HD kamere – najbitniji parametri

Kvalitet snimaka se značajno razvio poslednjih decenija u poređenju sa tradicionalnim analognim kamerama.

Danas se najčešće proizvode i najčešće pronalaze HD kamere, koje su postepeno zamenjivale analogne, mada se, naravno, analogne kamere i danas mogu naći u prodavnicama.

HD rezolucija

Kada govorimo o HD kamerama, mislimo samo na kvalitet rezolucije slika koje ove kamere pružaju. HD rezolucija koja se danas najviše koristi je rezolucija 720p i 1080p, koje ukazuju na kvalitet video zapisa prema broju piksela u vertikali.

Dakle, rezolucija 1080p ima 1080 piksela vertikalno. Takođe, treba napomenuti da ove dve video rezolucije nisu vrhunac današnje rezolucije.

Pojavile su se bolje rezolucije sa više piksela, to su rezolucije od 1440 piksela i 4K rezolucije koja ima 2160 piksela vertikalno i 3840 piksela horizontalno. Trenutno je najviša rezolucija 8K sa svojih izuzetnih 4320k7680.

Moramo sačekati nekoliko godina da nam ovakve kamere stanu u džep. Sve u svemu, HD rezolucija uključuje sve ove rezolucije, ali se razlikuju u kvalitetu. Sama HD rezolucija obično se smatra 720p.

Full HD 1080p, KHD – 1440, a korak iznad njega su 4K ili UHD (ultra visoke rezolucije) od 2160p i FUHD (pune ultra visoke rezolucije), takozvani, 8K od 4320p. Profesionalni sistemski integratori koji se bave instalacijom video nadzora počeli su da instaliraju full HD kamere u nadzorne sisteme.

Vrste HD kamera HD

Snimci se često snimaju digitalnim fotoaparatima, što zapravo i nije glavna svrha, ali mogu se napraviti i sasvim pristojni kadrovi sa HD rezolucijom. Kada želite da slikate digitalnim fotoaparatom, ne zanima vas koliko kamera ima mega piksela.

Slike koje danas snimaju kamere obično imaju oko dvadeset ili preko dvadeset mega piksela. Za kvalitetne video zapise na digitalnim fotoaparatima najvažnije je imati HD rezoluciju.

HD kamkorderi najbolje će odgovarati HD televizorima koji se danas nalaze u većini domova. Danas se najčešće prodaju kamkorderi sa rezolucijama 720p i 1080p.

Takve kamere najčešće koriste IouTubeeri upravo zato što su snimci ove rezolucije odlični i najbolje odgovaraju uređajima na kojima se reprodukuju.

Pametni telefoni su takođe toliko napredovali da mnogi od njih imaju HD kamere.

hd kamere

Posledica ovog razvoja mobilnih telefona rezultirala je činjenicom da mnogim ljudima nije potrebna ni kamera za snimanje visokokvalitetnog HD video zapisa. HD kamere se takođe koriste u sigurnosne svrhe. To su najčešće IP kamere, koje su značajno poboljšale sigurnost domova sa HD rezolucijom.

Naime, IP kamera je u stanju da zumira sliku do detalja, što znači da su u stanju da jasno vide sumnjiva lica, ili registarske tablice automobila. HD veb kamere su takođe popularne kod IouTube-a. Ove kamere imaju bolju sliku od HDR kamera koje se danas najčešće instaliraju u prenosne računare.

Ovakvim visokokvalitetnim kamerama izbeći ćete one iritantne kvadrate koji se pojavljuju na ekranu kada je Internet spor ili kada se slika polako učitava tokom Skipe razgovora.

GoPro HD kamere su danas izuzetno popularne upravo zato što pružaju drugačiju perspektivu riblje oko (perspektiva riblje oko), koja sa izuzetnim HD kvalitetom pruža posebnu atmosferu.

Gledajući ovakve video zapise osećate se kao da ste uvučeni u njih. GoPro kamere najčešće koriste ljudi u akciji koji vole da snimaju svoje avanture.

hd kamere

Zbog toga su takvim kamerama potrebni visokokvalitetni snimci kako bi na najbolji način dočarali određeno iskustvo. Ako želite da snimate iz najneverovatnijih perspektiva i zahtevate visok kvalitet slike ili kvaliteta slike, dron sa HD kamerom je savršen izbor za vas.

Trutovi se najčešće koriste za obeležavanje raznih događaja, koncerata, venčanja, kao i zanimljivih putovanja.

Samo pogledajte da je vreme lepo, to možete učiniti putem meteograma u stvarnom vremenu na veb stranici TT Group, na primer za vreme Sarajeva ili Banjaluke.

Naime, bespilotne letelice prave najbolje slike iz ptičje perspektive, mogu da lete do visina koje su izvan vašeg dometa, a sa HD rezolucijom obezbediće vam slike i snimke na kojima se mogu videti i najmanji detalji.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti