back to top

Šta je Google Play Protect?

U digitalnom svijetu u kojem živimo, sigurnost mobilnih uređaja i podataka postaje sve važnija.

Kako bismo zaštitili svoje pametne telefone i tablete od zlonamjernih programa i aplikacija, Google je razvio Google Play Protect, alat koji pruža dodatni sloj sigurnosti za Android uređaje.

U ovom članku, istražit ćemo šta je Google Play Protect i kako funkcioniše.

Šta je Google Play Protect?

Google Play Protect je besplatna usluga koju nudi Google i koja je integrisana u Google Play Store, glavni izvor aplikacija za Android uređaje.

Ova usluga ima za cilj zaštititi korisnike od zlonamjernih programa, virusa, malvera i drugih sigurnosnih prijetnji koje se mogu pojaviti kroz aplikacije.

google play protect
Google play protect

Kako Google Play Protect funkcioniše?

 1. Skeniranje aplikacija prije preuzimanja: Kada korisnik pretražuje Google Play Store u potrazi za novom aplikacijom, Google Play Protect automatski skenira aplikaciju kako bi provjerio ima li poznate sigurnosne probleme ili zlonamjerne komponente. Ako se pronađe nešto sumnjivo, korisnik će dobiti upozorenje.
 2. Redovito skeniranje instaliranih aplikacija: Nakon što aplikacija bude preuzeta i instalirana, Google Play Protect će nastaviti redovito skenirati sve instalirane aplikacije na uređaju. Ovo se dešava u pozadini i korisniku ne smeta u svakodnevnom korištenju uređaja.
 3. Skeniranje aplikacija izvan Play Store-a: Google Play Protect također pomaže u zaštiti uređaja kada korisnici instaliraju aplikacije izvan Play Store-a, što se često naziva “sideloading”. I u ovom slučaju, usluga će skenirati aplikaciju prije nego što je korisnik instalira.
 4. Automatsko uklanjanje zlonamjernih aplikacija: Ako se otkrije zlonamjernu aplikaciju na uređaju, automatski će je deaktivirati i obavijestiti korisnika. To pomaže u sprečavanju daljnje štete koju bi aplikacija mogla izazvati.
 5. Sigurnosna unapređenja: Aplikacija se redovito ažurira kako bi detektovao nove sigurnosne prijetnje i viruse. Ovo osigurava da usluga ostane učinkovita u zaštiti uređaja od najnovijih opasnosti.
google play protect
Google play protect

Korisnička kontrola i transparentnost

Korisnici imaju kontrolu nad Google Play Protect postavkama na svojim uređajima. Moguće je isključiti automatsko skeniranje aplikacija, ali se to obično ne preporučuje jer to smanjuje sigurnost uređaja.

Osim toga, pruža korisnicima transparentnost u vezi sa sigurnošću aplikacija. Korisnici mogu pregledati izvještaje o sigurnosti za svoje uređaje kako bi provjerili koje aplikacije su skenirane i jesu li pronađene bilo kakve prijetnje.

U zaključku, u pitanju je važan alat za sigurnost Android uređaja. Pruža dodatnu sigurnost i mir korisnicima koji preuzimaju aplikacije s Google Play Store-a i iz drugih izvora.

Redovito ažuriranje i transparentnost čine ovu uslugu ključnim faktorom u zaštiti Android uređaja od zlonamjernih prijetnji.

google play protect
Google play protect

Google Play Protect alternative

Ako tražite alternativu za Google Play Protect za sigurnost vašeg Android uređaja, postoje nekoliko uglednih opcija koje su dostupne.

G. Play Protect nudi integrisanu zaštitu od malvera i skeniranje aplikacija, ali neki korisnici preferiraju rješenja trećih strana iz različitih razloga, kao što su dodatne funkcije ili različiti pristupi sigurnosti.

Evo nekoliko alternativa:

 1. Avast Mobile Security: Avast je dobro poznat proizvođač antivirusnog softvera, a njihova aplikacija za mobilnu sigurnost nudi niz funkcija uključujući skeniranje virusa, zaključavanje aplikacija, sigurnost Wi-Fi mreže, čistač smeća, pojačavanje RAM-a i još mnogo toga.
 2. Bitdefender Mobile Security: Ova aplikacija pruža robusne sigurnosne funkcije uključujući skenerima malvera, privatnost računa, web sigurnost, Anti-Theft i App Locker. Bitdefender je poznat po minimalnom uticaju na performanse sistema.
 3. Norton Mobile Security: Norton nudi sveobuhvatnu zaštitu za Android uređaje, uključujući funkcije kao što su zaštita od malvera, skeniranje Wi-Fi mreže, Safe Search i Anti-Theft funkcije.
 4. McAfee Mobile Security: McAfee-ovo rješenje uključuje antivirusnu zaštitu, optimizaciju performansi i sigurnosne funkcije poput anti-theft, sigurnosti Wi-Fi mreže i sigurnog pretraživanja.
 5. Kaspersky Mobile Antivirus: Kaspersky-eva aplikacija nudi zaštitu od malvera, anti-phishing, anti-theft i web filtriranje. Aplikacija također uključuje funkciju “Pronađi moj telefon”.
 6. Sophos Intercept X za mobilne uređaje: Ovo je besplatna aplikacija koja uključuje zaštitu od malvera, web filtriranje, provjeru linkova, zaštitu aplikacija, sigurnost Wi-Fi mreže i još mnogo toga. Poznata je po jakom fokusu na privatnost i sigurnost.
 7. Malwarebytes za Android: Malwarebytes nudi skeniranje na zahtjev i zaštitu od malvera, ransomvera, advera i neautoriziranog nadzora.

Prilikom odabira alternative za Google Play Protect, razmotrite specifične potrebe za sigurnošću vašeg uređaja, kao i reputaciju i korisničke recenzije antivirusnog softvera.

Dodatno, budite oprezni u vezi s dozvolama i pristupom podacima koje dajete aplikacijama za sigurnost trećih strana.

Pročitajte i ove teme

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti