back to top

HP Victus 15 recenzija: Pristupačan 1080p laptop za igranje

Sve u svemu, veoma dobar laptop, umjerene cijene, namijenjen prvenstveno za gaming segment.

HP Victus 15 je 15,6-inčni pristupačan prijenosni računar namijenjen prvenstveno segmentu igara. Dostupan je sa 12. i 13. generacijom Intel Core i5 ili i7 procesora i nekoliko različitih Nvidia diskretnih grafičkih kartica (tj. grafičkih kartica koje dolaze sa svojom radnom memorijom); od GeForce GTX 1650 do RTX 4050.

Postoji i više opcija prikaza od 1080p sa brzinom osvježavanja od 60Hz ili 144Hz. Maksimalni kapacitet memorije i skladištenja je 16 GB odnosno 1 TB. Ima bežični Wi-Fi 6, web kameru od 720p i bateriju od 70 Wh. Njegov izbor portova uključuje dva USB-A, jedan USB-C, HDMI 2.1, čitač SD kartica, Ethernet i 3,5 mm priključak za slušalice. Njegov USB-C port podržava video izlaz, ali ne i mogućnost punjenja.

Testirali smo HP Victus 15 sa Full HD ekranom i brzinom osvježavanja od 144 Hz, Intel Core i5-12500H procesorom, Nvidia GeForce RTX 3050 grafičkom karticom, 16 GB memorije i 512 GB prostora za pohranu. Displej, procesor, GPU, memorija i skladište dostupni su u različitim varijantama; Dostupne opcije možete vidjeti u nastavku.

 

hp victus 15 recenzija: pristupačan 1080p laptop za igranje

Dizajn i izgled

HP Victus 15 ima relativno jednostavan dizajn za laptop za igre. Može se pohvaliti određenom “gejmerskom” estetikom, poput dizajna šarki i ‘V’ logotipa, ali sveukupno je podcijenjen i neće se previše isticati u profesionalnom radnom okruženju. Sa donje strane se nalaze zvučnici koji se nalaze sa prednje strane, kao i otvori za ventilaciju sa zadnje strane. Osim toga, tu su otvori za ventilaciju na stražnjoj strani uređaja i iznad tastature. Model je dostupan u tri boje: Mica Silver, Ceramic White i Performance Blue.

hp victus 15 recenzija: pristupačan 1080p laptop za igranje

Kvalitet izrade laptopa je veoma dobar. Iako je uređaj napravljen od plastike, ipak odaje utisak čvrstine i čvrstoće, sa ravnomerno raspoređenom masom. Skoro da nema savijanja na poklopcu kada je laptop zatvoren, ali ima nešto na ekranu i tastaturi. Završna obrada laptopa je takva da ne grebe i ne ostavlja lako otiske prstiju, dok su noge čvrste i stabilne.

Šarka je dobra. Odaje utisak glatkoće prilikom otvaranja i zatvaranja. Računar je takođe relativno stabilan; ekran može da se ljulja i trese kada kucate agresivno, ali ne previše. Što se tiče dostupnosti komponenti, nećete morati mnogo da brinete. Da biste pristupili unutrašnjim dijelovima za nadogradnju i popravke, trebate samo ukloniti sedam Philips vijaka i otvoriti donju ploču. Kada uklonite donju ploču, sve zamjenjive komponente su lako dostupne.

hp victus 15 recenzija: pristupačan 1080p laptop za igranje

Specifikacije uređaja

Ekran 16:9 je uobičajen omjer stranica za laptopove za igre i vrlo je pogodan za potrošnju medija. Takođe je dobar za produktivnost, iako bi veći omjer stranica od 16:10 ili 3:2 bio poželjniji, jer vam omogućava da vidite više informacija dok čitate dokument ili web stranicu. Između dva panela od 60Hz, najbolje je izabrati IPS opciju, jer IPS paneli obično imaju bolje uglove gledanja i reprodukciju boja od TN.

Za najbolje iskustvo igranja, najbolje je nabaviti ekran od 144 Hz, jer će omogućiti bolji odziv i jasniji prikaz slike, posebno u situacijama kada se stvari brzo kreću na ekranu. Na ekranu se vidi izvesno, ne previše primetno „duhovanje“, jer je vreme odziva malo sporo za ekran od 144 Hz, ali nije tako loše. Ekrani od 60Hz će raditi lošije, proizvodeći zamućeniju sliku sa dužim tragovima zamućenja iza pokretnih objekata. Nažalost, nijedan ekran ne podržava promjenjivu brzinu osvježavanja, kako bi se smanjilo kidanje ekrana.

Omjer kontrasta IPS ekrana na 144HZ (45% NTSC) osvježavanja panela je dobar i unutar normalnog raspona za većinu IPS panela. Međutim, i dalje je relativno nizak u poređenju sa drugim tehnologijama prikaza kao što su VA i OELD. Ovaj nivo kontrasta čini da crna izgleda sivo u tamnim postavkama. Ostali paneli će se ponašati slično osim TN panela, koji će vjerovatno biti nešto lošiji, jer TN paneli obično imaju niži omjer kontrasta.

hp victus 15 recenzija: pristupačan 1080p laptop za igranje

Uz to, ekran od 144Hz (45% NTSC) ne postaje jako svijetao, tako da je najprikladniji za tamnu do umjereno osvijetljenu sobu. Međutim, postaje vrlo prigušen na najnižoj postavci svjetline, što je odlično za gledanje u mračnoj prostoriji. Ostali paneli imaju istu vršnu svjetlinu osim vodećeg 144Hz 100% sRGB ekrana, koji ima reklamiranu svjetlinu od 300 cd/m². Malo je vjerovatno da će zaista dostići 300 cd/m², ali je i dalje napredak.

Preciznost prikaza HP Victus 15 je pristojna. Većina boja izgleda neprecizno zbog uskog raspona boja panela, ali je balans bijele boje izvanredan. Temperatura boje je samo nešto viša od standardnog cilja od 6500K, što nije dovoljno da napravi vizuelnu razliku. Gama ne prati sRGB krivu; tamne scene izgledaju previše tamne, dok svijetle scene izgledaju previše svijetle.

S druge strane, raspon boja ekrana od 144 Hz (45% NTSC) mogao je biti bolji. Nema čak ni potpunu pokrivenost uobičajenog sRGB prostora boja, što znači da će većina sadržaja izgledati malo isprano. Njegova pokrivenost širim Adobe RGB i DCI P3 prostorima boja je premala za praktične svrhe. Dva displeja od 60 Hz imaju isti raspon boja. Izvrsnih 144Hz (300 cd/m²) ima punu sRGB pokrivenost i pružiće najbolje vizuelno iskustvo u pogledu boja.

hp victus 15 recenzija: pristupačan 1080p laptop za igranje

Tastatura i touch pad

Još jedan segment kojim se ovaj laptop može pohvaliti je tastatura. Ima prostran raspored na koji se lako naviknuti. Tasteri su glatki i relativno visokog kvaliteta za gejming laptop sa naglaskom na ekonomičnost. Dugmad su stabilna, imaju dobar hod i zahtijevaju vrlo malo sile za aktiviranje. Sve u svemu, tipke su odlične za dugotrajno kucanje i ne uzrokuju umor tokom dužeg vremenskog perioda. Buka kucanja je prilično niska i nije dosadna u tihom okruženju. Tastatura ima pozadinsko osvjetljenje, ali nema podešavanja svjetline, tako da je možete samo uključiti ili isključiti.

Dodirna tabla je takođe veoma dobra. Velik je, lak za upotrebu, sa dovoljno trenja, koje nije pretjerano, iako je plastično. Dobro prati sve pokrete i geste i nema problema sa odbacivanjem dlana. Nema problema s radnjama kao što su povlačenje i ispuštanje ili zumiranje slika. Jedina mana je što možete kliknuti samo u donjoj polovini touch pada. Klik je u redu. Sve u svemu, tastatura i touch pad su plusevi ovog modela laptopa.

hp victus 15 recenzija: pristupačan 1080p laptop za igranje

Zvučnici i kamera

HP Victus 15 ima dobre zvučnike. Postaju relativno glasni sa minimalnim znakovima buke i kompresije pri maksimalnoj jačini zvuka. Zvuče jasno i relativno prirodno, ali imaju vrlo malo proširenja basa i visokih tonova. Dobre su za snimanje govora i video poziva, ali ne tako dobre za muziku i gledanje filmova.

Web kamera je sasvim u redu. Slika je previše podeksponirana i ima vrlo malo finih detalja zbog šuma. Mikrofon je ipak prilično dobar. Glasovi zvuče tiho, ali jasno, sa samo malom količinom pozadinske buke.

 

Procesor i grafička kartica

Sva četiri procesora, između kojih možete birati prilikom odabira laptopa HP Victus 15, su mobilni procesori visokih performansi, koji se obično nalaze u laptop računarima za igre. Svi imaju hibridnu arhitekturu sa kombinacijom više jezgara dizajniranih za performanse i efikasnu uštedu. Glavna razlika između Core i5s i i7s je broj jezgri performansi; I5s ima četiri, dok i7s ima šest. Što se tiče efikasnosti jezgra, i5-12450H i i7-12650H imaju četiri, dok i5-12500H i i7-12700H imaju osam. Nadogradnja na moćniji CPU sa više jezgri i niti će definitivno poboljšati performanse. Međutim, povećanje performansi je mnogo manje i manje vidljivo u igrama koje su ograničene grafičkom karticom, odnosno u igrama u kojima je iskorišćenost procesora obično manja.

hp victus 15 recenzija: pristupačan 1080p laptop za igranje

Kada govorimo o grafičkim karticama koje morate birati kada birate HP Victus 15, treba reći da su sva tri modela grafičke kartice sa vlastitom memorijom, dizajnirane za igranje igrica u rezoluciji od 1080p. Nvidijina GeForce GTX 1650 je najsporija; može dostići 60 sličica u sekundi u zahtjevnim igrama, ali ćete skoro uvijek morati igrati igre na niskim postavkama. RTX 3050 je brži i omogućiće vam da igrate sa nešto višim grafičkim postavkama. RTX 3050 Ti je samo oko 10% brži od 3050. RTX 3050, 3050 Ti, 4050 imaju funkcije koje se ne nalaze na GTX 1650, kao što su Ray Tracing i DLSS. Općenito ne vrijedi uključiti Ray Tracing na 3050 ili 3050 Ti jer će to imati veliki uspjeh u performansama.

hp victus 15 recenzija: pristupačan 1080p laptop za igranje

Također treba reći da ove grafičke kartice podržavaju i DLSS („Deep Learning Super Sampling“), odnosno opciju koja poboljšava performanse u podržanim igrama renderiranjem scena u nižoj rezoluciji i naknadnim povećanjem njihove veličine pomoću umjetne inteligencije. Ova funkcija može pomoći u postizanju većeg broja kadrova u sekundi; međutim, njegova efikasnost varira od igre do igre, tako da biste trebali provjeriti koja igra je kompatibilna sa ovom funkcijom.

 

Memorija

Ovaj laptop možete konfigurisati sa 8 GB, 12 GB ili 16 GB memorije. Za optimalno iskustvo igranja, najbolje je odabrati 16 GB. Memoriju je moguće nadograditi korisnik, tako da uvijek možete dodati još memorije kasnije. Za konfiguraciju od 8GB, možete odabrati jednokanalni (1x 8GB) ili dvokanalni (2x4GB) memorijski način rada. Dvokanalni pruža bolje performanse.

 

Baterija

Trajanje baterije modela HP Victus 15 je prosječno za računare za igre. Čak i ako radite samo nezahtjevne zadatke, morat ćete ga uključiti za brzo punjenje kako biste mogli provesti uobičajeni 8-satni radni ili školski dan. Trajanje baterije za reprodukciju video zapisa je bolje, što vam daje dovoljno vremena za nekoliko filmova u punoj dužini. Za igranje i druga zahtjevna radna opterećenja, vijek trajanja baterije je očekivano kraći, ali se ionako ne očekuje da igrate igre u divljini. Modeli sa ekranom od 60 Hz imaće nešto duže trajanje baterije, dok će modeli sa jačim Core i7 procesorom imati očekivano kraće trajanje baterije.

hp victus 15 recenzija: pristupačan 1080p laptop za igranje

Završna reč

Kada se sve sabere i oduzme, može se zaključiti da je HP Victus 15 veoma dobar laptop za igranje. Zahvaljujući Intelovim procesorima 12. generacije i Nvidijinim grafičkim karticama sa odvojenom memorijom, laptop će garantovati korisniku neometano iskustvo igranja, čak i sa zahtjevnim AAA naslovima u rezoluciji od 1080p.

Ima lijepu tastaturu i brz SSD, kao i Wi-Fi 6 i Ethernet konekciju za online igranje igara s malim kašnjenjem. Nažalost, njegov ekran od 144 Hz ima sporo vrijeme odziva koje uzrokuje primjetne efekte duhova i ne podržava promjenjive brzine osvježavanja kako bi se smanjilo kidanje ekrana. Ali bez obzira na to, ako tražite sveukupno vrlo dobar laptop za igre, svakako pogledajte ovaj model laptopa za igre.

 

Prednosti:

 • Cijena je vrlo pristupačna, posebno za laptop za igre
 • Dostupan u više podmodela, ovisno o komponentama
 • Brzi SSD
 • Solidan broj slotova
 • Odlično iskustvo igranja pri 1080p rezoluciji

 

Nedostaci:

 • Ekran je, uprkos brzini osvežavanja od 144 Hz, prosečan
 • Plastična konstrukcija
 • Obična, umjesto RGB tastature, sa malo neobičnim kontrolama
 • Određeni pad performansi u određenim igrama

 

Tehničke specifikacije modela:

 • Procesor: Intel Core i5-12450H
 • RAM: 16 GB
 • Tip pogona za pokretanje: SSD
 • Kapacitet diska: 512 GB
 • Veličina ekrana: 15,6 inča
 • Izvorna rezolucija ekrana: 1920 x 1080p
 • Ekran na dodir: Ne
 • Tehnologija panela: IPS
 • Podrška za promjenjivo osvježavanje: nema
 • Brzina osvježavanja ekrana: 144 Hz
 • Grafički procesor: Nvidia GeForce RTX 3050
 • Grafička memorija 8 GB GDDR5
 • Bežično umrežavanje 802.11ax (Wi-Fi 6), Bluetooth
 • Dimenzije (HWD) 0,93 x 14,1 x 10 inča
 • Operativni sistem: Windows 11 Home
 • Cijena uređaja u hrvatskim trgovinama: oko 900 eura ili oko 6.800 kn

 

Napisao: Ivan Hečimović

Recenzija HP ​​Victus 15: Pristupačni 1080p laptop za igre prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti