back to top

Najčešći uzroci neispravnog rada BIOS-a na Windows-u

BIOS igra ključnu ulogu u operativnim funkcijama računara. Operativni sistem ne bi mogao da komunicira sa priključenim hardverom bez instaliranog i aktivnog BIOS-a. Drugim riječima, normalan rad računara ne bi bio moguć.

Budući da je BIOS izuzetno važan element računara, korisno je znati šta može uzrokovati njegov kvar i koji znakovi to mogu ukazivati.

U nastavku teksta navešćemo neke od znakova neispravnog BIOS-a i najčešće uzroke njegovog nepravilnog rada.

bios i uefi

Da li je BIOS oštećen?

Kratak odgovor je da, BIOS može biti oštećen i to se može dogoditi kao i svaka druga komponenta vašeg računara.

Ako se gore navedeno dogodilo sa BIOS-om, takva situacija sigurno neće proći nezapaženo od vas. Neispravan BIOS ima veliki uticaj na računar, pa će znakovi koji upućuju na njega biti prilično vidljivi.

Neki od najčešćih znakova oštećenja BIOS-a su:

 • nemogućnost pokretanja operativnog sistema
 • nasumično isključivanje računara
 • plavi ekran smrti
 • POST poruka o grešci
 • BIOS pišta
 • računar se uključuje i isključuje.

Od svih navedenih artikala, možda je najmanje poznata FAST poruka o grešci pa je treba objasniti. Samotestiranje po uključenju ili FAST je proces pokretanja koji vaš računar pokreće da izvrši dijagnostičku analizu sistema. POST se javlja neposredno prije pokretanja operativnog sistema. Bez ovog procesa nije moguće provjeriti ispravan rad komponenti vašeg računara i u takvim situacijama će pokretanje operativnog sistema biti blokirano.

cmos čip

Šta uzrokuje kvar BIOS-a?

BIOS firmver postavke su pohranjene u CMOS, mali čip koji se nalazi na matičnoj ploči računara. Problemi sa CMOS-om mogu uzrokovati probleme sa BIOS-om, pa je važno istaći da ovdje postoji veza.

Najčešći uzroci kvarova BIOS-a, koji u većini slučajeva prvo utiču na CMOS, a potom utiču na oštećenje BIOS-a.

 

 1. Virusi i drugi zlonamjerni softver

Virusi i drugi oblici zlonamjernog softvera ne utiču samo na softver i programe vašeg računara, već i na hardver. Neki virusi i zlonamjerni softver mogu se sakriti unutar BIOS firmvera i posebno su dizajnirani da izazovu probleme pri pokretanju nakon infekcije. Proces je poznat kao “persistent bootkit” ili “rootkit infekcija“.

Virusi bazirani na BIOS-u utiču na softver koji pokreće vaš operativni sistem, a jedna od njihovih glavnih karakteristika je da ih je veoma teško otkriti. S druge strane, također je važno naglasiti da su ove vrste virusa i zlonamjernog softvera prilično rijetke.

 

 1. Električni šokovi

Iznenadni udari struje mogu biti uzrok raznih problema sa računarom, od kojih je jedan oštećen BIOS. Iako traju manje od sekunde, mogu napraviti veliku štetu.

Ako je napajanje vašeg računara na neki način prekinuto (na primjer, zbog strujnog udara ili problema sa kablom), može doći do povećanog protoka energije koji oštećuje komponente.

Dakle, problemi sa BIOS-om mogu biti uzrokovani udarom struje, ali to će se najvjerovatnije dogoditi ako se dogodi tokom ažuriranja BIOS-a.

 

 1. Ažuriranje BIOS-a nije uspjelo

Budući da je BIOS firmver (ne hardver), može se ažurirati radi poboljšanja performansi. Ažuriranje BIOS-a popravlja greške, poboljšava sigurnost i stabilnost i poboljšava kompatibilnost hardvera.

Ako je vaš BIOS prošao kroz ažuriranje, ali nije bilo uspješno, lako se može dogoditi da neće raditi kako treba.

Neuspješno ažuriranje BIOS-a rezultat je strujnog udara ili pada sistema, ali ljudska greška se ovdje ne smije zanemariti kao jedan od češćih faktora.

 

 1. Neispravni hardverski dijelovi (BIOS bip)

Jedan od čestih pokazatelja neispravnog BIOS-a su zvučni signali koji se mogu čuti kada se računar uključi. Svaki tip zvučnog signala povezan je sa određenom hardverskom komponentom kao što je radna memorija, tastatura, grafička kartica ili napajanje.

Da biste utvrdili šta znače BIOS zvučni signali, morate znati proizvođača i model matične ploče i provjeriti isto u priručniku ili na službenoj web stranici.

Kada utvrdite šta znače zvučni signali, možete započeti rješavanje problema ili zamjenu hardverskog dijela koji uzrokuje probleme.

bios

 1. BIOS postavke

Još jedan čest problem sa BIOS-om je kada vaš računar ne prepoznaje hardverske delove kao što su disk jedinica ili USB portovi. Nije da su hardverski dijelovi neispravni (kao što je prikazano u prethodnoj tački), ali problem leži u netačnim, zastarjelim ili oštećenim postavkama BIOS-a.

bios baterije

BIOS postavke se čuvaju u CMOS-u koji se napaja baterijama na matičnoj ploči. Ponekad ova baterija pokvari i BIOS postavke se resetuju ili mijenjaju. Promjene u postavkama također su uzrokovane virusima i drugim zlonamjernim softverom.

BIOS postavke se mijenjaju i prilagođavaju pritiskom na određeno dugme (obično F2, F10 ili Del) i prema preferencijama i stavkama hardverske konfiguracije kao što su redoslijed pokretanja, omogućavanje ili onemogućavanje uređaja, datum i vrijeme ili ažuriranje verzije BIOS-a mogu se promijeniti -I .

 

 1. BIOS lozinke

BIOS lozinke možda ne spadaju u ovu kategoriju, ali smo ih naveli jer ih korisnici zaboravljaju. Ovo nije problem sa BIOS-om, ali vas mogu spriječiti da pristupite i promijenite njegove postavke. BIOS lozinke su sigurnosne funkcije koje zahtijevaju da ih unesete prije nego što pristupite BIOS meniju ili pokrenete računar. Oni štite vaš računar od neovlašćenog pristupa ili modifikacije, ali mogu postati problem ako ih se ne sjećate.

Bez njih, u ovim situacijama nećete moći da pokrenete računar, promenite BIOS postavke ili ga ažurirate.

Da biste ispravili ovu situaciju, pokušajte koristiti zadanu ili glavnu lozinku proizvođača matične ploče ili neki softverski alat koji može nadjačati ili zaobići BIOS lozinku.

Poslednja opcija za resetovanje BIOS lozinke je uklanjanje CMOS baterije ili pritiskanje prekidača koji resetuje CMOS memoriju na matičnoj ploči.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Članak Najčešći uzroci neispravnog rada BIOS-a na Windows-u prvi put su se pojavili na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti