back to top

Recenzija Lenovo LOQ 15IAX9I: Pristupačan laptop za igrice vrhunskog izgleda

Nakon velikog uspjeha svoje Legion linije laptopa za igre, Lenovo je nedavno predstavio alternativnu liniju s većim naglaskom na budžet. Ako razmislite o tome, bilo koji laptop može da igra igrice, a pitanje koje se prirodno nameće je koje igre najviše volite da igrate?

Ako su ovo samo najzahtjevniji AAA naslovi u visokim rezolucijama, onda nema budžetskog laptopa za vas. Morat ćete izdvojiti pozamašnu svotu novca da nabavite najbolju grafičku karticu, procesor i sve ostalo potrebno za najzahtjevnije igre današnjice. Ali ako tražite jeftiniju opciju za pokretanje omiljenih igara na nižim postavkama, Lenovo LOQ serija notebook računara moglo bi biti pravo za vas.

LOQ je relativno nov Lenovo brend koji je predstavljen u proljeće prošle godine. Naziv LOQ, izgovara se “lock”, prvenstveno je zamišljen kao pristupačnija alternativa laptopu prvenstveno namijenjenom igranju u odnosu na skuplju i moćniju Lenovo Legion seriju laptopa za igrice, koja postoji već duže vrijeme. Slična stvar je, na primjer, sa Asus TUF serijom proizvoda, kao pristupačnom alternativom Asus ROG-u.

Ali da li se isplati izdvojiti oko 1.000 evra za kupovinu ovog modela laptopa, saznajmo u nastavku.

loq 15iax9i recenzija

Testni model LOQ 15IAX9I je 15-inčni laptop koji dolazi sa Intel Core I5-12450hx procesorom i 16GB DDR5 SO-DIMM RAM-a, proširiv do 32GB DDR5-4800, Intelov procesor 12. generacije na ovoj jedinici za pregled koristi vlastiti 95W 4GB Intel Arc A530M. GPU, koji je ekvivalentan GeForce RTX 90, nema isti nivo hardvera kao njegov stariji brat Legion.

Zamišljen kao mašina za igre srednjeg ranga, Lenovo LOQ 15IAX9I i dalje ima značajnu hardversku snagu i nudi vrlo dobru FHD 1080p grafiku, tako da je kompromis za vrhunske performanse, ali po atraktivnoj cijeni od 1049 eura, a postoji i opcija za isti model sa 1TB SSD diskom, ali bez Windows 11 i koštaće vas 999 €. U nastavku ovog pregleda reći ćemo nešto više o prednostima i nedostacima modela Lenovo LOQ 15.

recenzija lenovo loq 15iax9i: pristupačan laptop za igrice vrhunskog izgleda

Lenovo LOQ 15IAX9I: Dizajn i kvalitet tastature

Lenovo LOQ je visokokvalitetan i solidno napravljen laptop sa spoljašnjim kućištem od tamnosive ili crne plastike. Nije baš tanak i lagan, što je uobičajeno za gaming notebook, debljine je 2,6 cm i teži 2,38 kg. Ali stavite ga na sto i imaćete udoban i praktičan laptop za rad i igru ​​koji odaje vrhunski osećaj. Neke površine su glatke poput poklopca ekrana i unutrašnjosti oko tastature, dok su druge grublje poput dna, okvira oko ekrana i izbočenog zadnjeg poklopca.

loq 15iax9i test

Na donjoj strani mjenjača nalaze se dva velika otvora za hladnjake i jedan manji duguljasti koji se nalazi pri vrhu. U kućištu nema LED dioda, u stvari, jedini izvor svjetla na njegovoj palubi je tipka za uključivanje, koja pametno podsjeća na LOQ-ov isprekidani logo.

Tastatura je odlično napravljena i pruža trenutni odgovor na klik, osim ako ne volite veću visinu pritiska, što je prilično neizvodljivo kod laptopa općenito. U stvari, LOQ se može pohvaliti jednostavnom tastaturom bez besmislica, savršenom za igrače koji više vole minimalizam od RGB-a s pozadinskim osvjetljenjem.

loq 15iax9i tastatura

Tačpad je prilično velike veličine sa prijatnim dodirom i veoma dobrom preciznošću. Iako ćete najvjerovatnije spojiti miša ionako ako igrate igrice.

recenzija lenovo loq 15iax9i: pristupačan laptop za igrice vrhunskog izgleda

U sredini sa zadnje strane naći ćete većinu eksternih portova računara: 3xUSB Type-A 3.2 Gen 1, 1xUSB-C 3.2 Gen 2 port, HDMI 2.1, priključak za slušalice 3,5 mm, Ethernet RJ-45, port za napajanje i E- zatvarač , koji onemogućava 720p web kameru jednim potezom prekidača. Bateriju možete puniti i preko USB-C porta sa strane, ali za to ćete morati kupiti adapter. Bežično sam se povezao na Wi-Fi 6 sa odličnim prijemom i propusnim opsegom.

recenzija lenovo loq 15iax9i: pristupačan laptop za igrice vrhunskog izgleda

Sve u svemu, LOQ 15IAX9I je dizajniran da bude jeftina alternativa Legion liniji, međutim na prvi pogled lako biste mogli zamijeniti LOQ za samu Legionu u smislu eksterijera, iako za razliku od Legiona imate čvrsto plastično tijelo. Štaviše, preduslov za mnoge igrače je mat površina i tastature i ekrana, što ih čini otpornim na znoj i otiske prstiju, a istovremeno savršeni za duge sesije igranja.

recenzija lenovo loq 15iax9i: pristupačan laptop za igrice vrhunskog izgleda

Lenovo LOQ 15IAX9I: Hardver

Procesor u Lenovo LOQ 15IAX9I je Intel Core procesor i5-12450HX, koji ima ukupno 8 jezgara (4P + 4E) i 12 niti, P-jezgra takta do 4.4GHz, E-jezgra takta do 3.1 GHz, sa 12MB keš memorije sa Alder-om Uz laganu arhitekturu, ovaj računar pruža živahne performanse za sve, od igranja igara do kreativnog rada i visoke produktivnosti.

Grafička kartica je Intel Arc A530M koja dolazi sa 4GB GDDR6. Ovo je diskretna mobilna grafička kartica niskog srednjeg dometa za prijenosna računala bazirana na Xe HPG mikroarhitekturi. Koristi ACM-G12 čip i nudi 12 od 16 Xe-jezgara (192 ALU), praćenje zraka i 128-bitnu memorijsku magistralu za 8 GB GDDR6 grafičke memorije. Jezgra mogu raditi od 300 MHz (niskofrekventni način) do 1300 MHz (visoka frekvencija) ili kratko u turbo modu do 2050+ MHz.

Performanse Arc A530M bi trebale biti nešto ispod starijeg Arc A550M (koji ima više jezgara, ali nižu brzinu takta). Čip takođe integriše dva medija drajva za VP9, ​​AVC, HEVC i AV1 8k i dekodiranje. A530M je proizveden u 6nm N6 procesu i podržava dinamičko dijeljenje energije (koristeći Deep Link) sa 12. generacijom Intel CPU-a (Alder Lake).

recenzija lenovo loq 15iax9i: pristupačan laptop za igrice vrhunskog izgleda

Sve u svemu, ugrađeni hardver nije za igranje Cyberpunk 2077 na ultra postavkama, iako sam ga mogao isprobati sa bržim okretanjem ventilatora i postigao 15 FPS. Ovo udvostručuje nisko unapred podešeno, čineći igru ​​moguće igrati po cenu vizuelnog prikaza. Ali budimo realni, ne možete očekivati ​​da će mobilni čip od 95W A530M lako upravljati ovom zverom igre, a Lenovo LOQ 15IAX9I se i dalje ponaša veoma dobro u svojoj kategoriji laptopa za igre. Na Forza Horizon 5 na srednjim postavkama uspio sam dobiti u prosjeku 91 Fps što uopće nije loše.

recenzija lenovo loq 15iax9i: pristupačan laptop za igrice vrhunskog izgleda

Ako zaista želite da poboljšate njegove performanse, Lenovo Vantage softver vam definitivno može pomoći. Možete povećati brzinu ventilatora i potrošnju energije u Performance Modu kada ste uključeni. Takođe vam omogućava da dinamički koristite integrisane i namenske GPU, u zavisnosti od njegovih potreba.

Za one koji više vole podatke, evo nekih od njegovih PC Mark 10 benchmarkova, gdje je postigao 5,594.

recenzija lenovo loq 15iax9i: pristupačan laptop za igrice vrhunskog izgleda

U 3DMark Time Spy-u postigao je veoma dobrih 5845, što ga stavlja u najviši rang jeftinih laptop računara za igre. U 3DMark Fire Strikeu dobio je 12766 poena. Opet, nemojte očekivati ​​da će se LOQ 15IAX9I takmičiti sa premium laptopima, zbog čega koštaju dvostruko ili trostruko više.

Računar dolazi sa 512GB SSD M.2 2242 PCIe 4.0×4 NVMe skladištenjem, a postoji mogućnost nadogradnje još jednog M.2 2242 SSD-a do maksimalno 1TB.

recenzija lenovo loq 15iax9i: pristupačan laptop za igrice vrhunskog izgleda

Lenovo LOQ 15IAX9I: Ekran i prikaz slike

Ovo je 15,6-inčni IPS panel rezolucije 1920×1080, svjetline od 300 nita, sa funkcijom Anti-glare koja uklanja većinu refleksija, 100% sRGB. LOQ 15IAX9I ekran ima visok kontrast, barem za IPS. Dobijate brzo vrijeme odziva i ekran može raditi na frekvenciji do 144 Hz. Podrška za G-sync je također jedna od njegovih prednosti. To je samo dobar ekran za brze i spore igre. Podrazumevano, računar je podešen na 144Hz, ali postoji i režim od 72Hz koji možete izabrati da biste uštedeli energiju, ili onaj koji se automatski prebacuje između 72Hz i 144Hz.

loq 15iax9i ekran

Audio čip je HD Realtek ALC3287 kodek, a ugrađeni zvučnici su Nahimic Audio 2x2W. Ugrađeni zvučnici računara isporučuju moćan, detaljan, visokokvalitetan zvuk, dijelom zahvaljujući Nahimic audio softveru. Na umjerenim nivoima postižem dobar balans basa, srednjeg i visokih tonova, ali ako pojačam jačinu, visoki tonovi mogu postati pomalo oštri.

kamera loq 15iax9i

Web kamera je FHD 1080p i nalazi se na standardnom mjestu iznad ekrana i proizvodi slike koje su oštre, ali nešto svjetlije boje sa malo šuma u tamnim područjima. Dobijate i dobar ugrađeni mikrofon koji bez problema hvata vaš glas.

 

Lenovo LOQ 15IAX9I: Hlađenje i baterija

Ventilatori na LOQ 15IAX9I rade s vremena na vrijeme tokom normalnog svakodnevnog surfanja. U pozadini se čuje blagi šum, ali kod zahtjevnijih zadataka buka se malo povećava, ali ne previše, uglavnom se mogu nositi s tim. Sistem za hlađenje Lenovo LOQ 15IAX9I funkcioniše tako što uvlači spoljašnji vazduh iz otvora u obliku saća na dnu kućišta, puštajući ovaj vazduh da prođe kroz njegov CPU i GPU pre nego što ga usmeri van kroz zadnji deo kućišta.

loq 15iax9i hlađenje

Sistem “wind chamber-esque” znači da kada temperatura na vrhu tastature počne da raste, vaši dlanovi, koji su uvek u kontaktu sa donjim delom tastature, ostaju hladni.

Što se tiče baterije, LOQ 15IAX9I dolazi sa ugrađenim punjačem od 60Wh i 170W. Ako radite na manje zahtjevnim stvarima, prigušite svjetlinu ekrana i pokrenete osvježavanje slike na 72 Hz ili u dinamičkom modu, možete raditi i surfati na njemu sedam do osam sati. Međutim, igranje igre u najboljem slučaju može trajati do dva sata, a one zahtjevnije su kraće. Sve u svemu, bolje je držati se vanjskog napajanja.

 

Nema bloatware-a, ali zato postoje druge stvari

Dobijate malu kolekciju dodatnih programa unapred instaliranih na vašem računaru. Pored softvera za kontrolu zvučnika Nahimic, postoje dva programa na koja treba posebno paziti. prvo, Lenovo Vantage, koji prikuplja neke dodatne postavke koje se ne nalaze u Windows meniju postavki. Stvari kao što su načini rada ventilatora, praćenje temperature, makroi tastature, određivanje prioriteta mreže i funkcije podrške i održavanja. inače, Legion Arenameni koji kombinuje instalirane igre iz različitih digitalnih prodavnica u centralnom i praktičnom meniju.

recenzija lenovo loq 15iax9i: pristupačan laptop za igrice vrhunskog izgleda

Da li se isplati kupiti?

Lenovo LOQ 15IAX9I je dobra opcija za većinu gejmera. Izgrađen je kvalitetno i nudi vrhunski osjećaj, dok procesor, grafika i ekran dobro rade zajedno za vrlo dobro iskustvo igranja, kao i vrlo dobro općenito iskustvo između igara. Ipak, buka ventilatora je umjerena pod velikim opterećenjem i trajanje baterije je do dva sata, ali to nije iznenađujuće, jer laptopovi za igre nisu poznati po dugom vijeku trajanja baterije. Ako možete živjeti s ovim kompromisima, onda je ovo vrlo dobra opcija za one koji žele posjedovati kvalitetan laptop za igrice, koji dolazi sa određenim ograničenjima. Uprkos plastičnoj konstrukciji, laptop je i dalje robustan i pokazuje kvalitetnu konstrukciju sa vrhunskim izgledom.

Više ne možete razlikovati skuplje modele samo po performansama, a LOQ je prošao vrlo dobro u našem poređenju, predstavljajući Intel Arc A530M u svom najboljem izdanju. Sve testirane igre radile su u Full-HD rezoluciji i maksimalnim postavkama detalja sa više od 60 fps, osim onih najzahtjevnijih. Sve u svemu, ako ste ljubitelj video igrica i želite malo uštedjeti, svakako pogledajte Lenovo LOQ 15IAX9I.

 

Prednosti uređaja:

 • Vrlo dobre performanse
 • Udobna tastatura
 • Vrlo dobar ekran
 • Cijena: uloženo – primljeno

 

Nedostaci uređaja:

 • Umjereno trajanje baterije

loq 15iax9i

Tehničke specifikacije uređaja:

 • Procesor: Intel® Core™ i5-12450HX, 8C (4P + 4E) / 12T, P-core do 4,4GHz, E-core do 3,1GHz, 12MB
 • Operativni sistem: Windows 11 Home
 • Grafička kartica: Intel® Arc™ A530M 4GB GDDR6
 • Memorija: 16GB – 2x 8GB SO-DIMM DDR5-4800
 • ROM: 512GB SSD M.2 2242 PCIe 4.0×4 NVMe, nadogradivi 2x M.2 SSD
 • Ekran: 15,6″ FHD (1920×1080) IPS 300 nits Anti-glare, 100% sRGB, 144Hz
 • Kamera: FHD 1080p
 • Baterija: Li-polimer sa 4 ćelije 60 Wh
 • Tastatura: belo pozadinsko osvetljenje,
 • Povezivanje: Wi-Fi 6, 11ax 2×2 + BlueTooth 5.2
 • Cijena: 1.049 eura za testni model

Model Lenovo LOQ 15IAX9I bit će dostupan u Hrvatskoj za 2 mjeseca, poklanjamo testni model Micronis.

 

Napisao: Ivan Hečimović

Recenzija Lenovo LOQ 15IAX9I: pristupačan premium gejming laptop se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti