back to top

David Dragičević Biografija

David Dragičević je bio banjalučki student elektrotehnike i programer. Rođen je 30. januara 1997. godine u Banjaluci. Nestao je u noći sa 17. na 18. mart 2018. godine. Njegovo beživotno telo pronađeno je 24. marta 2018. godine na ušću rečice Crkvene u Vrbas, nedaleko od banjalučke tvrđave „Kastel“.

David Dragičević

Njegova smrt pokrenula je lavinu pitanja i nezadovoljstva građana zbog činjenice da je prvobitnom istragom utvrđeno da je stradao nesrećnim slučajem, iako svi dokazi upućuju na to da je pre smrti bio brutalno pretučen.

Njegov otac Davor Dragičević tvrdi da je David otet, pretučen i nekoliko dana mučen, pa tek onda bačen u reku gde je i pronađen.

Spora istraga i, po mnogima zataškavanje slučaja, „isteralo“ je brojne građane Banjaluke na Trg Krajine kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo, te tražili istinu i pravdu za ubijenog mladića.

Visoko uzdignutih pesnica mnogi Banjalučani, ali i ljudi iz drugih gradova stali su iza zahteva Davidovih roditelja da se konačno otkrije uzrok i motiv smrti njihovog sina. Grupa „Pravda za Davida“ na Fejsbuku je okupila više od 300 000 pratilaca odlučnih u borbi da mirnim putem obezbede bolji i bezbedniji život svoje dece.

david dragičević
David Dragičević Biografija

Detinjstvo i obrazovanje

David Dragičević je rođen 30. januara 1997. godine u Banjaluci. Njegov otac se zove Davor Dragičević, a majka Suzana Radovanović (djevojački Šipka). Imao je mlađu sestru Teodoru, starijeg polubrata s očeve strane i mlađeg polubrata Andreja s majčine strane.

Roditelji su mu razvedeni, a David je živeo s ocem u Ulici Franca Šuberta, u banjalučkom naselju Pobrđe. Prema rečima njegovih roditelja, prijatelja i poznanika, David je bio vrlo talentovano i radoznalo dete. Voleo je fudbal i muziku.

Krenuo je u osnovnu školu u Laktašima, gde je porodica živela pre preseljenja u Banjaluku. Nakon toga pohađao je Osnovnu školu „Jovan Cvijić“.

Završio je srednju Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ u Banjaluci, na smeru telekomunikacije. Nakon toga upisao je Elektrotehnički fakultet u Banjaluci, na studijskom programu Elektronika i telekomunikacije.

Bio je polaznik IT Akademije čije je sedište u Beogradu. Još kao dečak počeo je da piše pesme. Jedna od njih je stekla veliku popularnost tek nakon njegove smrti.

Reč je o pesmi „Klinac iz geta“, koju je Đakac, kako su ga prijatelji zvali, napisao još sa 15 godina. Slušao je rege i hip-hop muziku.

Sa grupom prijatelja, takođe mladih banjalučkih repera je 2013. godine snimio pesmu „Reprezent“.

nestanak i istraga
David Dragičević Biografija

Nestanak i istraga

Davidov nestanak je prijavljen 18. marta oko 14 časova. Porodica je raspisala novčanu nagradu u iznosu od 100 000 konvertibilnih maraka za informaciju o nestalom mladiću.

Bili su zabrinuti zbog poruke koju je David poslao u noći kada je nestao, imenujući one od kojih mu preti opasnost.

Njegovo telo je pronađeno 24. marta na ušću rečice Crkvene u Vrbas. Dva dana kasnije policija je saopštila da je mladić preminuo nesrećnim slučajem, tzv. zadesnom smrću ili samoubistvom.

Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal MUP-a RS izjavio je da je David pao u Crkvenu koja je u tom momentu bila nabujala, te da ga je voda odnela do mesta na kom je pronađen.

Doktor Željko Karan, specijalista sudske medicine saopštio je da na Dragičevićevom telu postoje povrede po celom telu koje su nastale pre nego što je preminuo. Ipak, te povrede nije okvalifikovao kao smrtonosne. Dodao je da su te povrede mogle nastati u „nekom fizičkom sukobu sa jednom ili više osoba“.

Policija je potvrdila da je u noći nestanka imao „kratki fizički sukob“ sa dve osobe, ali da to nije povezano s uzrokom smrti. Na osnovu pregledanih snimaka sa nadzornih kamera, policijski službenici su isključili mogućnost da je preminuo od posledica fizičkog napada.

Ilić je tom prilikom ukazao na činjenicu da se na snimcima ne vide druge osobe, te naglasio da bi, da je neko fizički napao Davida to bilo zabeleženo nadzornim kamerama. On je dodao da je odrađena kompletna kriminalistička obrada tih osoba, njihovo kretanje i alibiji, te da je to „upotpunosti rasvetljeno“, i da „nema indicija koje ukazuju na to da je reč o ubistvu“.

Prema policijskom izveštaju David je došao u Kafe bar „988“ oko 2:20, a pola sata kasnije stiže u naselje Lauš, u Ulicu Velibora Janjetovića Janje gde ulazi u jednu kuću iz koje će izaći nakon 50 minuta.

Vlasnik kuće je sutradan prijavio krađu, a to krivično delo policija je pripisala Dragičeviću. Po prijavi oštećenog iz kuće nedostaje laptop, 180 KM, švajcarski nož, memorijski stik i ključevi od kuće.

Ilić je izjavio da je David provalio u kuću ulaskom na balkonski prozor na donjem spratu. Policijski službenici su izjavili da su kod mladića nakon pronalaska tela pronađeni ti predmeti.

detinjstvo i obrazovanje
David Dragičević Biografija

Prema rekonstrukciji koja je tada predstavljena javnosti, David je te večeri izašao iz kuće, obišao nekoliko kafića u centru grada, došao u manji sukob s tri osobe, opljačkao kuću na Laušu, a nakon toga na nepoznat način dospeo u korito rečice Crkvene, koja ga je odnela kilometar dalje gde je njegovo telo pronađeno pet dana kasnije.

Ta konferencija pokrenula je niz pitanja na koji način je mladić preminuo. Na pitanje novinara da li je krađa povezana sa smrću, Ilić je rekao da se najverovatnije radi o tome, ali da će policija da nastavi da istražuje povezanost ta dva čina.

Televizijskim snimateljima nije promaklo ponašanje Željka Karana koji je, na pitanje da li njegova smrt okarakterisana kao zadesna smrt i da u tom slučaju nema elemenata krivičnog dela, on „ispod glasa“ odgovorio „Nije nikako“, obraćajući se Iliću.

Načelnik Uprave za organizovani kriminal je izjavio da se još ne može sa sigurnošću potvrditi da je reč o zadesnoj smrti, ali da „ne postoji niti jedna indicija koja ukazuje na krivično delo“.

Dan kasnije je u koritu Crkvene pronađen navodno ukradeni laptop. Svima je bilo sumnjivo što je konferencija na kojoj je potvrđeno da je slučaj rasvetljen održana pre nego što je Tužilaštvu dostavljen obdukcioni nalaz i izveštaj o preuzetim radnjama.

Otac Davida Dragičevića, Davor je na Trgu Krajine okupljenima saopštio sve nelogičnosti koje su iznesene na toj konferenciji. On je tada naveo da je Đorđe Rađen, čija je kuća te noći navodno opljačkana sutradan u policiji potpisao izjavu u kojoj optužuje Davida, koga ranije nije poznavao, da je izvršio taj čin.

Rađen je u toj izjavi rekao da je Davida pronašao preko društvene mreže Fejsbuk (Facebook), te dodao da je mladić narkoman i da se njegova kuća vidi iz kuće Dragičevića. Davor je pozvao sve okupljene na Trgu da krenu pred njegovu kuću kako bi potvrdili može li se iz te kuće videti kuća koja je opljačkana.

U zaključku obdukcije koju je obavio Karan navodi se da je mladićeva smrt „nastupila neposredno nakon utapanja u vodi“. Nakon toga otac je tražio reobdukciju koju je obavio Ivica Milosavljević, specijalista sa Vojno-medicinske akademije (VMA) iz Beograda. Milosavljević je zaključio da je Davidovo telo boravilo u vodi najmanje dva, a najviše četiri dana.

Želimir Lepir, glavni tužilac Osnovnog tužilaštva Banjaluka izjavio je da je Tužilaštvo saslušalo dva veštaka, te da su povrede na Davidovom telu lakše prirode. Ipak, način na koji su nanesene povrede podelio je mišljenje Karana i Milosavljevića. Jedan je tvrdio da su povrede nastale kao posledica pada, a drugi da su nastale od udaraca.

Zato su dokumenti odneseni u Zagreb gde je tim eksperata trebalo da utvrdi šta je zapravo tačno. Te informacije, prema Lepirovim rečima trebalo bi dalje da „opredele“ u istrazi.

Borislav Radovanović, pravnik i dugogodišnji krim-inspektor koji je radio na slučajevima krvnih delikata, isključio je utapanje kao uzrok smrti mladića. On je potvrdio da je i laka telesna povreda krivično delo. Dodao je, da je, u tom slučaju tvrdnja da je u pitanju tzv. zades bez elemenata krivičnog dela, takođe kažnjivo delo.

Radovanović je izjavio da je u toj fazi postupka „sasvim referentno pretpostaviti da su telesne povrede u direktnoj vezi s usmrćivanjem“.

Snimci sa nadzornih kamera u Ulici Velibora Janjetovića Janje dovele su do novih saznanja. Osoba za koju je policija tvrdila da je David Dragičević u 2:50 časova laganim korakom ulazi u kuću koju zatim, navodno pljačka.

Pet minuta kasnije u kuću Đorđa Rađena ulazi još jedna osoba, a u 3:09 još jedna. Prema tvrdnjama policije u 3:42 minute iz kuće navodno izlazi David. Snimak je analizirao veštak iz Slovenije koji nije mogao sa sigurnošću da utvrdi da je to zaista Dragičević.

Tadašnji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je lično inicirao formiranje novog istražnog tima. Na čelo tog tima postavljen je Siniša Kostrešević, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS.

On je kasnije izjavio da „on lično ne može da utvrdi da li je osoba koja je opljačkala kuću na Laušu David ili neko drugi“, jer nema dokaza za to. Davor Dragičević je dobio fotografije sa obdukcije koje su potvrdile njegove sumnje da je David na smrt pretučen, te nakon toga bačen u reku.

Dragičević je optužio vrh MUP-a RS za saučesništvo u ubistvu njegovog sina. Premda je istraga potvrdila da je telo mladića četiri dana provelo u otpadnim vodama, ne vide se tragovi glodara kojih je kanalizacija puna.

Na fotografijama se vidi da su mu zubi izbijeni, mada se to u zvaničnim dokumentima nigde ne pominje. Isto tako, na rukama se vide povrede koje su mogle nastati usled fizičkog mučenja, premda je policija napomenula da nema težih povreda.

Iako se u zvaničnoj policijskoj rekonstrukciji Davidovog kretanja te noći ne navodi ova činjenica, kamere na Robnoj kući „Boska“ zabeležile su njegov dolazak na Trg Krajine u 2:25.

Kratko se pozdravio sa dve osobe, a na početku Gospodske ulice ga je presrelo nekoliko osoba. Prema saznanju porodice on je pretučen kod Metalske škole, koja se nalazi nedaleko od mesta gde je pronađeno njegovo telo.

Davor Dragičević je 10. maja pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) izjavio da je njegov sin brutalno mučen i ubijen po nečijem naređenju. Istakao je da je do tog zaključka došao na osnovu svih prikupljenih dokaza i informacija.

Tom prilikom Dragičević je rekao da je David te noći u centru grada koji je pokriven brojnim kamerama „otet od strane većeg broja kriminalaca koji su unapred isplanirali taj zločin“. On je dodao da su otmičari u 2:40 isključili telefon njegovog sina, a ne u 3:40 kako je policija ranije saopštila.

Dragan Lukač, ministar policije je u NSRS pročitao nalaz krvi i urina Davida Dragičevića prema kome je utvrđeno prisustvo alkohola, marihuane i opojne droge LSD.

Prema istraživanjima, LSD se u krvi zadržava najviše 24 časa, zato ostaje misterija kako je nakon sedam dana mladić bio pozitivan na tu drogu. Ako je ipak konzumirao drogu dan pred smrt, nije moguće da je preminuo u zoru 18. marta kako je navedeno u zvaničnoj policijskoj istrazi.

U Narodnoj skupštini je donesena odluka o formiranju Anketnog odbora s ciljem da se saslušaju svi koji učestvuju u istrazi. Tom prilikom saslušani su policijski načelnici Darko Ilić i Siniša Kostrešević, doktor Željko Karan, direktor Policije RS Darko Ćulum, ministar Dragan Lukač, te tužioci Želimir Lepir i Dalibor Vrećo.

Na tom Anketnom odboru utvrđeno je da obducent Željko Karan nema licencu Lekarske komore, a time ni njegov nalaz nema ni dokaznu ni sudsku vrednost. Darko Ćulum, direktor Policije je potvrdio da sama činjenica da on nema sertifikat za tu vrstu posla, potvrđuje da njegov nalaz ne može biti dokaz u postupku niti na sudu.

S druge strane, Karan je negirao da je okvalifikovao uzrok smrti Davida Dragičevića. On je tvrdio da je na konferenciji za štampu dodao da se može smatrati da je smrt nastala nesrećnim slučajem ili da mu je neko „pomogao“ da padne u Crkvenu. Karan je tvrdio da nigde nije napisao niti izjavio da je to bio zades, samoubistvo, ili ubistvo.

Dalibor Vrećo je na sednici Anketnog odbora izjavio da sve istražne radnje koje su provedene imaju „zakonsku snagu“, dokaznu vrednost pred sudom. Bez obzira što u tom momentu nije donesena naredba Tužilaštva, Vrećo je naglasio da provode istragu koja je u skladu sa zakonom.

Kostrešević je izjavio da sama činjenica da je mrtvozornik na licu mesta rekao da su povrede nanesene dok je Dragičević bio živ, pa se time mora krenuti od pretpostavke da je ta osoba ubijena.

28. juna 2018. godine Tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo Davida Dragičevića. Ni nakon pet meseci od pronalaska tela nesrećnog mladića nisu otkriveni počinioci tog dela.

pravda za davida
David Dragičević Biografija

Pravda za Davida

Nakon konferencije na kojoj je iznesen niz nelogičnosti u vezi sa istragom smrti Davida Dragičevića ljudi su masovno počeli da se okupljaju na Trgu Krajine, tražeći da se ovaj slučaj rasvetli.

Na Fejsbuku je osnovana grupa „Pravda za Davida“ koju trenutno prati više od 320 000 ljudi. Jedini zahtev mirnih protesta na trgu koji je od strane građana preimenovan u „Davidov trg“ jeste istina o njegovoj smrt i pravda za počinioce krivičnog dela.

Visoko uzdignute pesnice i pevajući Davidovu pesmu „Klinac iz geta“ građani Banjaluke i drugih gradova stajali su iza oca i majke koji su tražili istinu o smrti njihovog sina.

Prvi veliki skup održan je 21. aprila, a 7. jula na trg je stiglo više od 15 000 ljudi. Skupu i grupi se pridružila i porodica Dženana Memića, čija smrt nikada nije rasvetljena, te porodice i prijatelji drugih mladih ljudi koji su poginuli pod sumnjivim okolnostima.

Grupa „Pravda za Davida“ je dobijala sve veću podršku, ne samo iz gradova u BiH, nego i širom Evrope, pa i sveta. Mirni protesti su organizovani u brojnim gradovima Republike Srpske, ali i Evrope.

Sa druge strane, ljude koji podržavaju Davora Dragičevića tražeći pravdu za Davida, ali i svu decu, pojedini mediji i politika su karakterisali kao strane plaćenike koji ruše institucije Republike Srpske, klasifikuje ih kao „agente“ opozicije koji žele da se domognu vlasti i slično.

Kampanja pojedinih medija je bivala sve oštrija, a samo nekoliko nezavisnih medija trudilo se da o ovom skupu i aktivnostima njegovih članova izveštava objektivno, kako struka i nalaže.

Davor Dragičević je često napominjao da će ići do kraja, da onima koji su oteli, mučili i ubili njegovog sina nikada neće oprostiti. Jednom prilikom je izjavio da je svestan da ništa neće vratiti njegovog Davida, ali da se i dalje bori za živote druge dece i ljudi koji žive u Banjaluci i Republici Srpskoj.

On je isticao da zna ko mu je ubio sina, ali da će počinioce da imenuje kada za to dođe vreme. U međuvremenu je, kako kaže, pružao priliku institucijama RS da rasvetle Davidovo ubistvo.

Otac Davida Dragičevića podneo je Državnoj Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv 13 lica, među kojima su ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum, te drugi zaposleni u MUP-u RS.

Krajem avgusta 2018. godine porodica Dragičević je angažovala međunarodni advokatski tim koji čine advokati Ante Nobilo, Ifet Feraget, Dušan Tomić i Zora Dobričanin, a koji bi trebalo da rasvetle stradanje mladića.

Krajem septembra 2018. godine advokatski tim je ocenio da tužilaštvo intenzivno radi na slučaju Dragičević. Tom prilikom Anto Nobilo je kazao da su zahvaljujući odluci glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka tim u prilici da dobije sve relevantne informacije i da daje predloge.

david dragičević biografija
David Dragičević Biografija

Do novembra 2018. godine advokatski tim se raspao, a pravni zastupnik porodice Dragičević ostao je Ifet Feraget. Davor Dragičević i okupljeni građani su 17. decembra 2018. godine došli pred zgradu Vlade RS kako bi izrazili nezadovoljstvo što institucije još uvek nisu rasvetlile pod kojim okolnostima je ubijen njegov sin.

Zbog navodnih pretnji ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču i ugrožavanja sigurnosti Davor Dragičević je uhapšen 25. decembra 2018. godine. Komunalna policija je istoga dana sklonila sa Trga Krajine sve predmete koje su građani ostavljali, a posvećeni su ubijenom mladiću.

To je izazvalo revolt građana koji su u velikom broju izašli na ulice Banja Luke. MUP Republike Srpske je postavio kordon policije u užem gradskom jezgru, a potom su usledili sukobi između protestanata i policije.

Snimci koji su dospeli i u strane medije pokazali su policijsku brutalnost koja se naoružana do zuba sukobila sa građanima. Istog dana uhapšena je i Davidova majka Suzana, kao i na desetine drugih građana.

Policija je uspela silom da uguši proteste, a Davor Dragičević je pobegao u Austriju. Putem društvenih mreža obavestio je sve članove grupe Pravda za Davida da je na sigurnom, te ponovio da neće odustati od borbe da sazna šta se dogodilo njegovom sinu.

Vlasti su se protiv Pravde za Davida borile podnoseći na stotine krivičnih prijava protiv članova tog pokreta. Mnogi od njih su otišli iz zemlje, a oni koji su ostali, nastavili su da se bore ne samo da institucije počnu da radi svoj posao, nego i da oni ostanu na slobodi.

U martu 2019. godine roditelji su ekshumirali telo Davida Dragičevića i prebacili ga u Austriju nezadovoljni istragom, pritiscima i hapšenjima građana koji su ih podržavali. Članovi grupe Pravda za Davida su predvođeni Ozrenom Perduvom osnovali političku stranku Pokret Pravde.

Učestvovali su na Lokalnim izborima koji su održani u novembru 2020. godine. Osvojili su oko dve hiljade glasova ili 2.20 odsto, što nije bilo dovoljno da izbore mandat u Skupštini grada Banjaluka.

Nova gradska administracija je 18. marta 2021. godine vratila Davidovo srce na Trg Krajine. Okupljeni građani su to pozdravili visoko uzdignutim pesnicama i pesmom „Klinac iz geta“.

Tužilaštvo BiH je 14. aprila 2021. godine, nakon razmatranja dostavljenih spisa iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske donelo odluku o preuzimanju predmeta u vezi sa nestankom i smrću Davida Dragičevića.

Davor Dragičević se 27. oktobra 2021. godine, nakon skoro dvogodišnjeg boravka u Austriji vratio u Bosnu i _Hercegovini. Na aerodromu u Sarajevu su ga dočekali Banjalučani i Sarajlije sa transparentima na kojima je pisalo „Ćaća nikad neće biti sam“.

Peporučujemo i ovo:

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti