back to top

Svet pametnih telefona: Šta donosi 2020. godina?

Nakon što ste se oprostili od prilično burne godine u svetu industrije pametnih telefona, vreme je da se okrenemo budućnosti. 2020. godina je već započela, ali najzanimljiviji novi uređaji još uvek čekaju i sa tim čekanjem postavlja se logično pitanje.

Šta će doneti 2020. godina u svet pametnih telefona i koji će trendovi oblikovati industriju sa kojom smo već dobro upoznati?

Šta to stiže u svet pametnih telefona?

Ove godine bi pametni telefoni mogli da postanu znatno zanimljiviji od svega što smo videli u poslednjih 4-5 godina, a razlog za to može se opisati u dve reči. Fleksibilni ekrani! Iako su telefoni sa fleksibilnim ekranima već stigli 2019. godine u obliku Samsung Galaki Fold telefona i Huavei Mate Ks (a mi jednostavno ne želimo da se sećamo tog neuspelog eksperimenta pod nazivom Roiole Flek Pai), njihov procvat bi trebalo da se dogodi tek sledeće godine.

Samsung već priprema Galaxy Z Flip, koji dolazi kao nezvanični naslednik Galaxy Fold-a, i biće vrlo zanimljiv, a Huaweii se, uprkos odlaganjima sa američkom vladom, već fokusirao na Huavei Mate Ks2. Motorola će takođe uskoro na tržište izbaciti svog igrača, a taj igrač se zove Motorola RAZR i naslednik je veoma popularnog i starog istoimenog telefona.

Prethodni modeli telefona sa fleksibilnim ekranom bili su skupi, nepouzdani, koristeći plastični poklopac preko ekrana (koji se lako ogrebao ili pocepao), ali 2020. doneće eru ultra tankog stakla koja će sigurno promeniti način na koji gledamo na takve telefone. Da li su to tableti koji se mogu složiti u telefon ili telefoni glomaznih dimenzija koji se mogu prepoloviti i staviti u džep, ostaje da se vidi.

šta će doneti 2020. godina u svet pametnih telefona
Šta će doneti 2020. godina u svet pametnih telefona?

Uz trend telefona sa fleksibilnim ekranima, definitivno dolazi i trend telefona sa ogromnim brojem kamera. Pored toga što smo navikli da gledamo telefone sa minimalno dve zadnje i jednom prednjom kamerom, već se pripremaju i telefoni poput Galaki S20 Ultra i Huavei P40 Pro Premium, koji bi trebalo da znatno povećaju ove brojke. Huavei P40 Pro Premium sam navodno dolazi sa pet zadnjih i dve prednje kamere, a znajući Huavei, mislimo da će svaka kamera biti vrlo korisna i da ima dobru svrhu.

Telefoni već u 2018. godini, a posebno u 2019. godini, imali su prilično zakrivljene i razvučene ekrane po celom prednjem delu, ali 2020. godine ne bismo bili iznenađeni da ugledamo svetlost dana kod telefona koji imaju ekrane i na prednjoj i na zadnjoj strani, a koji su već radio prošle godine (ZTE Nubia daje sjajan primer).

Pored toga, neki proizvođači već rade na telefonima koji ne bi imali tastere ili proreze, pa bi uskoro mogli držati komade stakla koji su u potpunosti kontrolisani softverom ili dodirom. U svakom slučaju, promene dolaze i pad prodaje u svet pametnih telefona koji traje već nekoliko godina mora se smanjiti, a da bi proizvođači to postigli, moraju se dobro potruditi da inoviraju kako bi privukli svoje korisnike. Da bi stvari bile zanimljivije, mnoge inovacije stižu i u telefonima nižeg ranga cena gde je trka još žešća!

Ovo su novosti u 2020. godini koje će stići u svet pametnih telefona.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti