back to top

Kako sačuvati bateriju na laptopu?

Kupili ste novi laptop i želite da vas služi što duže? Ne znate kako ispravno postupiti s baterijom i koliko je često držati na punjaču? Sigurno se puno puta zapitate kako sačuvati bateriju na laptopu?

Nove baterije na laptopu obično traju više od četiri sata, a kako vrijeme odmiče trajanje baterije sve više smanjuje pa često dođemo do toga da nemamo vremena spojiti laptop na punjač ili pak laptop se jedino može koristiti na punjaču. Da se ne bi susretali s tim problemima pročitajte savjete kako sačuvati bateriju na laptopu.

Zagrijavanje laptopa

Uvijek su nam govorili “Čistoća je po zdravlja”. To vrijedi i za vaš laptop i radni stol na kojem se nalazi. Ne dozvolite da radno okruženje bude puno prašine i prljavštine jer može doći do toga da se prašina uvlači u ventilator i dodatno zagrijava laptop što mu itekako šteti.

Također obratite pažnju na površinu na kojoj se nalazi laptop. Uređaj se pregrijava i ako mu fizički onemogućite izlazak vrućeg vazduha. Držeći laptop na krevetu ili deci znatno umanjuje kvalitet vaše baterije na laptopu.

Razmislite o nabavci dodatnih ventilatora za laptop koji su danas dostupni na svakom koraku.

Nepotrebne aplikacije

Kada koristimo veliki broj aplikacija ili programa na laptopu, baterija će se brže isprazniti jer troši više energije. Pokušajte izbjegavati korištenje većeg broja programa koliko god je to moguće jer multitasking nije dobar za ljude, ali ni za računare i laptope.

Treba istaći da operativni sistemi koriste mnogo pozadinskih programa koje korisnik ne primijeti. Pokretanjem Task Managera možemo vidjeti listu svih pokrenutih aplikacija te ugasiti nepotrebne aplikacije.

Dobro razmislite prije gašenja i pazite da ne ugasite nešto što vam treba za neometan rad na računaru.

kako sačuvati bateriju na laptopu
Kako sačuvati bateriju na laptopu ?

Pražnjenje baterije do kraja – ispravno ili ne

O produženju trajanja baterije vode se mnoge rasprave i na internetu možete pronaći mnoštvo različitih teorija koje naginju na jednu ili drugu stranu. Ipak, istraživanja su pokazala kako bateriju nije pametno isprazniti do kraja i zatim ponovno puniti do punog kapaciteta. Ako je moguće, bateriju probajte započeti puniti kada je ona pri dnu kapaciteta, ali ne kada je već sasvim ispražnjenja, navodi PC Chip.

Činjenica je da baterija ima određen broj punjenja koje može podržati u svojem životnom ciklusu. Ako se baterija isprazni do kraja bit će potrebno znatno više truda da se onda ponovno napuni do određene razine, što itekako možemo utjecati na njezino trajanje. Dakle, za bolje zdravlje baterije pokušajte bateriju staviti na punjenje kada je pri kraju, no nikako nemojte dopustiti da se ona u potpunosti isprazni. Također, nemojte sebi dozvoliti da vaš laptop bude stalno uključen u struju jer to je siguran recept za uništenje baterije.

Upravljajte baterijom

Ako redovno koristite laptop možete primijetiti kako se na taskbaru nalazi ikonica u obliku baterije. Klikom na tu ikonicu možete vidjeti koliko vam je ostalo kapaciteta baterije, odnosno koliko još imate vremena.

Pored toga klikom na samu ikonicu možete podešavati razne parametre i birati jedan između načina rada – ovisno o tome želite li produžiti trajanje baterije ili ne.

U Windows sistemima moguće je birati između dvije opcije rada laptopa Prvi model je Balanced koji vam omogućava optimalnu potrošnju baterije uz istovremeni nesmetani rad na laptopu. Drugi model je High performance gdje će potrošnja baterije biti na maksimumu, ali ćete istovremeno imati najbolje performanse koje uređaj može dati (najkvalitetnije korištenje aplikacija).

Uz ova dva osnovna modela možete napraviti i vlastiti model, gdje podešavate kada zaslon odlazi u mirovanje, kolika je jačina svjetlosti, hoće li se laptop ugasiti nakon nekog vremena… Moguće su značajne uštede kapaciteta baterije, ako se malo poigrate postavkama.

kako sačuvati bateriju na laptopu
Kako sačuvati bateriju na laptopu?

Kvalitet baterije je najveći razlog kupovine laptopa jer vam ona omogućava korištenje uređaja bilo gdje. Uzmite u obzir gore navedene savjete kako biste sačuvali bateriju na laptopu i koristili je duži period.

Nadamo se da ste naučili kakio sačuvati bateriju na laptopu i da ćete biti zadovoljni novim savjetima.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti