back to top

WhatsApp – kako funkcionira dopisivanje kada nema interneta

WHATSAPP je pokrenuo novu opciu kojom će ljudima omogućiti korištenje ove aplikacije čak i kada nema interneta. Novi alat omogućuje korisnicima da ostanu na mreži koristeći proxy poslužitelje čak i kada im na neki način blokiran internet.

WhatsApp – dopisivanje bez interneta

Ova opcija stiže kao odgovor na blokiranje interneta u nekim zemljama, uključujući Iran. Iz firme su poručili kako takvim potezima vlade “uskraćuju ljudska prava i onemogućuju ljudima hitnu pomoć”. Stoga su u postavke WhatsAppa ugradili alat koji će u slučaju blokade interneta omogućiti korisnicima da unesu naziv proxy poslužitelja i koriste ga za povezivanje s internetom.

Kako funkcionira ova opcija

Proxy poslužitelji služit će kao alternativni pristup internetu kada su tradicionalne metode povezivanja i poslužitelji blokirani, pružajući potrebnu vezu korisniku za web stranicu ili uslugu kojoj želi pristupiti.

WhatsApp je primijetio da su mnoge od njih postavili volonteri i organizacije diljem svijeta kako bi pomogli ljudima da “slobodno komuniciraju”, a firma će također ponuditi smjernice o tome kako postaviti proxy. Ova mogućnost bi već trebala biti dostupna u meniju postavki za sve koji koriste najnoviju verziju aplikacije.

whatsapp
WhatsApp - kako funkcionira dopisivanje kada nema interneta

“Povezivanje preko proxyja održava istu visok nivo privatnosti i sigurnosti koju pruža WhatsApp. Vaše privatne poruke i dalje će biti zaštićene end-to-end enkripcijom. Osigurali smo da ostanu između vas i osobe s kojom komunicirate i da nisu vidljive nikome drugome, čak ni proxy poslužiteljima, WhatsAppu ili Meti”, priopćili su iz firme.

WhatsApp aplikacija: Da li je sigurna za vašu privatnost?

U današnjem digitalnom dobu, komunikacija putem aplikacija za razmenu poruka postala je neizostavan deo našeg svakodnevnog života. Jedna od najpopularnijih takvih aplikacija je WhatsApp, koja omogućava korisnicima da šalju tekstualne poruke, fotografije, video snimke i audio zapise jednostavno i brzo. Međutim, mnogi se pitaju da li je WhatsApp zaista siguran za našu privatnost. U ovom blog postu, istražićemo neke od ključnih bezbednosnih aspekata ove popularne aplikacije.

whatsapp
WhatsApp - kako funkcionira dopisivanje kada nema interneta

WhatsApp je uveo end-to-end enkripciju, što znači da se poruke šifruju na uređaju pošiljaoca i dešifruju na uređaju primaoca. Ova tehnologija omogućava samo pošiljaocu i primaocu poruke da vide njen sadržaj, a ne i WhatsApp ili bilo koji drugi treći entitet. Ovo je važan korak ka zaštiti privatnosti korisnika i sprečavanju neovlašćenog pristupa porukama.

Pored enkripcije poruka, aplikacija takođe pruža mogućnost enkripcije svih drugih vrsta sadržaja koji se šalju putem aplikacije, kao što su fotografije, video snimci i glasovne poruke. Ovo dodatno obezbeđuje da samo korisnik koji je namenjen primaocu može da pristupi tim sadržajima.

whatsapp
WhatsApp - kako funkcionira dopisivanje kada nema interneta

Aplikacija takođe obezbeđuje dodatne funkcionalnosti koje pomažu u zaštiti privatnosti korisnika. Na primer, korisnici mogu da aktiviraju dvostepenu verifikaciju, što zahteva unos lozinke prilikom registrovanja na novom uređaju. Ovo sprečava neovlašćen pristup vašem nalogu, čak i ako je neko nekako došao do vašeg telefona.

Iako aplikacija preduzima korake ka zaštiti privatnosti korisnika, treba imati na umu da nijedna aplikacija nije potpuno imuna na sigurnosne propuste. Postoje i neki izazovi kada je reč o sigurnosti WhatsApp-a. Na primer, nedavno je bila kontroverza oko deljenja podataka između WhatsApp-a i matične kompanije Facebook-a. Ovo je izazvalo zabrinutost korisnika u vezi sa privatnošću i sigurnošću njihovih podataka.

Ključna stvar koju treba zapamtiti je da kao korisnici imamo odgovornost da budemo pažljivi i svesni kako koristimo aplikaciju i kojim informacijama delimo preko ove aplikacije. Preporučuje se da budemo oprezni prilikom prihvatanja poziva ili poruka od nepoznatih kontakata i da ne delimo osetljive informacije preko aplikacije.

Ako pak uzmemo u obzir sve značajke brojnih aplikacija koje se nude, od brzine, do sigurnosti i pouzdanosti, nesumnjivo je da aplikacija, na koncu, u vrhu i svakako je preporučujemo.

Pročitaj još:

10 najboljih dodataka za Microsoft Office s kojima ćete značajno povećati produktivnost

Kako promijeniti lozinku vašeg Gmail računa

BYD donosi pametni sat koji zamjenjuje ključeve automobila

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra – specifikacije i renderi

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti