Razlika između 2.4GHz i 5GHz WiFi frekvencija

WiFi frekvencija i osnovne razlike među njima nisu nešto što bi svako zano objasniti, stoga donosimo pojašnjenje. Wi-Fi je radio talas. Ovdje se GHz odnosi na frekvenciju između uređaja koji šalju i primaju valove Wi-Fi signala. Trenutno postoje dvije Wi-Fi opcije, frekvencije od 2,4 i 5 GHz. Danas ćemo objasniti kakva je razlika između 2,4GHz i 5GHz i kada biste trebali koristiti određenu frekvenciju.

2.4GHz WiFi frekvencija je dugo bila dominantna tehnologija za bežične mreže. Međutim, tokom godina su se pojavili određeni problemi koji su ograničili njen potencijal. Jedan od ključnih problema je preopterećenost. Pošto je 2.4GHz opseg ograničen na samo tri kanala koji nisu preklapajući (1, 6 i 11), veliki broj bežičnih uređaja u okolini može stvoriti zagušenje i uzrokovati smetnje.

Čemu služe domene i kako ih zakupiti?

Na primer, kućanski aparati, Bluetooth uređaji, mikrotalasne pećnice i baby monitori, svi rade na istom frekvencijskom opsegu, što dovodi do preopterećenja i degradacije performansi WiFi mreže. Ova zagušenost rezultira nižim brzinama prenosa podataka i slabijim pokrivanjem signala, posebno na većim udaljenostima.

wifi frekvencija

Drugi značajan problem 2.4GHz frekvencije je interferencija sa drugim elektronskim uređajima. Budući da mnogi drugi bežični uređaji i komunikacijski sistemi koriste slične frekvencije, moguće je da dolazi do međusobne interferencije koja negativno utiče na performanse WiFi mreže. Na primer, mikrotalasne pećnice, bežični telefoni i Bluetooth uređaji mogu emitovati signale koji se preklapaju sa 2.4GHz frekvencijom, što dovodi do slabijeg kvaliteta signala, većeg kašnjenja i veće verovatnoće gubitka paketa podataka. Ova interferencija može biti posebno primetna u gusto naseljenim urbanim područjima, gde je prisutan veliki broj bežičnih uređaja.

Razlika između 2.4GHz i 5GHz WiFi frekvencija

Ako imate bežični ruter (802.11n ili noviji), velike su šanse da nudi WiFi na dva odvojena opsega (dvopojasni): 2,4 GHz i 5 GHz. Možda ste to primijetili dok ste tražili svoju Wi-Fi mrežu na novom uređaju i primijetili da postoje dvije (ili čak tri) s istim imenom, ali jedna (ili dvije) je dizajnirana za 5GHz uslugu.

Domet ili brzina

Generalno, razlika između 2.4GHz i 5GHz se svodi na bežični domet u odnosu na brzinu. Ako želite bolji domet, koristite 2,4 GHz. Ako trebate veće performanse ili brzinu, koristite frekvenciju od 5 GHz.

Frekvencija od 5 GH ima potencijal da smanji mrežni nered i smetnje kako bi se maksimizirale mrežne performanse. Što znači da će ovaj bend biti bolji za stvari poput smanjenja kašnjenja u igri.

Ali po dizajnu, 5GHz ne može doseći toliko daleko od 2,4GHz. Noviji ruteri imaju i 2,4 GHz i 5 GHz, što vam daje izbor koji ćete koristiti.

wifi frekvencija

Kako odabrati između 2,4 GHz ili 5 GHz

Veličina vašeg doma

Veći domovi će zahtijevati veće područje pokrivenosti, a frekvencija od 2,4 GHz je najprikladnija za to. Za manje kuće ili stanove, 5GHz ne samo da će pružiti veću brzinu, već će pomoći i kod smetnji iz susjednih mreža.

Smetnje i prepreke

Frekvencija od 2,4 GHz je sklonija smetnjama zbog broja uređaja koji koriste ovu frekvenciju. To uključuje starije rutere, mikrovalne pećnice, Bluetooth uređaje, bebi monitore, otvarače garažnih vrata i još mnogo toga.

5GHz radi preko velikog broja jedinstvenih kanala. Manje preklapanja znači manje smetnji, što je jednako boljim performansama.

wifi frekvencija
Razlika između 2.4GHz i 5GHz WiFi frekvencija

Vrsta uređaja i kako se koristi

Frekvencija od 2,4 GHz koristi duže talase, što je čini pogodnijom za veće domete ili prenos kroz zidove i druge čvrste objekte. U idealnom slučaju, trebali biste koristiti  2,4 GHz za povezivanje uređaja za aktivnosti niske propusnosti poput pretraživanja interneta.

Sve informacije o novom Playstation Plus-u na jednom mjestu!

S druge strane, 5GHz je najpogodnija za  aktivnosti poput igranja igara i streaminga HDTV-a. Ideja je da svoje uređaje rasporedite na dvije freknvecije tako da postoji manja konkurencija za iste kanale. Podjelom vaših uređaja između 2,4 GHz i 5 GHz, možete maksimizirati performanse svoje mreže.

Zaključak: 2,4 Ghz opcija se koristi kada je potreban veći domet signala a 5Ghz frekvencija kada nam je potrebna bolja brzina, uz slabiji domet.

Pročitaj još:

Samsung Galaxy S23 recenzija: Kompaktan i prepun vrhunskih funkcija!

Xiaomi 13 Lite recenzija: Elegantan pametni telefon srednje klase

5 stvari koje VPN može sakriti i 5 stvari koje ne može

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti