back to top

Pet ključnih razlika između Galaxy S24 Ultra i S23 Ultra

Iako Galaxy S24 Ultra na prvi pogled izgleda identično svom prethodniku, ima više promjena nego što biste očekivali.

Samsung predstavio svoj najnoviji flagship, Galaxy S24 Ultrana svoju ruku Galaxy Unpacked dešava u januaru 2024. ove godine. Postavlja se pitanje – da li se isplati nadograditi u odnosu na svog prethodnika, Galaxy S23 Ultra? U nastavku teksta ćemo uporediti ova dva modela i uočiti 5 ključnih razlika.

1) Titanijumski okvir sa ravnim ivicama

pet ključnih razlika između galaxy s24 ultra i s23 ultra
Kredit: Samsung

Iako oba modela, S24 Ultra i S23 Ultra, imaju 6,8-inčni AMOLED ekran, prvi ima nešto tanje okvire sa ravnim ivicama. Čini se da je Samsung bacio oko na iPhone 15 Pro koji smo prvi put vidjeli 2023. godine, jer je zamijenio aluminijski okvir S23 Ultra trajnijim. titanijumski okvir.

Ekran S24 Ultra može pružiti do 2,600 tema maksimalna svjetlina, dok je prethodni model bio ograničen na 1.750 nita. Iako nećete primijetiti razliku kada ste u (tamnijoj) prostoriji, poboljšanja su korisnija za upotrebu na otvorenom na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Galaxy S24 Ultra je takođe nešto tanji, za 0,3 mm.

2) 5x 50MP Telefoto objektiv

pet ključnih razlika između galaxy s24 ultra i s23 ultra
Kredit: Samsung

Možda ste upoznati sa 10x telefoto objektiv na modelu S23 Ultra. Samsung je ovu kameru od 10x 10MP zamijenio praktičnijom 5x 50 MP telefoto objektiv na modelu S24 Ultra. Ova promjena održava kvalitet slike s većim brojem megapiksela, što omogućava 10x digitalni zum u svakodnevnoj upotrebi, uz pružanje pogodnosti 5x optički zum.

Uz to, i S24 Ultra i S23 Ultra dijele identične specifikacije kamere glavna kamera od 200 MP, sa ultraširokom kamerom od 12 MP i prednjom kamerom od 10 MP.

Osim toga, Galaxy S24 Ultra poboljšava noćnu fotografiju OIS koji ima 2x širi ugao korekcije. Ovo pomaže u poboljšanju stabilnosti kako biste osigurali da vaša video zapisi ostaju visokog kvaliteta čak i ako se krećete. Takođe uključuje optimizator scene i AI pojačivač slike. Ove funkcije analiziraju svaku fotografiju i optimizuju detalje vaše slike kako bi dale živopisnije i preciznije rezultate.

3) Snapdragon 8 Gen 3

pet ključnih razlika između galaxy s24 ultra i s23 ultra
Kredit: Samsung

Galaxy S24 Ultra pokreće čip Snapdragon 8 Gen 3. Qualcomm tvrdi da čip donosi poboljšanje 30% in CPU performanse i povećati od 25% in GPU performanse. S druge strane, Galaxy S23 Ultra ima Snapdragon 8 Gen 2 čip, koji je i dalje izuzetno sposoban čak i za zahtjevne korisnike.

Dok se varijanta S23 Ultra od 256 GB isporučuje sa samo 8 GB RAM-a, S24 Ultra dolazi sa 12 GB RAM-a u svim varijantama. I mada oba modela imaju isti baterija od 5.000 mAh, energetski efikasniji Snapdragon 8 Gen 3 čip bi trebao omogućiti model S24 Ultra dužeg trajanja baterije.

Samsung Galaxy S24 Ultra takođe se može pohvaliti poboljšanim sistemom hlađenja, koji uključuje parna komora koji je 1,9 puta više od svog prethodnika. I dok je novi uređaj impresivan, ne možete pogriješiti ni sa jednim uređajem – s obzirom na iterativnu prirodu većine godišnjih nadogradnji, malo je vjerovatno da ćete primijetiti bilo kakve probleme s performansama tokom uobičajene svakodnevne upotrebe ‘starijeg’ modela .

4) Galaxy AI i Google Circle to Search

pet ključnih razlika između galaxy s24 ultra i s23 ultra
Kredit: Samsung

Iako je većina razlika između S23 Ultra i S24 Ultra minimalna, noviji telefon dolazi s nekoliko funkcija umjetna inteligencija. Evo još nekoliko važnijih:

  • Prevod uživo: Galaxy AI može prevoditi i transkribovati telefonske pozive za oba učesnika. To znači da možete razgovarati s osobom koja ne govori engleski i dobiti ‘žive’ prijevode zvučno i vizualno na svom ekranu.
  • Chat Assist: Galaxy AI također može pomoći u usavršavanju vaših tekstova dok koristite aplikacije za razmjenu poruka i društvene mreže. Ovo uključuje ispravke tipfellera koje unosite u svom pisanju, prijevod teksta i generiranje tekstualnih sažetaka kako biste osigurali da vaše poruke održavaju odgovarajući ton komunikacije.
  • Napomena Asist: Galaxy AI može sažeti vaše bilješke, prevesti ih, formatirati sadržaj i ispraviti pravopisne greške u aplikaciji Notes.

Osim Galaxy AI, S24 Ultra (i drugi S24 modeli) također dobijaju “Google krug za pretraživanje“. U trenutku pisanja, ovi telefoni će biti jedini koji ga podržavaju, osim za Pixel 8 i Pixel 8 Pro. Kao što ime govori, ova funkcija vam omogućava da pretražujete bilo šta na Google-u jednostavnim zaokruživanjem onoga što želite da tražite na ekranu ili dodirom na isto. Kako to funkcionira pogledajte u kratkom videu.

Na drugoj strani, Engadget kaže da će nekoliko karakteristika Galaxy AI takođe stići do Galaxy S23 serija. Međutim, Samsung još nije razjasnio koje će karakteristike ostati ekskluzivne za S24 liniju.

5) Nove opcije boja i softverska podrška

pet ključnih razlika između galaxy s24 ultra i s23 ultra
Kredit: Samsung

Galaxy S24 Ultra dostupan je u četiri standardne boje: Titanijum ljubičasta, titan žuta, titan crna i Titanium Grey. Možete pronaći još tri ekskluzivne opcije – Titanijum zelena, titan narandžasta i Titanium Blue – ako posjetite Samsungovu stranicu za naručivanje S24 Ultra.

Slično, S23 Ultra dostupan je u četiri standardne boje: Zelena, fantomska crna, lavanda i Krema. Međutim, ako posjetite Samsungovu stranicu za naručivanje S23 Ultra, pronaći ćete još četiri ekskluzivne opcije: Limeta, nebesko plava, grafit i Red.

Ako želite pametni telefon koji će podržavati nadogradnju softvera u narednih nekoliko godina, S24 Ultra neće vas razočarati. U Samsungovoj najavi na Redakcijaobećavaju iz kompanije sedam generacija nadogradnje OS-a i sedam godina bezbednosnih nadogradnji za svoje vodeće modele iz 2024. Za poređenje, S23 Ultra je ograničen na četiri godine nadogradnje OS-a i pet godina nadogradnje sigurnosti.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Objava Pet ključnih razlika između Galaxy S24 Ultra i S23 Ultra prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti