back to top

Google karte – kako zamutiti sliku

Google Karte izuzetno su koristan alat za snalaženje u poznatoj i nepoznatoj okolini, no s obzirom da automobili internetskog diva prilikom objavljivanja fotografija u sklopu servisa snimaju sve redom, lako je moguće da se na ovom javnom servisu nalaze i fotografije vašeg doma ili nešto drugo što ne želite da javnost vidi. Donosimo načine kako zamutiti sliku na Google kartama.

S obzirom da Street View u sklopu Karata nudi mogućnost pregledavanja određene lokacije iz nekoliko uglova, moglo bi se dogoditi da lopov dobro ispita situaciju na terenu prije samog izvršenja akcije.

Kako zamutiti sliku na Googleovim Kartama?

Slanje zahtjeva Googleu za zamućivanjem određenih fotografija na Kartama moguće je isključivo preko računara, ova opcija ne radi na mobilnim uređajima.

  • Na maps.google.com unesite svoju kućnu adresu u traku za pretraživanje te zatim kliknite fotografiju svoje kuće ako se pojavila.
  • U donjem desnom uglu prozora pronađite izuzetno sitan natpis Report a problem, kliknite na njega
  • Pomoću miša prilagodite prikaz slike tako da se vaš dom i sve ostalo što želite zamutiti nalazi unutar crvenog i crnog okvira. Koristite pokazivač za kretanje, a dugme plus i minus za povećavanje i smanjivanje
  • Nakon postavljanja dijela koji želite zamutiti navedite razloge zbog kojih to želite učiniti te pošaljite zahtjev Googleu
google karte
Google karte - kako zamutiti sliku

Nakon prijave Google će vas porukom na e-mail obavijestit o primitku vašeg zahtjeva te će vas nakon nekog vremena obavijestiti je li vaš zahtjev prihvaćen ili odbijen.

Koliko je potrebno čekati na rješavanje zahtjeva ostaje nam nepoznanica.

Google karte – Važnost mogućnosti zamagljivanja slika

U današnjem digitalnom dobu, Google karte su postale jedan od najpopularnijih i najkorištenijih alata za navigaciju i istraživanje svijeta oko nas. S bogatim izvorom informacija i detaljnim prikazom cesta, zgrada i prirodnih obilježja, Google karte su postale nezamjenjiv alat za mnoge korisnike diljem svijeta.

Međutim, jedna od ključnih značajki koja dodatno poboljšava privatnost i sigurnost korisnika je mogućnost zamutivanja slika na Google kartama. Postoje brojne situacije i slučajevi, kada je ova opcija, više nego korisna za korisnike. U nastavku ćemo navesti i ukratko objasniti neke od razloga koje smatramo najznačajnijm.

google karte
Google karte - kako zamutiti sliku
  1. Zaštita privatnosti

Jedan od glavnih razloga za zamagljivanje slika na Google kartama je zaštita privatnosti. Mnoge zgrade, ulice i mjesta snimaju se i prikazuju na kartama, a neki korisnici mogu imati razloga da zadrže određene informacije privatnima. Zamagljivanje omogućuje korisnicima da sakriju ili zamagle specifične dijelove slike kako bi zaštitili svoju privatnost. To je posebno važno za privatne kuće, osjetljiva poslovna područja ili osobe koje žele ostati anonimne.

  1. Sigurnost i osjetljiva područja

Drugi važan razlog za korištenje mogućnosti zamagljivanja slika su sigurnosne i osjetljive zone. Mnoge institucije i organizacije, poput vojnih baza, zatvora ili vlada, imaju sigurnosne propise koji zahtijevaju da se njihova područja zamagle na javno dostupnim kartama. To sprječava potencijalne zloupotrebe ili širenje osjetljivih informacija. Zamagljivanje slika na Google kartama pruža dodatnu sigurnost tim organizacijama i olakšava održavanje njihovih osjetljivih podataka u tajnosti.

  1. Zaštita podataka o identitetu

U nekim situacijama, zamagljivanje slika pomaže u zaštiti podataka o identitetu. Primjerice, u sudskim postupcima ili svjedočenjima, svjedoci ili oštećene strane mogu zahtijevati da se njihovi identiteti zaštite. Zamagljivanje slika na Google kartama omogućuje sudionicima pravne procedure da ostanu anonimni i osigurava njihovu sigurnost.

google karte
Google karte - kako zamutiti sliku
  1. Osjetljivi geografski podaci

Neki dijelovi svijeta sadrže osjetljive geografske podatke, kao što su područja s povećanom ekološkom važnosti, prirodnim rezervatima ili skloništima ugroženim vrstama. Zamagljivanje tih područja na Google kartama pomaže u očuvanju prirode i sprječava moguće štete ili zloupotrebu.

  1. Privatnost javnih osoba

Javne osobe, poput poznatih ličnosti, političara ili javnih službenika, često su izložene visokoj razini pažnje i interesa medija i javnosti. Zamagljivanje njihovih adresa na Google kartama pruža im dodatnu privatnost i sigurnost, smanjujući rizik od neželjenih susreta ili intruzije u njihove domove.

Pročitaj još:

Prevare na društvenim mrežama i kako se zaštititi

Mark Zuckerberg predstavio nove opcije koje stižu u WhatsApp

3 preporuke za uspešan biznis u 2023. godini

Evergrin sadržaj: šta je, zašto vam je potreban i kako ga kreirati?

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti