Uncategorized

Najbolji SSD u 2018.godini – ITRevolucija

Mana SSD je u tome što se ne mogu smanjiti pa ubaciti u tablete ili telefone. Kada ih uzimaju, ljudi to pretežno rade zato da brže pristupaju podacima na računaru, budući da nam hard-disk ne obavlja taj posao kako treba. To dovodi do toga da ako imate dobar SSD, vašši programi će se odmah otvarati, web stranice učitavati bržže, a kopiranje velikih podataka bude gotovo za čas posla. I da, nebitno je da li imate Intel ili AMD procesor, sve je puno bržež sa SSD. Vrijeme pristupa (access time) je odlika koja je kod SSD-a neusporedivo bolja. Dok vrijeme pristupa kod hard-diskova za standardni segment u najboljem slučaju iznosi oko 10 milisekundi, te neššto ispod 4 ms kod skupih serverskih diskova, kod SSD-ova se taj broj u najgorem slučaju kreće oko 0,2 ms, dok kod boljih primjeraka vrijeme pristupa pada ispod 0,1 ms. Zahvaljujući tome podaci su na SSD-u dostupni praktički odmah, bez gubitka vremena, tražženja i čekanja.
Brzina je samo jedan od primjera prednosti SSD-a nad hard-diskom. SSD-ovi su takođe znatno otporniji na ošštećenja i gubitak podataka. Za razliku od klasičnih hard-diskova koji koriste rotacijske magnetne ploče SSD-ovi koriste postojeću NAND flash memoriju. Bez pokretnih dijelova izdržljivost je veća. Ima tu određenih pojedinosti vezanih uz broj ciklusa pisanja i brisanja NAND ćelija koji određuju njihov vijek trajanja. Ono što ukratko možžemo reći jest da će svaki moderni SSD, zahvaljujući naprednim tehnologijama koje se brinu za njegov optimalan rad, standardnim korisnicima potencijalno dobro raditi 10 i višše godina. Do tad ćemo ih svi vjerovatno zamijeniti nekim modernijim, većim i bržžim uređajem. U nastavku pogledajte koji su to najbolji SSD diskovi u 2018.godini.

1. Samsung 850 500GB Evo

Ocjena :4,5

Cijena : 150 dolara

Ovo je ekstremno impresivan SSD. Tokom testiranja ispostavilo se da konstantno radi besprijekorno i to dosta bolje od svojih rivala. Tako da ako vam nije žžao para, a žželite najbolje, sa ovim SSD nećete pogriješiti.

2. Toshiba Q300 480GB

Ocjena: 4,5

Cijena :156 eura, ali se lako možže naći i za manje novca

Jeftiniji je od većine svojih rivala, a u isto vrijeme je u stanju da dobro radi za sve potrebe računara. Tako da ako žželite malo i ušštediti ovo je dobar izbor.

3. Samsung 960 Pro

Ocjena: 4,5

Cijena : 329 američkih dolara

Ovaj SSD je u stanju da vas potpuno iznenadi svojom brzinom , ali je zato cijena velika. Trebaće vam nova i to dobra matična ploča za ovaj SSD i dosta para koje samo čekaju da se potrošše. Ali opet, ako tražite SSD sa najboljim brzinama čitanja/pisanja, onda je ovaj za vas.

4. Samsung 960 Evo

Ocjena: 4,6

Cijena :479 američkih dolara

ŠŠta reći sem da će sama cijena ovoga preznojiti 99% našših čitaoca. Brzine čitanja/pisanja su ogromne, da ne pominjemo brzinu rada. Ovo je neophodno samo ljudima koji rade sa zaista velikom količinom podataka, što znaći ili na poslu ili za nekog ko radi privatno neke projekte. Za ovaj novac se možže radije uzeti dobar računar, tako da je moja preporuka samo ako ćete imati neke koristi na dužže staze razmišljajte o ovom SSD.

Tagovi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.