Istraga FBI-a utvrdila da oprema Huawei-a može poremetiti komunikaciju američkog nuklearnog arsenala

Kineska vlada je 2017. godine ponudila da uloži 100 miliona dolara za izgradnju kineske bašte u Washingtonu, no američki obavještajci ubrzo su shvatili da je to pokušaj špijuniranja američkog sistema odbrane.

Zajedno sa hramovima i paviljonima, projekat je oduševio lokalne zvaničnike, koji su se nadali da će privući hiljade turista svake godine, ali kada su američki kontraobavještajni službenici počeli kopati po detaljima, postali su zabrinuti. Projekat bi bio strateški postavljen na jednoj od najviših tačaka u Washingtonu, savršeno mjesto za prikupljanje obavještajnih podataka, prenosi CNN.

Alarmantna je i činjenica da su kineski zvaničnici htjeli da izgrade pagodu od materijala koji se u SAD dostavljao diplomatskim pošiljkama, a koje je američkim carinskim službenicima zabranjeno da pregledaju.

Federalni zvaničnici su tiho zaustavili projekat prije nego što je izgradnja počela. Otkazani projekat izgradnje vrta dio je kontraobavještajnih aktivnosti FBI-a i drugih federalnih agencija fokusiranih na ono što je bila dramatična eskalacija kineske špijunaže na američkom tlu u protekloj deceniji.

Od 2017. godine, federalni zvaničnici su istraživali kupovine zemljišta u blizini kritične infrastrukture, zatvorili regionalni konzulat visokog profila za koji američka vlada vjeruje da je leglo kineskih špijuna i osujetili ono što su vidjeli kao jasne napore da se uređaji za prisluškivanje postave blizu osjetljivih vojnih i državnih objekata.

Među najalarmantnijim stvarima koje je FBI otkrio jeste Huawei oprema kineske proizvodnje na vrhovima tornjeva u blizini američkih vojnih baza.

FBI je utvrdio da je oprema sposobna uhvatiti i poremetiti komunikacije Ministarstva odbrane, uključujući i one koje koristi američka Strateška komanda koja nadgleda nuklearno oružje zemlje.

Iako je široka zabrinutost u vezi s Huawei opremom u blizini američkih vojnih instalacija dobro poznata, postojanje ove istrage i njeni nalazi nikada nisu objavljeni. Njihovo porijeklo seže barem do Obamine administracije. CNN-u je to potvrdilo više od deset izvora, uključujući sadašnje i bivše zvaničnike nacionalne sigurnosti, koji su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni.

Nejasno je da li je obavještajna zajednica utvrdila da su neki podaci zaista presretnuti i poslani u Peking sa tih tornjeva.

Izvori upoznati sa problemom kažu da je sa tehničkog stanovišta nevjerojatno teško dokazati da je paket podataka ukraden i poslan u inostranstvo, a kineska vlada snažno poriče bilo kakve aktivnosti špijuniranja SAD-a.

Huawei je u izjavi za CNN također negirao da je njegova oprema sposobna za rad u bilo kojem komunikacijskom spektru koji je dodijeljen američkom Ministarstvu odbrane.

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti