Nevjerovatno: Pneumatski umjetni mišići mogu se 3D printati

Istraživači na italijanskom institutu tehnologije IIT i njihovi kolege sa škole SSSA (Scuola Superiore Sant’Anna), razvili su pneumatski sustav aktuatora, odnosno umjetnih mišića pod nazivom GRACE (GeometRy-based Actuators able to Contract and Elongate).

Svaki aktuator ima oblik fleksibilne šuplje plastične kruške s naborima duž njegovih strana. Kada se zrak upumpava u aktuator preko spojenog crijeva, on se skuplja uzdužno dok se radijalno širi, drugim riječima, postaje kraći i deblji. Kada se zrak povuče s druge strane, aktuator postaje duži i tanji.

Stoga, ako je GRACE, na primjer, ugrađen u robotski prst, aktuator bi mogao zatvoriti prst kada je zrak upumpavan i ispružiti ga ravno kada je zrak povučen.

Ovisno o namjeni, aktuatori se mogu izraditi u različitim oblicima i veličinama, u različitim debljinama kućišta i to od raznih vrsta plastike. Između ostalog, ove varijable pomažu odrediti koliko se pojedini aktuator širi i skuplja, smjer u kojem se pritom kreće i koliki je tlak zraka potreban da bi se aktivirao.

U demonstraciji tehnologije, tim predvođen doktorandom SSSA Corradom De Pascalijem stvorio je robotsku ruku u prirodnoj veličini koja uključuje 18 GRACE aktuatora. U potpunosti je izrađena od meke smole, a proizvedena je u jednom procesu 3D printanja.

Pumpanjem ili povlačenjem “nekoliko desetina bara” zraka, moguće je natjerati ruku da savija ili ispravlja prste, okreće se u dlanu i rotira u zapešću. Cijela stvar teži samo oko 100 grama, iako je svaki aktuator u njoj dizajniran da izdrži više od 1.000 puta veću težinu od vlastite.

Zasad još nije poznato kada bi se jeftini pneumatski mišići mogli ugrađivati u funkcionalne robote.

Istraživanje opisano u radu koji je nedavno objavljen u časopisu Science Robotics možete pronaći na ovoj poveznici.


www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Supported by TNT Grupacijaspot_img

ne propusti