back to top

Web preglednici kao žderači memorije i procesora

Web preglednici imaju svoje prednosti i nedostatke. Radi lakše usporedbe, ekipa stranice Make use of pokrenula je iste procese na svim svježe nadograđenim preglednicima. Video na YouTubeu, WhatsApp na računalu, video na Redditu i jedna web stranica tako su pokrenuti u svakom pregledniku, a ujedno je korišten novi profil ili način rada za goste u svakom pregledniku kako bi se eliminirala potrošnja resursa zbog proširenja i drugih procesa.

Nove opcije Windows 11 koje trebate koristitit

Za Windows su analizirali potrošnju resursa preglednika Edge, Opera, Firefox i Chrome kako bi se odredilo koji bi bilo najbolje koristiti.

Performanse i brzina računara

Sačuvati memoriju i procesor od web preglednika koji troše previše resursa izuzetno je važno iz nekoliko razloga. Prvo, ograničeni resursi memorije i procesora mogu biti kritični za performanse računara. Kada web preglednik zauzme previše memorije ili opterećuje procesor, to može usporiti sve ostale aktivnosti na računaru, uključujući pokretanje drugih programa ili multitasking. Održavanje optimalne upotrebe resursa omogućava brže i efikasnije izvršavanje zadataka.

web preglednici
Web preglednici kao žderači memorije i procesora

Opterećenje memorije i procesora

Prekomjerno opterećenje memorije i procesora također može utjecati na stabilnost računara. Kada preglednik zauzima velike količine resursa, postoji veća vjerojatnost da će doći do pada ili rušenja sistema. Ovo može dovesti do gubitka podataka ili otežati obavljanje važnih zadataka. Čuvanje memorije i procesora od preglednika koji prekomjerno troše resurse može pomoći u održavanju stabilnosti računara i sprečavanju neočekivanih prekida.

Ušteda energije

Ušteda resursa važna je i iz ekološke perspektive. Web preglednici koji troše previše memorije i procesora troše više energije, što može imati negativan utjecaj na ukupnu potrošnju električne energije i emisiju CO2. Korištenje resursa na efikasan način pomaže smanjiti potrošnju energije i očuvati okoliš. Odabirom web preglednika koji je optimiziran za upotrebu resursa možemo smanjiti ekološki otisak našeg korištenja računara.

Ovdje su podaci o potrošnji RAM-a i CPU-a za sve preglednike na uređaju s Windowsima kada se pokreće video na YouTubeu, WhatsApp Web, jedna web stranica i video na Redditu:

Najbolji preglednici

Microsoft Edge troši najmanje resursa CPU-a u usporedbi s drugim preglednicima, a Opera je procesorski najzahtjevniji preglednik u sustavu Windows. Štoviše, iako svi preglednici troše gotovo istu količinu RAM-a, potrošnja RAM-a kod Edgea i Firefoxa najmanje, a kod Opere i Chromea više varira.

web preglednici
Web preglednici kao žderači memorije i procesora

Na temelju rezultata, korisnici Windowsa trebali bi se odlučiti za Edge ako žele najmanje opteretiti svoj CPU. Za nisku potrošnju memorije možete pak koristiti Firefox ili Edge. Ipak, budući da Firefox malo više opterećuje vaš CPU, najbolje je koristiti Microsoft Edge na uređaju s Windowsima.

Microsoft Edge kao pobjednik

Microsoft Edge je preglednik koji se ističe kao jedan od najboljih u smislu uštede resursa. Kao nasljednik Internet Explorera, Edge je prošao značajnu transformaciju kako bi pružio efikasan i resursno štedljiv preglednički doživljaj.

Jedna od ključnih prednosti Edgea je njegova optimizacija resursa, što rezultira manjom potrošnjom memorije i procesora u usporedbi s drugim popularnim preglednicima. Ova ušteda resursa omogućuje brže učitavanje stranica, glatko pregledavanje i manju potrošnju energije, čime se poboljšava performansa računara i produžava trajanje baterije na prijenosnim uređajima.

web preglednici
Web preglednici kao žderači memorije i procesora

Osim uštede resursa, Microsoft Edge nudi i druge prednosti korištenja. Jedna od njih je ugrađena zaštita privatnosti i sigurnost. Edge ima napredne sigurnosne funkcije, kao što su SmartScreen filter koji štiti od zlonamjernih web stranica i proširenja te praćenje zaštite koja sprječava praćenje korisnika na webu. Također, Edge podržava opciju izolacije web sadržaja putem tehnologije pod nazivom “Windows Defender Application Guard”, koja dodatno štiti od zlonamjernog koda i napada.

Samsung Exynos 2300 čip nalazi se unutar „misterioznog” telefona?

Još jedna prednost Edgea je integracija s Microsoftovim ekosustavom i ovo je iznimno bitna stavka za mnoge korisnike. Kao dio Windows operativnog sistema, Edge je usko povezan s drugim Microsoftovim aplikacijama i uslugama poput OneDrivea, Officea i Cortane. Ovo omogućuje jednostavno dijeljenje i sinkronizaciju sadržaja između različitih uređaja i pruža dosljedan doživljaj korisnicima koji već koriste Microsoftove proizvode.

Pročitaj još:

Najbolji telefoni za 300 evra

Kako se zarađuje od TikToka

Strategija Kako zaraditi novac u online kazinima

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti