back to top

Intel ili AMD procesori: Šta izabrati prilikom sastavljanja računara?

U ovom tekstu saznajte koji procesori je bolji i koji treba da izaberete: Intel ili AMD.

Sastavljanje računara može biti komplikovan proces, pogotovo ako ste neiskusni. Postoji beskrajna kombinacija dijelova koje možete koristiti kako bi sastavili vaš računar.

Najveći problem je izbor komponenti koje su kompatabilne jedna s drugom, a tu su i drugi faktori kao što su cijena i još mnogo toga.

Kada su u pitanju procesori, postoje dva brenda koja možete izabrati, AMD i Intel. Ove kompanije prave procesore gotovo za sve računare širom svijeta, ali to je njihova jedina sličnost u većini vremena.

Dakle, da li se trebate odlučiti za Intel ili AMD CPU prilikom izgradnje vašeg računara?

Ovdje ćemo pojasniti glavne razlike između AMD-ovih i Intelovih ponuda, tako da će vam biti lakše da napravite pravilan izbor kad je riječ o procesoru.

Intel ili AMD? Šta je bolje?

Vrijednost

Obje kompanije nude procesore u širokom rasponu cijena, ali AMD-ovi su nešto jeftiniji. Najjeftiniji su AMD Sempron, Athlon i A-serija dual-core procesora koji se kreću po cijeni od oko $30. Intelov Celeron G1820 je također dual-core, a cijena mu je $45.

Mađutim, to ne znači da AMD čipovi imaju bolju vrijednost. Recenzenti su generalno otkrili da Intel pruža vrhunski performans po dolaru, čak i kod jeftinih procesora na tržištu. Obično ćete dobiti bolji procesor ako izdvojite malo više novca za Celeron, Pentium ili Core proizvod.

Ovdje postoje dva važna izuzetka. AMD prodaje quad procesore sa daleko nižim cijenama nego Intel. Možete nabaviti A6-5400K sa četiri jezgre za samo $45. U teoriji, možda ćete biti zadovoljniji sa AMD-om ako koristite programe koji zahtijevaju više jezgri, a ne možete priužiti Core i5 quad od $180.

AMD čipovi također imaju tendenciju da nude bolju integrisanu grafičku na bilo kojoj razini cijena. Na primjer, AMD A10-7870K može pokrenuti većinu igara na niskim do srednjim detaljima na 1080p rezoluciji.

Nije procesor za gaming, ali uveliko premašuje performans svake Intel HD Graphics solucije. To znači da bi se trebali odlu?iti za AMD ako planirate igrati League of Legends na budžetu.

Overclockovanje

Većina procesora imaju fiksnu clock brzinu i obično je postavljena na niskoj razini kako bi ostali stabilni dok nude optimalan performans. Korisnici koji žele dobiti više iz svog procesora ponekad izvrše nešto što se zove overclockovanje. Na ovaj način povećavaju CPU-ovu clock brzinu iznad osnovne.

intel ili amd

AMD podržava overclocking dosljednije od Intela. AMD-A serija APU-ova nude ovu opciju za samo $45 i postoji mnogo procesora sa otključanim množiteljem ispod $100.

Intel nudi samo jednu budžetnu opciju overclockovanja, a to je Pentium G3258 za $70. Dobro je opremljen za taj zadatak, jer mnogi uzorci se mogu overclovkovati od baznih 3.2GHz pa sve do oko 4.5GHz.

Intel ne nudi overclockovanje kod čipova sa srednjom cijenom, dok AMD nudi. Da li to čini AMD boljim izborom kad je overclock u pitanju je diskutabilno, jer zavisi od toga koliko truda ste spremni uložiti u overclockovanje i sa koliko opeterećenja će se vaš sistem pokrenuti.

Postoji nekoliko savremenijih Intel čipova sa overclockovanjem, a neki nude od 8 do 10 fizičkih jezgri.

Ovi čipovi su brži od svih koje AMD može pružiti sa stock clockovima, tako da kad se overclockovaju postaju neosporno dominantni. Ne možete kupiti ništa brže za kućnu upotrebu.

Intel ili AMD: Performans u igrama

Gaming je područje u kojem biranje CPU-a može biti komplikovano. AMD nudi mnogo procesora koji se prodaju kao APU-ovi. To znači da kombiniraju procesor sa Radeon grafičkom na jednom te istom čipu.

Oni nude izvrsnu kvalitetu za budžetni gaming. Intel također nudi procesore sa integrisanom grafikom, ali oni ne mogu parirati AMD-ovoj Radeon seriji.

intel ili amd

Ali evo u čemu je štos  AMD čipovi nisu brzi kao Intelovi, i to može povući viši gaming prema dole. Intelovi i5 i i7 procesori mogu znatno bolje iskoristiti jaču grafičku karticu sa nešto više novca.

Razlika između AMD procesora i sličnog po cijeni Intel Core i3 ili i5 može biti do 30 – 40 FPS-ova u sekundi ako imate kvalitetnu grafičku karticu.

Iz navedenih razloga ne preporučujemo da kupite AMD procesor ako planirate igrati najnovije naslove.

Energetska učinkovitost

AMD se muči održati korak sa Intelom i to je mnogo gore nego što se prvi put pojavi. Kompanija je uspjela ostati donekle konkurentna, ali kako bi to postigli, njihovi procesori moraju trošiti daleko više energije.

Intelov Pentium G3258, na primjer, ocijenjen je sa Thermal Design Power-om od 53 vata. AMD-ov A6-7400K koji ima sličnu cijenu, ima 65W TDP. Pored toga, mnoge recenzije su pokazale kako je Pentium čip znatno brži.

Sa dekstopm računarom ovo znači da će Intelov čip imati mnogo bolji performans dok koristi manje energije. Teško da ćete to primjetiti na vašem računu za struju, ali AMD desktop računar će prozivoditi više buke i topline.

Ako želite laptop efikasnost je veoma važna, jer će da utiče na vijek trajanja baterije. Sistemi sa Intelom imaju tendenciju da traju mnogo duže nakon punjenja. Ova slabost je gotovo gurnula AMD sa laptop tržišta.

APU-ovi ove kompanije se rijetko pronalaze u sistemima koji se prodaju preko $500. Zbog ovoga ne preporučujemo da kupujete skup AMD laptop ako naiđete na neki.

Intel ili AMD: Sve u svemu

AMD i Intel su se borili gotovo dvije decenije, ali u posljednjih nekoliko godina borba je postala pomalo jednostrana. Novi Pentium i Core procesori polako predmašuju AMD-ove na raznim nivoima cijena.

Ako imate mnogo novca za potrošiti, onda je Intel očigledno izbor za vas. ovo ostaje izbor sve dok vaš budžet ne postane toliko nizak da Core i5 quad više nije opcija za vas. AMD se jednostavno ne može natjecati sa Intelovim najboljim procesorima.

Oni koji ne mogu izdvojiti previše novca za procesor bi trebali pogledati AMD-ove procesore. Oni nude više jezgri i bolju integrisanu grafičku za one koji žele potrošiti manje od $180 na procesor.

Ove osobine mogu nadoknaditi AMD-ov inferioran performans po jezgri u određenim opterećenjima. Na primjer, A10-7870K će enkodirati video brže nego Intel Core i3 čipovi po istoj cijeni. Također nudi daleko superiornije grafičke performanse, ako diskretna grafička kartica nije mogućnosti.

Intelovi čipovi daleko više štede energiju, tako da stvaraju mnogo manje buke i topline. Te osobine mogu biti važne za porodični računar. Ako ste u potrazi za laptoom, Intelova veća učinkovitost znači i duže trajanje baterije.

Možda postoji svijetlo na kraju tunela za AMD fanove. Nova Zen arhitektura očekuje se početkom 2017. godine. O tome smo već pisali, a možete pročitati ovdje. Ako preferirate AMD, onda vrijedi pričekati da vidimo kako će se Zen ponašati.

Intel ili AMD: Šta izabrati?

Dakle, kada se razmotri sve u svemu dobija se zaključak da je Intel općenito superiorniji. Postoje situacije u kojima je AMD bolji izbor, ali su rijetke. Ako se ne možete odlučiti, izaberite Intel. Vjerovatno je mnogo bolji izbor za vas.

Ako vas zanima koji su to najbolji ogrice za ove procesore, pročitajte naš članak.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti