Razno

Detaljan vodić kako povezati laptop i TV | ITRevolucija

U ovom tutorijalu objašnjavamo korak po korak kako povezati laptop i TV, koji uključuje metode HDMI, VGA i Wi Fi streaming.

Koji su kablovi potrebni za povezivanje laptopa na TV?

Da biste povezali svoj laptop sa televizorom, morat ćete pogledati koji su portovi dostupni na vašem laptopu i TV-u. Najlakši način za povezivanje ova dva modela je HDMI kabl. Osim ako vaš laptop nije stvarno star ili je bio nisko-budžetski model, ali u svakom slučaju trebalo bi da ima HDMI izlaz. Gotovo svi televizori napravljeni u poslednjih šest godina imaju HDMI portove. (Na slici smo istakli HDMI priključak crvenom ispod.)

Još jedan popularan način povezivanja laptopa na televizor je putem VGA kabla i 3.5mm audio ulaza (koji se povezuje sa portom za slušalice vašeg laptopa) – po jedan kabl za video i zvuk. Ova metoda se koristi samo ako jedan ili oba uređaja nemaju HDMI priključak. VGA port je označen kao PC IN na slici ispod.

Ako vaš laptop nema video izlaz, možete da povežete svoj laptop sa televizorom putem adaptera koji se priključuje na USB port vašeg laptop-a i pruža VGA izlaz. Dostupan je na e-bayu za 10$.

Povežite laptop na TV koristeći HDMI

Povežite laptop na TV koristeći HDMI

Povezivanje laptopa na TV preko HDMI kabla je najbolji i najlakši način, kablovi su jeftini i pružaju najbolju kvalitetu HD slike i zvuka. Potreban je samo jedan kabal, jer HDMI sadrži i video i audio.

Da biste povezali laptop na TV pomoću HDMI kabla, sve što treba da uradite je da priključite kabl na laptop, a zatim i jedan od vaših HDMI portova na televizoru. Ako koristite najnoviju verziju operativnog sistema Windows, sve što treba da uradite je da obezbjedite da je laptop uključen i da je vaš TV postavljen na tačan HDMI kanal, laptop bi trebalo da se automatski konfiguriše da bi vam pružio najbolja podešavanja odavde.

Ukoliko iz nekog razloga ne izaberete prave postavke, morate jednostavno ići na Control Panel > Display > Adjust Resolution – odavde ćete vidjeti dva padajuća polja. Prva stvar koju treba da uradite je da prebacite Display da biste se uvjerili da je vaš TV izabran, a zatim morate osigurati da se u padajućoj rezoluciji podudaraju podešavanja koja su ispravna za vaš TV.

 1. Uključite laptop i televizor.
 2. Priključite HDMI priključak na vaš TV i laptop (bilo koji port).
 3. Izaberite odgovarajući HDMI ulaz na televizoru (obično pritiskom na dugme AV).
 4. Ako vaš laptop ne emituje svoj ekran automatski na TV, idite na Control Panel > Display > Adjust Resolution i izaberite TV u padajućem displeju.

Bežično priključite laptop na TV

Bežično priključite laptop na TV

Ako ne možete ili ne želite da imate kablove između vašeg laptopa i televizora, druga opcija je da idete bežično. Postoje različite opcije u zavisnosti od mogućnosti vašeg laptopa, s obzirom da nekoliko laptopa ima ugrađeni bežični sistem nazvan WiDi (Intel Wireless Display) koji radi sa kompatibilnim prijemnikom kao što je Netgear’s Push2TV.

Postoje i bežični sistemi koji se priključuju na HDMI priključak na vašem TV-u i laptopu (moguće USB port na vašem laptop računaru), a bežično slanje video zapisa. Međutim, to uglavnom nije jeftino, a većina bežičnih video sistema imaju hit na kvalitetu video zapisa, a takođe mogu uvesti neusklađenost između video i audio uređaja.

Drugačiji način pristupa ovom problemu je korišćenje namenskog medija snimanja kao što su Western Digital WDTV, Google Chromecast , Streaming Stick Roku ili čak Apple TV .

Google Chromecast

Za većinu ljudi najbolje bežično rješenje je kupiti Google Chromecast koji košta oko 40$. Ovaj HDMI dodatak se priključuje na vaš TV i povezuje se na vaš Wi-Fi.

Uređaji imaju mogućnost da ubacuju karticu po svom izboru u Chrome tako da se pojavljuje na ekranu pomoću ugrađene funkcije glasa. Zatim možete posjetiti web sajtove, prikazati fotografije i čak gledati video.

Povežite laptop sa starim televizorom koristeći VGA

Još jedan jednostavan način za povezivanje vašeg laptopa sa televizorom je korištenje VGA porta na oba uređaja. Ovo će vjerovatno biti opcija samo za one koji imaju laptop stariji više od 4-5 godina.

VGA je samo video predajnik, tako da ćete morati da pratite ovo pomoću audio kabla od 3,5 mm koji morate povezati iz porta za slušalice svog laptopa na portu televizora ili eksternih zvučnika.

Korištenje VGA znači da bi Windows trebao automatski konfigurisati postavke kao što bi bilo ako koristite HDMI kabl. Međutim, ako imate poteškoća, idite na Control Panel > Display > Adjust Resolutions i pratite gore navedene uputstva.

 1. Uključite laptop i televizor.
 2. Povežite VGA kabl sa vašim TV-om i Laptop-om (bilo kojim redoslijedom).
 3. Sada uradite isto sa 3.5mm audio priključkom – koristite port za izlaz za slušalice na laptopu i zvuk na televizoru ili zvučnicima.
 4. Idite na Control Panel > Display > Adjust Resolution i uverite se da je TV izabran u padajućem displeju Display.

Povežite laptop sa starim televizorom koristeći VGA

Priključite laptop na televizor koristeći USB

USB na USB sa laptopa na televizor ne bi trebalo da funkcioniše. Međutim, postoji nekoliko kompanija koje su razvile adaptere koji će pretvoriti vaš USB port na HDMI out. Jedini ulov ovde je da vam je potreban dodatni softver za vaš laptop kako biste pretvorili USB port u port za video izlaz, tako da preporučujemo da provjerite USB-HDMI adapter koji želite kompatibilno sa vašim laptopom prije nego što kupite.

Ako je adapter kompatibilan, podešavanje ove metode je u velikoj mjeri jednostavno. Prvo morate instalirati softver/drajver adaptera, onda je to jednostavno slučaj pokretanja softvera i povezivanja laptopa sa televizorom.

Povežite svoj laptop na TV pomoću USB

Povežite svoj laptop na TV pomoću USB/Hard diska

Ako imate dovoljno nov televizor, onda postoje dobre šanse da će imati USB port. U zavisnosti od mogućnosti televizora, možda ćete moći da gledate video sadržaj koji je sačuvan na vašem laptopu jednostavno tako što ćete ga prebaciti na USB stick/hard disk i uključiti ga u televizor.

Obezbjeđivanje video formata podržava TV (MP4 je skoro univerzalno podržan), gledanje sadržaja bi trebalo biti jednostavno kao i priključivanje stika na vaš TV, odabir USB ulaza i odabir videoa koji želite gledati preko TV program za istraživanje datoteka.

 1. Osigurajte da je format video zapisa kompatibilan sa vašim TV-om (možete to provjeriti tako što ćete potražiti svoj TV model na web stranici proizvođača i provjeriti njegove specifikacije).
 2. Kopirajte video datoteke na USB.
 3. Ubacite USB u TV.
 4. Izaberite USB kanal na televizoru.
 5. Koristite istraživač datoteka za TV da pronađete i reprodukujete željeni video.

Ovo je bio detaljan vodić kako povezati laptop na TV, ukoliko budete imali nekih problema slobodno nam pošaljite pitanje u kontakt formi.