Instalacija web kamere: Svi potrebni koraci!

Instalacija web kamere ponekad može biti zahtijevan posao

Tako mali uređaj i može nam mnogo problema praviti. Danas vam donosimo par solucija koje će vam objasniti kako funkcioniše instalacija web kamere i kako cijeli proces što više olakšati. Nakon čitanja teksta i primjenjivanja datih informacija neće biti potrebno da non stop zovete profesionalne da vam popravljaju vaš problem ili da nosite računa u računarski servis i plaćate visoke cijene za banalan popravak.

Kako instalirati web kameru?

Nema ništa gore nego kada kupite nešto što se maksimalno reklamira i neće da vam ispravno radi. Kažu vam da instalacija traje 2 minute, a zatim potrošite mjesec dana u potrazi za razlogom zašto vam ispravan uređaj ne radi.

instalacija web kamere
Instalacija web kamere

Provjerite specifikacije koje se odnose na vašu web kameru

Provjerite imate li kameru kompatibilnu s vašim operativnim sistemom. Ponekad na kutiji stoji da je podržano više sistema, ali ako se raspitate, vidjet ćete da ovaj model web kamere radi, samo na Windows 10 sistemu.

Najbolje je da uz kameru dobijete i instalacijski CD s driverima, a zatim odaberite adekvatne drivere za vaš operativni sistem. Ako nije bilo CD-a, moguće je da je kamera napravljena za “plug and play”, što znači da bi je Windows trebao prepoznati sam. I treći slučaj – trebate pronaći i preuzeti drivere sa interneta.

Kako pronaći drivere

Da bi ste pronašli adekvatne drivere morate znati tačno ime i proizvođača vaše web kamere, kao i sve oznake koje se nalaze u imenu, jer se modeli razlikuju za jedno slovo ili broj, a to je čest slučaj i za drivere. Zatim upišite u pretraživač tačno ime i svoj operativni sistem i pronađite vezu za preuzimanje.

Često ćete dobiti mali softver koji se koristi za otkrivanje i ažuriranje svih upravljačkih programa iako ga niste zatražili. Ako ne možete pronaći tačno ono što tražite, to nije taj uređaj koji biste trebali instalirati. Preporučuje se da odete direktno na web mjesto proizvođača i preuzmete upravljački program s njihove web lokacije.

Kako da saznate tačan naziv vaše web kamere

Priključite kabl, ponovo pokrenite računar i pogledajte da li vas računar obavještava da je pronašao novi hardver. Zatim potražite koji se novi uređaj pojavljuje u programu „Moj računar – skeneri i fotoaparati“. Ili idite na „Control PanelComputer ManagementDevice Manager“ (Upravljačka ploča), zatim desno ispod „Imaging Device“ (Uređaji za obradu slika) pogledajte šta se prikazuje.

Desnim klikom miša odaberite „Svojstva“ i idite na „Detalji“ i ID uređaja ili ID hardvera. Odve ćete pronaći oznaku VID i par broje nakon VID oznake, ovi brojevi su vam šifra vaše web kamere i ukucavanje ove šifre u vaš internet pretraživać će vam pomoći da pronađete adekvatne drivere za vašu web kameru.

Nakon preuzimanja adekvatnog drivera za vašu web kameru restartujete računar. Zatim priključite uređaj i ponovo pokrenite računar. Ako je driver prikladan kada pokrenete program kamere,te ako je kamera ispravna vidjet ćete se na malom crnom ekranu.

instalacija web kamere

Česti problemi sa web kamerama

Najprikladnije je da su mikrofon i kamera integrisani. Ako se radi o takvoj kameri, možda postoji problem s jednom od izvedbi, bilo tonom ili slikom. Ako ste sigurni da uređaj nije fizički oštećen, a to se provjerava testiranjem kamere na drugom računaru, imajte na umu da neke od sljedećih stvari možda neće biti dobre:

  • driveri i kodovi zvučne ili grafičke kartice,
  • audio i video postavke u aplikaciji za ćaskanje,
  • postavke u sistemu Windows.

Ako ste instalirali sve u skladu s uputama, kamera je ispravna, ima sliku, a nema ton, pogledajte ponovo „Upravljačku ploču“ i „Upravitelj uređaja“. Vidite li negdje crveni križ ili žuti upitnik? Crveni križ znači da je vaš uređaj onemogućen, a žuti znači da postoji sukob, da nešto nije uredu ili da nedostaju određeni driver.

Ako je u Device Manageru sve čisto i vaš računar obično ima zvuk, ali kamera nema, provjerite sljedeće u sustavu Windows: Kliknite na sivu ikonicu sa zvučnikom. Kada tamo uđete u „Svojstva“ i dalje idite na opciju „Napredno“. Ako se mikrofon ne prikazuje nigdje osim zvučnika ili ako je opcija mikrofona zaključana, pokušajte ponovo instalirati drivere za zvuk tj. zvučnu karticu.

Kad se zvučnik pojavi sa svojim postavkama, a kamera i dalje nema zvuka, idite na „Upravljačku ploču“. Odaberite „Govor“. Idite na „Audio“ ulaz. Ovaj folder ne smije biti prazan, označite – „Koristite ovaj audio izlazni uređaj“, kliknite O.K. ponovo pokrenite računar i to bi trebao biti kraj problema.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti