mid-range segment je trenutno bojno polje između TLC diskova sa dovoljno visokim performansom i bilo kojeg MLC diska koji može spustiti cijenu bez žrtvovanja svoje inherentne prednosti u performansu nad TLC-ovima.

“Poster dijete” za TLC SSD-ove sa visokim performansom je Samsungov 850 EVO, koji može parirati skoro bilo kojem MLC disku kad je performans u pitanju, a također nosi premium cijenu u tom rangu.

Mushkin Reactor je u zadnje vrijeme najjeftiniji pristojan MLC disk na tržištu, a 1TB modeli su obično najbolja ponuda. PNY CS2211 je jedan od trenutne generacije Phison S10 MLC diskova, koji su solidni kad je u pitanju performans, a imaju i dobru vrijednost.

SanDisk X400 je TLC sa najboljim performansom koji je trenutno dostupan, a potpomognut je garancijom od 5 godina, a kapaciteti od 512GB i 1TB su vrlo pristupačni.

Crucial MX300 je trenutno dostupan u punom rasponu kapaciteta i malo nadmašuje SanDisk X400 na nešto nižoj cijeni. MX300 nudi samo 3 godine garancije, ali ima djelimičnu zaštitu od gubitka energije i mnogo manju potrošnju iste u odnosu na konkurente.

Crucial MX300 od 750GB možete kupiti na Amazon.com

najbolji-ssd-ovi-slika-4

Standard i M.2 PCIe: Samsung 950 Pro i Toshiba OCD RD400

najbolji-ssd-ovi-slika-5
Najbolji SSD

Samsungov 950 Pro je još uvijek najbrži potrošački PCIe SSD, a otkako je Micron otkazao Ballistix TX3 lansiranje, Samsung će nastaviti dominirati u ovom segmentu u doglednoj budućnosti. Međutim, izgleda kako će se model nasljednik uskoro pojaviti koristeći Polaris kontroler i 48-slojni V-NAND od strane OEM SM961.

Toshiba OCZ RD400 baš i ne može držati korak sa Samsungovim 950 Pro, ali nudi širi raspon kapaciteta i RD400A SKU daje pre-instaliran M.2 disk u PCIe x4 adapter kartici sa nešto pasivnog hlađenja za dodatnih $20.

Samsungova SM951 AHCI varijanta je navedena kao opcija za sisteme koji ne podržavaju NVMe, ali budite svjesni da je u pitanju proizvod za izvorne proizvo?a?e opreme (OEM) koji nema istu garanciju i software podršku u odnosu na maloprodajni Samsung 950 Pro.

Novi i brži Samsung SM961 je vrlo teško dobiti, jer se narudžba čeka veoma dugo, tako da je vjerovatno bolja solucija čekati da Samsung zvanično objavi odgovarajućeg maloprodajnog nasljednika 950 Pro diskova.

Intelov 600p je prvi disk u ovom segmentu sa TLC NAND-om. Budući da koristi Intelov 3D TLC NAND flash radije nego klasični TLC, 600p uspjeva imati pristojan performans, ali nije u istoj ligi kao MLC-bazirana konkurencija.

Na laganijim radnim optere?enjima 600p uspjeva nadmašiti bilo koji SATA SSD uključujući i Samsungov 850 Pro, ali pod pritiskom ili u punom pogonu/kontinuiranom pisanju gubi sve PCIe i NVMe prednosti korištenja i izvodi lošije nego Samsung 850 EVO.

Plextor M8Pe također uskoro postaje dostupan i to po cijenama ispod Toshibinog OCZ RD400, ali još uvijek nismo imali priliku testirati njegov performans. S obzirom na hardver sličnosti, očekuje se da će imati performans sličan RD400, međutim Plextor koristi svoj vlastiti firmware i to može napraviti ogromnu raziliku, da li na bolje ili lošije, ostaje da vidimo.

Samsung 950 Pro (510GB) možete kupiti na Amazon.com.

najbolji-ssd-ovi-slika-6

mSATA i M.2 SATA: Samsung 850 EVO i Crucial MX300

najbolji-ssd-ovi-slika-7
Najbolji SSD

SSD-ovi koji koriste male mSATA i M.2 SATA faktore forme često nose značajnu premiju naspram svojih 2.5 ekvivalenata, a raspon opcija je mnogo uži. Malo je razloga da izaberete mSATA ili M.2 SATA naspram 2.5 uređaja osim za sisteme koji apsolutno ne mogu držati 2.5 disk prvenstveno ultra laptopi, NUC-ovi i drugi vrlo mali faktori oblika.

Crucial MX200 počinje  nestajati sa tržišta i cijene preostalih dionica rastu, ali MX300 M.2 stiže kao jedan od najjeftinijih M.2 SATA diskova. Vjerovatno više neće biti glavnih lansiranja proizvoda uključujući mSATA, tako da je ovo posljednje izdanje koje uključuje taj oblik faktora u ovom vodiču.

SanDisk X400 je bio dobar u prošlom dijelu godine, ali ga je pretekao Crucial MX300 koji je znatno brži i jeftiniji. Najmanji MX300 kapacitet može biti nepovoljan za performans zbog činjenice da niski NAND broj ograničava paralelizam, ali 525GB i 1050GB modeli se pokazuju znatno dobro u testovima.

Crucial MX300 od 275GB M.2 možete kupiti na Amazon.com

najbolji-ssd-ovi-slika-8
Najbolji SSD

Pročitajte i naš tekst o tome koji su najbolji SSD u 2018. godini.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti