Online banka i kako funkcioniše

Online banka je jedan segment standardnog poslovanja banke. Novina je to što ona svoje usluge nudi putem interneta pa je bliža većem broju klijenata i omogućava da se svi poslovi urade i bez odlaska u banku.

Fizički susreti sa klijentima su i dalje omogućeni, ali su mnogo rijeđi, a vrijeme je racionalnije iskorišćeno i od strane bankarskih službenika i od strane klijenata. Zbog svih prednosti banka nastoji da što više usluga digitalizuje i tako unaprijedi svoje poslovanje.

Wear OS 4 – više aplikacija, sigurnosne kopije u oblaku i upravljanje baterijom

Online banke su se pojavile s razvojem interneta i tehnoloških inovacija u poslednjim decenijama 20. veka. Prve online banke su se počele razvijati u ranim 1990-ima, kada su finansijske institucije shvatile potencijal interneta za pružanje bankarskih usluga putem digitalnih kanala.

Jedna od prvih online banaka koja je postala poznata je “First Virtual Holdings”, koja je osnovana 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova banka je omogućila korisnicima da otvore račune, vrše transakcije i pristupaju bankarskim uslugama putem računara i modema. Ubrzo nakon toga, druge banke su takođe počele pružati online usluge, a razvoj interneta je omogućio sve veću dostupnost i napredak online bankarstva.

online banka

Nakon pojave prvih online banaka, ova industrija se brzo razvijala u narednim godinama. Napredak tehnologije, sve veća rasprostranjenost interneta i promene u navikama korisnika doveli su do naglog rasta online bankarstva. Banke su uložile znatne resurse u razvoj sigurnih i efikasnih platformi za online transakcije i upravljanje računima. Uz to, mobilne tehnologije su postale sve popularnije, a mobilno bankarstvo je postalo ključni segment online bankarske industrije.

Najbolji filmovi na Netflixu u 2023.

Korisnici su mogli pristupiti svojim računima i obavljati transakcije putem pametnih telefona i tableta, pružajući im veću fleksibilnost i praktičnost. Danas, online banke pružaju širok spektar usluga kao što su otvaranje računa, upravljanje finansijama, prenos novca, plaćanje računa i investiranje, postajući sve više integrisane u svakodnevni život korisnika.

Online banka – jednostavnost, dostupnost i brzina usluge

Funkcionisanje online banke se zasniva na ova tri principa i ima za cilj da svako ko ima pristup računaru ili telefonu može da pristupi i koristi usluge banke.

Digitalno bankarsko poslovanje omogućava:

  • Otvaranje računa putem interneta,
  • Online pristup računima,
  • Online raspolaganje sredstvima,
  • Online krediti,
  • Virutelna komunikacija sa bankom,
  • Beskontaktno plaćanje…
online banka
Online banka i kako funkcioniše

Riječ je o raznim finansijskim transakcijama koje izvode uz pomoć informacionih tehnologija što štedi vrijeme, novac i olakšava korišćenje.

Serveri su jednostavni i laki za upotrebu, postoji opcija čuvanja šablona, pregleda prethodnih transakcija…tako da je svakom poslovanje mnogo jednostavnije nego kada su poslove obavljali direktnim odlaskom u banku.

Nema čekanja u redu, zakazivanja sastanaka, odlaska u banku… online servis je dostupan 24/7 pa se poslovi obavljaju tokom čitavog dana, bez zastoja.

Kako zapravo funkcioniše online banka?

Da bi se dobio pristup online banci sve započinje sa dobijanjem računa, a onda i ostvarivanjem drugih prava i usluga iz domena elektronskog bankarstva.

Otvaranje računa se radi potpuno digitalno, za manje od 15 minuta putem interneta i to je prvi korak pristupu banci i njenim uslugama. Klijentima se omogućava pristup elektronskom bankarstvu uz pomoć korisničkog imena i šifre pa svako može da pristupi svom računu i raspolaže novcem.

Banka online omogućava i apliciranje za kredite, ali i plaćanje telefonom, bez kartica ili gotovine, možete otvarati druge račune, dobiti popuste na bankarske usluge… Pogodnosti su brojne i korisne su iz raznih razloga.

Zašto banci odgovara internet poslovanje?

Banke podstiču korišćenje digitalnih servisa i unaprijđuju funkcionisanje online banke iz nekoliko razloga.

Na prvom mjestu jeste zarada jer imaju mogućnost da njihove usluge koriste klijenti koji nisu fizički blizu pa se ciljano tržište širi, a broj klijenata raste.

Banka zahvaljujući tome može da snizi cijenu njenih usluga i da bude konkurentnija tokom poslovanja. Zbog toga se one trude da ponude što raznovrsnije usluge koje imaju digitalnu verziju i tako budu popularne među korisnicima.

online banka

Radnici banke se bolje organizuju jer imaju svu dokumentaciju na vrijeme, bolju saradnju sa klijentima i više poslova urade za isto radno vrijeme. I ovo je razlog zašto bankari više nego rado prihvataju inovativni način poslovanja.

Besplatne alternative za Microsoft Office 365

Usluge jedne banke su iste od osnivanja, tu su kreditne linije, štedni depoziti, vođenje različitih računa… Koliko god da su ponude iste, internet ih unaprijeđuje i čini lakše dostupnima, a banka stvara još čvršću vezu sa klijentima nego do sada.

Online bankarsko poslovanje je sve interesantnije i ima sve više korisnika. Jedna usluga preporučuje druge pa svako ko je imao na primjer E-banking poželio je i Google pay, otvaraju račune putem interneta i tako raspolažu novcem… Funkcioniše savršeno i nastaviće da bude sve interesantnije.

Pročitaj još:

Nove opcije Windows 11 koje trebate koristitit

Kako gledati TV na računaru 6 NAČINA

Samsung Galaxy S23 recenzija: Kompaktan i prepun vrhunskih funkcija!

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti