back to top

Kako prepoznati phishing – 10 načina kako ga prepoznati

Kako prepoznati phishing – uvod

Phishing je vrsta prijevare na internetu koja se sve više širi među korisnicima. Uglavnom se odvija putem lažnih e-mailova, poruka ili web stranica koje su dizajnirane tako da izgledaju autentično i da oponašaju legitimne institucije ili servise.

Cilj ovakvih napada je navesti korisnike da otkriju svoje lične podatke, kao što su korisnička imena, lozinke, bankovni podaci i druge osjetljive informacije.

kako prepoznati phishing
Kako prepoznati phishing - 10 načina kako ga prepoznati

Kada korisnici nesvjesno otkriju ove informacije, napadači ih mogu zloupotrijebiti u krađi identiteta, pristupu bankovnim računima ili izvršavanju drugih kriminalnih aktivnosti. Da biste se zaštitili, važno je pažljivo provjeravati e-mail adrese pošiljaoca, linkove u porukama i provjeravati autentičnost web stranica prije nego što unesete svoje podatke.

kako prepoznati phishing
Kako prepoznati phishing - 10 načina kako ga prepoznati

Edukacija korisnika i korištenje sigurnosnih alata i mjera predostrožnosti ključni su faktori u borbi protiv ove prijevare na internetu.

Ova vrsta internetske prevare koja se sve više širi, a korisnici su često mete napada. Phishing pokušava prevariti ljude da otkriju svoje osjetljive informacije, poput korisničkih imena, lozinki, brojeva kreditnih kartica i drugih podataka, putem lažnih e-pošti, web stranica ili poruka. U ovom članku pružit ćemo vam nekoliko ključnih savjeta kako prepoznati phishing napade i zaštititi se od njih.

  1. Pregledajte e-poštu pažljivo: Budite oprezni prilikom pregledavanja e-pošte. Provjerite od koga dolazi e-pošta i obratite pažnju na sumnjive adrese e-pošte. Pripazite na pravopisne pogreške, gramatičke greške i neuobičajeni stil pisanja u porukama.
  2. Budite oprezni s linkovima: Nemojte klikati na linkove koje dolaze u sumnjivim e-porukama ili porukama na društvenim mrežama. Pregledajte link pažljivo prije klika. Ponekad, poruke mogu sadržavati linkove koje vas preusmjeravaju na lažne web stranice koje izgledaju autentično.
  3. Provjerite autentičnost web stranica: Ako dobijete e-poštu ili poruku koja vas upućuje na prijavu na određenu web stranicu, provjerite autentičnost te stranice prije nego što unesete svoje podatke. Pogledajte web adresu, potražite sigurnu vezu (https) i provjerite da li je stranica autentična.
  4. Ne dijelite osjetljive informacije: Budite oprezni s dijeljenjem osjetljivih informacija putem e-pošte ili na web stranicama koje nisu pouzdane. Financijske podatke, korisnička imena, lozinke i druge osjetljive informacije treba uvijek dijeliti samo s pouzdanim izvorima.
  5. Provjerite zahtjeve za hitnost: Ovakve poruke često sadrže zahtjeve za hitnu akciju, prijeteći gubitkom računa ili nekom drugom negativnom posljedicom. Budite oprezni s takvim zahtjevima i provjerite njihovu autentičnost prije nego što poduzmete bilo kakve radnje.
  6. Pazite na lažne nagrade i ponude: Napadi često uključuju lažne nagrade, popuste ili ponude koje zvuče primamljivo. Budite oprezni s takvim ponudama i provjerite autentičnost prije nego što otkrijete svoje podatke ili izvršite transakciju.
  7. Upotrijebite sigurnosne alate: Instalirajte pouzdane sigurnosne alate poput antimalware programa, firewalla i filtara za phishing koji će vam pomoći u otkrivanju sumnjivih aktivnosti i zaštiti od phishing napada.
  8. Obrazujte se o phishing tehnikama: Ulaganje vremena u edukaciju o različitim phishing tehnikama pomoći će vam da prepoznate znakove upozorenja. Naučite o tipičnim taktikama koje se koriste u phishing napadima, kao što su spear phishing, pharming i vishing.
  9. Prijavite sumnjive aktivnosti: Ako primijetite sumnjive e-pošte, web stranice ili poruke koje mogu biti povezane s phishingom, prijavite to odgovarajućim tijelima ili pružateljima usluga. Time pomažete u suzbijanju phishing aktivnosti i štitite druge korisnike.
  10. Redovito ažurirajte softver: Redovito ažurirajte operativni sistem, preglednike i sve instalirane aplikacije na svojim uređajima. Ažuriranja često uključuju zakrpe za sigurnost koje pomažu u sprječavanju ranjivosti koje se mogu iskoristiti u napadima.
kako prepoznati phishing
Kako prepoznati phishing - 10 načina kako ga prepoznati

Prepoznavanje phishing napada ključno je za očuvanje vaše sigurnosti na internetu. Budite svjesni znakova upozorenja, koristite zdravu dozu opreza i educirajte se o različitim tehnikama phishinga. Time ćete povećati svoju otpornost na phishing napade i zaštititi svoje osjetljive informacije od zlonamjernih napadača.

Preporuka:

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

Meta pravi AI nalepnice za Messenger

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

5 stvari koje virtuelna privatna mreža može sakriti i 5 stvari koje ne može

6 najboljih softvera za kloniranje diska na Windows 10

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti