Zašto je Nikola Tesla tvrdio da će žene zapanjiti civilizaciju

Genijalni naučnik rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu u Hrvatskoj najpoznatiji je po svojim doprinosima u dizajniranju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom.

Teslina predviđanja iz 1926. godine.

Ženski um pokazao je sposobnost za sva mentalna dostignuća kao ona muškaraca, a kako generacije budu dolazile, ta će se sposobnost proširivati; prosječna će žena biti jednako dobro obrazovana kao i prosječan muškarac, a onda i bolje obrazovana, jer će uspavane sposobnosti njenog mozga biti podstaknute na aktivnost koja će biti sve intenzivnija i moćnija zbog vijekova mirovanja. Žena će ignorisati presedane i zapanjiti civilizaciju svojim napretkom“, rekao je Nikola Tesla u intervjuu 1926. godine.

Često je i govorio da su pronalazači poznati po svom nestrpljenju.

To je problem s mnogim pronalazačima – nedostaje im strpljenja. Nedostaje im spremnost da nešto riješe polako, jasno i oštro u svom umu, tako da zapravo mogu ‘osjetiti da radi’. Žele odmah isprobati svoju prvu ideju i rezultat je da potroše puno novca i puno dobrog materijala, samo da bi na kraju shvatile da rade u pogrešnom smjeru. Svi griješimo i greške je bolje napraviti prije nego što počnemo“, rekao je, a prenosi T portal.

Jedna od zanimljivijih njegovih izjava odnosi se i na čistoću.

Svako bi svoje tijelo trebalo da smatra neprocjenjivim darom, veličanstvenim umjetničkim djelom, neopisive ljepote i misterija van ljudskog pojma, i tako delikatnim da ga riječ, dah, pogled, misao može povrijediti. Nečistoća, koja rađa bolest i smrt, nije samo autodestruktivna, već i vrlo nemoralna navika“, rekao je naučnik koji je umro 7. januara 1943. godine u Njujorku.

www.haber.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Supported by TNT Grupacijaspot_img

ne propusti