back to top

Xiaomi prodao više uređaja od Samsunga i Applea u junu 2021

Proizvođač pametnih uređaja iz Kine, Xiaomi prodao više uređaja Samsung i Apple po pitanju prodaje pametnih telefon.

Prema informacijama koje donosi CNBC, Xiaomi je prodao više uređaja za mjesec Juni u odnosu na kompanije Samsung i Apple.

Podatci govore da je prodaja ove kompanije skočila za odličnih 26 odsto u odnosu na mjesec dana ranije. Ovime je Xiaomi uspio prodati čak 17 odsto svojih pametnih telefona u šestom mjesecu ove godine dok su Samsung i Apple prodali 15,7 odnosno 14,3 odsto svojih smartphonea.

Istraživanje koje je sproveo Counterpoint kaže da je kineski proizvođač drugi najveći proizvođač pametnih telefona, odmah iza Samsunga.

“Otkako se Huawei udaljio s tržišta, prodaja Xiaomija je drastično porasla. Za ovu kompaniju sa sigurnošću možemo reći da je preuzela tržište od Huawei korisnika na području Kine, Europe, Afrike i Bliskog Istoka”, navode iz Counterpointa.

xiaomi prodao više uređaja
MI Ultra 11

Zapravo, Xiaomi je najprodavaniji brend u Europi u periodu od tri mjeseca. Odnosno, u razmaku od aprila do juna, Xiaomi je imao oko 25 odsto prodaje na tržištu. Također, ovi uređaji su već dugo vremena najprodavaniji brend u Indiji, tržištu gdje vlada ogroman broj pametnih uređaja.

Već od prije je poznato da se Xiaomi bavi proizvodnjom uređaja za šire mase, što donosi odličan omjer cijene i kvalitete. No, iz kompanije žele pokazati da se mogu nositi s najvećim konkurentima, tako što će proizvoditi visoko profilne uređaje kakve rade kompanije Samsung i Apple.

Pa tako su ove godine izbacili uređaj MI Ultra 11 čija cijena iznosi oko 930 američkih dolara.

S druge strane Samsung ne planira prepustiti tržište kineskoj kompaniji, pa su najavili da će se uskoro na tržištu pojaviti novi uređaj pod nazivom Galaxy Unpacked event.

Kada je riječ o Appleu, korisnici željno iščekuju novi, iPhone 13 koji izlazi na tržište u devetom mjesecu ove godine.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti