back to top

Detaljan vodič kako povezati laptop i TV (u 6 koraka)

U ovom detaljnom vodiču objašnjavamo kako povezati laptop i TV, što uključuje HDMI, VGA i Wi-FI metode strimovanja.

Koji su kablovi potrebni za povezivanje laptopa na TV?

Da biste povezali laptop s televizorom, moraćete da pogledate koji su portovi dostupni na vašem laptopu i televizoru. Ova dva modela najlakše je povezati HDMI kablom.

Osim ako vaš laptop nije stvarno star ili nije bio niskobudžetni model, ali svejedno bi trebao imati HDMI izlaz. Gotovo svi televizori napravljeni u posljednjih desetak godina imaju HDMI priključke. (Na slici smo ispod crvenom bojom istakli HDMI port.)

Još jedan popularan način povezivanja prijenosnog računara s televizorom je putem VGA kabla i 3,5 mm audio ulaza (koji se povezuje s portom za slušalice vašeg laptopa) – po jedan video i audio kabl. Ovaj metod se koristi samo ako jedan ili oba uređaja nemaju HDMI port. VGA port je na slici ispod označen kao PC IN.

Ako vaš laptop nema video izlaz, možete ga povezati s televizorom preko adaptera koji se priključuje na USB port laptopa i osigurava VGA izlaz. Dostupan je na eBayu za 10 dolara.

Povežite laptop na TV koristeći HDMI

Povezivanje laptopa s televizorom putem HDMI kabla je najbolji i najlakši način, kablovi su jeftini i pružaju najbolji HD kvalitet slike i zvuka. Potreban je samo jedan kabl, jer HDMI sadrži i video i audio.Da biste povezali laptop s televizorom pomoću HDMI kabla, dovoljno je da kabl povežete sa laptop, a zatim i jednim od vaših HDMI portova na televizoru.

Ako koristite najnoviju verziju operativnog sistema Windows, sve što je potrebno je da se uvjerite da je laptop uključen i da je televizor podešen na odgovarajući HDMI kanal, Laptop bi trebalo automatski da se konfiguriše tako da vam odabere najbolje postavke odavde.

Ako iz nekog razloga ne odaberete tačna podešavanja, jednostavno morate da odete na Control Panel> Display> Adjust Resolution – od ovdje ćete vidjeti dva padajuća okvira. Prvo što treba da uradite je da prebacite ekran da biste bili sigurni da je televizor izabran, a zatim da se u padajućoj rezoluciji uvjerite da se podešavanja koja odgovaraju vašem TV-u podudaraju.

detaljan vodič kako povezati laptop i tv
HDMI

Uključite laptop i TV.

Povežite HDMI port s televizorom i laptopom (bilo koji port).
Izaberite odgovarajući HDMI ulaz na televizoru (obično pritiskom na dugme AV).
Ako vaš laptop ne emituje svoj ekran automatski na televizor, idite na Kontrolna tabla> Ekran> Prilagodi rezoluciju i na padajućem ekranu izaberite TV.

Bežično priključite laptop na TV

Ako ne možete ili ne želite da imate kablove između laptopa i televizora, druga opcija je bežična veza. Postoje različite opcije u zavisnosti od mogućnosti vašeg laptopa, jer nekoliko laptopa ima ugrađeni bežični sistem nazvan WiDi (Intel Wireless Display) koji radi s kompatibilnim prijemnikom kao što je Netgear Push2TV.

Postoje i bežični sistemi koji se povezuju s HDMI portom na televizoru i laptopu (moguće je USB port na laptopu) i bežičnim slanjem video zapisa. Međutim, to uglavnom nije jeftino, a većina bežičnih video sistema pogađa kvalitet videa, a također može dovesti do neusklađenosti video i audio uređaja.

Drugi način za rješavanje ovog problema je korišćenje namjenskih medija za snimanje kao što su Vestern Digital VDTV, Google Chromecast, Streaming Stick Roku ili čak Apple TV.

Google Chromecast

Za većinu ljudi najbolje bežično rješenje je kupovina Google Chromecast-a koji košta oko 40 USD. Ova dodatna oprema HDMI priključuje se na televizor i povezuje na WI-FI.

Uređaji mogu da umetnu karticu po svom izboru u Chrome tako da se ona pojavi na ekranu pomoću ugrađene glasovne funkcije. Tada možete da posećujete weblokacije, gledate fotografije, pa čak i gledate video zapise.

Povežite laptop sa starim televizorom koristeći VGA

Još jedan jednostavan način povezivanja laptopa s televizorom je korišćenje VGA porta na oba uređaja. Ovo će vjerojatno biti opcija samo za one koji imaju laptop stariji od 4-5 godina. VGA je samo video predajnik, pa ćete to morati da nadgledate pomoću 3,5 mm audio kabla koji trebate da povežete od porta za slušalice laptopa do porta za televizor ili vanjskih zvučnika.

Korišćenje VGA znači da bi WIndows trebalo automatski da konfiguriše postavke kao što bi bio ako koristite HDMI kabl. Međutim, ako imate poteškoća, idite na Control Panel> Display> Adjust Resolutions i slijedite uputstva iznad.

detaljan vodič kako povezati laptop i tv
VGA

Uključite laptop i TV.
Povežite VGA kabl s televizorom i laptop (u bilo kom redosledu).
Sada učinite isto sa 3,5 mm audio priključkom – koristite izlazni port za slušalice na laptopu i zvuk na televizoru ili zvučnicima.
Idite na Control Panel> Display> Adjust Resolution i uvjerite se da je TV odabran na padajućem ekranu Display.

Priključite laptop na televizor koristeći USB

USB na USB s laptopa na televizor ne bi trebalo da radi. Međutim, postoji nekoliko kompanija koje su razvile adaptere koji će pretvoriti vaš USB port u HDMI izlaz.

Jedina zamka ovdje je u tome što vam je potreban dodatni softver za laptop za pretvaranje USB porta u priključak za video izlaz, pa vam preporučujemo da pre kupovine provjerite USB-HDMI adapter koji želite da bude kompatibilan s vašim laptopom.

Ako je adapter kompatibilan, podešavanje ove metode je uglavnom jednostavno. Prvo morate da instalirate upravljački program za softver / adapter, onda je to jednostavno slučaj pokretanja softvera i povezivanja laptopa s televizorom.

Povežite svoj laptop na TV pomoću USB/Hard diska

Ako imate dovoljno novi televizor, onda postoji velika šansa da će imati USB port. U zavisnosti od mogućnosti televizora, možda ćete moći da gledate video sadržaj uskladišten na laptopu jednostavnim prebacivanjem na USB stick / Hard disk i uključivanjem u televizor.

Pružanje video formata koji podržava TV (MP4 je gotovo univerzalno podržan), gledanje sadržaja trebalo bi da bude lako poput priključivanja štapa na televizor, odabira USB porta i odabira video zapisa koji želite da gledate putem programa za istraživanje TV datoteka.

Uvjerite se da je video format kompatibilan s vašim televizorom (to možete provjeriti tako što ćete potražiti model televizora na web lokaciji proizvođača i provjeriti njegove specifikacije).
Kopirajte video datoteke na USB.
Umetnite USB u televizor.
Izaberite USB kanal na televizoru.
Koristite TV File Explorer da biste pronašli i reprodukovali video zapis koji želite.

Ovo je bio detaljan vodič za povezivanje laptopa sa televizorom, ako imate problema, slobodno nam pošaljite pitanje u kontakt formi.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti