back to top

Prevare na društvenim mrežama i kako se zaštititi

Prevare na društvenim mrežama su velika opasnost. Vaše objave na društvenim mrežama su riznica vrijednih informacija. Sama vaša javna lista kontakata može pomoći nekom kriminalcu. Lista imena povezanih s vašim javnim nalozima na društvenim mrežama dovoljna je da prevarant lažno predstavlja člana porodice ili prijatelja putem e-pošte za krađu identiteta.

Jedna od najčešćih prevara koje se javljaju na društvenim mrežama je “phishing”. Ova tehnika podrazumijeva prijevaru u kojoj napadači pokušavaju doći do osjetljivih podataka korisnika, kao što su lozinke, brojevi kreditnih kartica ili osobni identifikacijski brojevi. Obično, napadači će se predstavljati kao poznate tvrtke ili institucije i slati lažne poruke korisnicima s ciljem da ih navuku da otkriju svoje podatke.

Razlika između 2.4GHz i 5GHz WiFi frekvencija

Te poruke mogu izgledati autentično, često uključujući logotipe i dizajn koji nalikuju stvarnim komunikacijama. Kako bi se zaštitili od ove vrste prevare, korisnici bi trebali biti oprezni pri otvaranju sumnjivih poruka i provjeravati autentičnost izvora prije nego što podijele bilo kakve osobne podatke.

prevare na društvenim mrežama
Prevare na društvenim mrežama i kako se zaštititi

Još jedna raširena prevara na društvenim mrežama je “scam” sponzoriranih oglasa. Ova vrsta prijevare obično uključuje prikazivanje oglasa ili promocija koje obećavaju nevjerojatne pogodnosti ili povoljne proizvode, ali na kraju ne isporučuju ono što su obećali. Napadači koriste atraktivne naslove, fotografije i lažne recenzije kako bi privukli korisnike i natjerali ih da kliknu na oglase ili naprave kupovinu.

Kada korisnici obave transakciju, ili ih preusmjeravaju na nepouzdane web stranice na kojima se vrši krađa identiteta ili izvršava prijevara, ili ne dobiju proizvod koji su naručili. Kako bi se izbjegle ovakve prevare, korisnici trebaju biti sumnjičavi prema nevjerojatno povoljnim ponudama i provjeriti vjerodostojnost prodavatelja prije nego što obave bilo kakvu transakciju na društvenim mrežama.

Kako izbjeći prevare na društvenim mrežama

Ne morate prestati objavljivati ​​na svojoj omiljenoj društvenoj platformi, ali je pametno prestati objavljivati ​​lične podatke na svom javnom feedu. Ne znate ko čita vaše riječi ili gleda vaše fotografije. Omogućite strancima manji pristup svom privatnom životu isprobavanjem ovih sedam koraka za zaključavanje vaše aktivnosti na društvenim mrežama:

Procijenite postavke privatnosti

Vaš Instagram nalog je podrazumjevano javan tako da svako može da vidi vaše objave. Postavite svoj račun na “privatan” tako da samo odobreni pratioci mogu vidjeti vaše objave, komentarisati i slati direktne poruke. Ne možete sakriti svoje profilne slike ili naslovne fotografije na Facebooku, ali možete sakriti gotovo sve ostalo od ljudi koji nisu na vašoj listi prijatelja podešavanjem detaljnih postavki privatnosti.

prevare na društvenim mrežama
Prevare na društvenim mrežama i kako se zaštititi

Koristite menadžer lozinki i omogućite višefaktorsku autentifikaciju na svojim nalozima

Jedan od najjednostavnijih načina da spriječite neželjene prijave na svoje račune je da zadržite svoje šifre za prijavu u upravitelju lozinki i omogućite višefaktorsku autentifikaciju za svoje račune. Facebook i Instagram nude nekoliko vrsta provjere autentičnosti, ali preporučujem korištenje mobilne aplikacije za autentifikaciju kao što je Authy.

Pratite aplikacije trećih strana

Možda imate mnogo aplikacija trećih strana povezanih s vašim računima društvenih medija. Na primjer, na Instagramu možete vidjeti koje su aplikacije i web stranice povezane s vašim računima društvenih medija tako što ćete posjetiti odjeljak Postavke na profilu vašeg računa i otići do odjeljka pod nazivom “Aplikacije i web stranice”. Ako vidite neku koju ne prepoznajete, to bi mogla biti zlonamjerna aplikacija koja špijunira vašu aktivnost na mreži. Pregledajte listu aplikacija trećih strana povezanih s vašim računom. Izbrišite sve koje ne koristite često ili se ne sjećate instaliranja.

Kupujte samo od provjerenih profila i računa brenda

Prije nego što nešto kupite putem platforme društvenih medija, provjerite račun prodavača. Legitimni brendovi na Instagramu i Facebooku su verifikovani od strane platforme i imaju plavi krug pored imena.

Izvršite kvartalne pretrage imena

Lažno predstavljanje se može dogoditi svakome. Da biste izbjegli štetu da neko koristi vaše ime, fotografije ili druge lične podatke protiv vas ili vaše društvene mreže, stvorite naviku da pretražujete svoje ime na Facebooku i Instagramu. Potrebno je samo minut, a to je jednostavan način da se identifikuju i prijave lažni računi.

prevare na društvenim mrežama

Odbijte zahtjeve za prijateljstvo od stranaca

Ne želi svako da bude tvoj prijatelj. Ne prihvatajte zahtjeve za prijateljstvo od nekoga koga ne poznajete. Što je više stranaca na vašoj listi prijatelja, to je veći rizik da ćete biti prevarani.

Evergrin sadržaj: šta je, zašto vam je potreban i kako ga kreirati?

Nikada nemojte kliknuti na sumnjive veze koje su vam poslane niti odgovarati na neželjene poruke

Bilo da se radi o e-poruci ili privatnoj poruci, izbjegavajte klikanje na neželjene video zapise ili linkove, čak i ako prepoznajete ime pošiljaoca. Ako mislite da vam je prijatelj nešto poslao, provjerite s njim putem telefona ili SMS-a prije nego kliknete na vezu. Budite posebno oprezni sa porukama koje sadrže fraze kao što su: “Jesi li ovo ti?” ili “Jeste li ovo već vidjeli?!”

Pročitaj još:

Zašto se mobitel zagrijava?

Najbolje igrice za slabije računare ili laptope 20 VRHUNSKIH IGARA

Web preglednici kao žderači memorije i procesora

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti