Instalacija operativnog sistema: Detaljan vodič

Instalacija OS-a (operativnog sistema) vrši se ako je naše računalo zaraženo virusom, želimo zamijeniti staru verziju operativnog sistema novom ili zato što nam se sistem srušio.

Dizanje sistema, odnosno instaliranje operativnog sistema nije težak proces i traje 30-40 minuta. Još je teže instalirati programe i upravljačke programe nakon instalacije operativnog sistema (potrebno je puno vremena).

Instalacija operativnog sistema u par jednostavnih koraka

Prvo što treba učiniti je pokrenuti BIOS pri pokretanju, čim pokrenete računar (na većini računara se pokreće pritiskom na dugme za brisanje na tastaturi).

Kada se BIOS otvori, idite na “Standardne CMOS funkcije” i pojavit će se lista tvrdog diska i ostalih optičkih uređaja (može ih biti i više, ovisno o tome imate li CD, DVD …).

Isključite tvrdi disk i optički pogon koji ne koristite (ako ih imate više) odabirom željenog uređaja koji želite isključiti i postavljanjem sljedećeg: IDE chanel 0 master – NONE; Način pristupa – NONE.

operativnog sistema

Umetnite disk operativnog sistema u optički uređaj koji ostaje uključen. Vratite se u glavni meni i idite na “Spremi i izađi”, a kada se otvori dijaloški okvir, pritisnite “Y” na tastaturi, a zatim “enter”. Računar će se ponovo pokrenuti, pričekati 1-2 minute i pojavit će se lista particija (C, D, E …), odaberite onu na koju želite instalirati OS i pritisnite “enter”.

Otvorit će se novi prozor, odaberite opciju “FORMATIRAJ PREGRADU KORIŠTENJEM NTFS FILE SISTEMA (brzo)”. Pritisnite slovo “F” na tastaturi i formatiranje odabrane particije započinje, a kada se formatiranje završi, računar se automatski ponovo pokreće.

Ponavljamo postupak – ponovo otvaramo BIOS, kao što je gore opisano. Vratite postavke na stare, tj. uključite sve optičke uređaje koje ste isključili. Idite ponovo na “Spremi i izađi”.

Računar se ponovo pokreće i instalacija započinje (budite strpljivi – instalacija će započeti za 2-3 minute). Instalacija je ista kao i za bilo koji program, tako da u gotovo svim prozorima trebate kliknuti na “sljedeći” ili “da”. Kad se pojavi prozor za postavku jezika, preskačete taj zadatak i prelazite na sljedeći.

Nakon instalacije OS-a, instalirajte upravljački program matične ploče, upravljački program zvučne kartice, upravljački program grafike i modem.

Instalirajte sljedeće programe: web preglednik, muzički uređaj, video uređaj, otvarač slika, snimač diskova, win zip, win rar, Adobe Reader, Adobe Flash Player, Java, antivirus, DirectX, produkcijski kodek video sadržaja (ako već nije instaliran).

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adin
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

POPULATNO OVIH DANA